Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

O Aναστασιάδης επιφυλάσσεται

By   /   Φεβρουάριος 8, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O Aναστασιάδης επιφυλάσσεται

    Print       Email

κυπριακο

[8-2-2016]

♦ του Μελέτη Μελετόπουλου*

Τα πράγματα στην διπλωματία δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται. Άλλωστε οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις υπό το βάρος της ευθύνης. Ως αρχηγός κόμματος, ο Αναστασιάδης είχε ταχθεί μεν υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αλλά ως πρόεδρος της Κύπρου δεν φαίνεται εφεκτικός. Και ας μην υποτιμήσει κανείς όχι μόνον τον πατριωτισμό του αλλά και την βούλησή του να κρατήσει την Κύπρο μακρυά από την προοπτική μίας δυσλειτουργικής και θνησιγενούς διζωνικής δικοινοτικής συνομοσπονδίας, που θα δώσει δικαίωμα παρέμβασης των Τούρκων και στο νότιο τμήμα.

Στο τεύχος 15 (Μάιος-Ιούνιος 2015) του πολιτικού περιοδικού ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωνε σε αποκλειστική συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να δεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση λύση του κυπριακού που δεν θα διασφαλίζει κυπριακή πολιτική ανεξάρτητη από την Τουρκία». Αλλά και στο απόρρητο έγγραφο Αναστασιάδη με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν, που διέρρευσε προχθές, ο πρόεδρος της Κύπρου σημειώνει ότι «παρά την πρόοδο παραμένουν ακόμη διαφορές σε όλα τα κεφάλαια. Και βάσει των όσων θα αναφερθώ στην συνέχεια πιστεύω ότι -παρά την περί αντιθέτου ελπίδα μας- δεν θα παρουσιάσουμε μια εικόνα η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και θα αποφύγουμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες ότι είμαστε πολύ κοντά στην λύση.»

Στην συνέχεια, στο απόρρητο έγγραφο, ο Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις στα εξής: 1. Εδαφικές αναπροσαρμογές, οι οποίες αναπόφευκτα συνδέονται με το περιουσιακό, 2. Ασφάλεια και εγγυήσεις, 3. Χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, 4. Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των διαφόρων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και για την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, 5. Πρώτη ημέρα της συμφωνίας και τι συνεπάγεται, 6. σύνταξη των ομοσπονδιακών νομοθεσιών και του συντάγματος, 7. σύνταξη του ομοσπονδιακού συντάγματος και των ομόσπονδων πολιτειών, 8. Η λίστα των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες θα δεσμεύουν την Ενωμένη Κύπρο.» Δηλαδή σχεδόν όλα τα κρίσιμα ζητήματα!

Επίσης ο Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «Είναι σημαντικό ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων να αποχωρήσουν. Αυτό θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη βούληση για λύση από μέρους του πληθυσμού.»

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ουσιαστικά ο Αναστασιάδης διαπιστώνει μηδενική πρόοδο και αμφισβητεί ότι μπορεί να υπάρξει λύση. Θα επαναλάβουμε εδώ ότι ούτε το διεθνές πλαίσιο είναι βέβαιο ότι ευνοεί μία λύση που θα δίνει στην Τουρκία δικαιώματα παρέμβασης και στο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που αυτή φιλοξενεί βάσεις κρίσιμες για την εξέλιξη της κρίσης στην Συρία. Και μάλιστα όταν η Τουρκία καταγγέλλεται ανοιχτά από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ ως χορηγός των τζιχαντιστών.

*  Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης (δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο)
    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →