Loading...
You are here:  Home  >  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κεντρική Iδεολογική Θέση

Πατριωτικός και Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Η ιδεολογική φυσιογνωμία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού περιοδικού, όπως η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δεν επιβάλλεται από τον διευθυντή, αρχισυντάκτη κλπ., ούτε αναπαράγεται από μηχανισμούς λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας. Αλλά διαμορφώνεται, ως προϊόν συλλογικού εγκεφάλου, από τον συνεχή διάλογο και την αλληλεπίδραση μέσα στη Κοινότητα του περιοδικού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αναγνώστες του.

Οι επιφανείς και οι νεώτεροι αρθρογράφοι, οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι επιστολογράφοι αυτού του περιοδικού, που συνεχώς διευρύνονται καθώς διευρύνεται η κυκλοφορία και η απήχησή του, μοιάζουν να συμφωνούν σε μερικά βασικά σημεία:

α. ότι η Ελλάδα κυβερνάται από ένα τριτοκοσμικό,  πελατειακό, φαυλοκρατικό, ολιγαρχικό και οικογενειοκρατικό πολιτικό σύστημα,  που την οδήγησε στην χρεωκοπία. Και ότι επομένως απαιτείται μία Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, που θα εγκαθιδρύσει ένα υγιές και πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, με διαχωρισμό των εξουσιών και εγγυήσεις κατά της διαφθοράς.

β. ότι η οικονομική δομή της χώρας είναι αντιπαραγωγική και παρασιτική, δανειοδίαιτη, διαπλεκόμενη, κρατικοδίαιτη και καταπιέζεται από μία διεφθαρμένη γραφειοκρατία. Αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με μία ελεύθερη οικονομία ευρωπαϊκού τύπου. Και, άρα, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματικότητα και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η οποία με την σειρά της θα επιτρέψει την χρηματοδότηση ενός κράτους πρόνοιας ευρωπαϊκού τύπου.

γ. διότι η βασική προσφορά ενός κράτους στους πολίτες του είναι η Κοινωνική Πρόνοια, δηλαδή η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και παιδείας στις ομάδες του πληθυσμού που δεν διαθέτουν την οικονομική δύναμη να τα εξασφαλίσουν. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ενός πολιτισμένου κράτους από την βαρβαρότητα.

δ. ότι η επιβίωση του Ελληνικού κράτους και του Ελληνισμού γενικώτερα προαπαιτεί ένα πλέγμα εσωτερικής ισχυροποίησης και εξωτερικών συμμαχιών, σε μία βάση ορθολογική και επιστημονική, χωρίς ιδεοληπτικές παραμορφώσεις και συναισθηματικές εξάρσεις, με μόνον γνώμονα το Εθνικό Συμφέρον. Απαιτείται δηλαδή Γεωπολιτική Ανάλυση, χάραξη στόχων και στρατηγικής και πρόσκτηση σημαντικής αμυντικής ισχύος.

Αυτά όλα μπορούν να κωδικοποιηθούν προσωρινά στην φράση «Πατριωτικός και Κοινωνικός Φιλελευθερισμός».

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τις αγεφύρωτες διαφορές της σχολής σκέψης της ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ από τα σημερινά πολιτικά σχήματα.

Τα μεν δύο βασικά πελατειακά κόμματα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούν την διαπλεκόμενη, τριτοκοσμική δομή που περιγράφηκε παραπάνω και πού οδήγησε την χώρα στην χρεωκοπία και στην καταστροφή. Εμετρήθησαν από την ιστορία και ευρέθησαν ολίγα. Η περαιτέρω ανάλυση περιττεύει, διότι η βασιλεία τους τελείωσε.

Τα κόμματα της Αριστεράς, από την άλλη πλευρά, εκπροσωπούν την λογική των φοιτητικών αμφιθεάτρων της Μεταπολίτευσης και ζουν στον απόηχο του προ πεντηκονταετίας αντάρτικου. Θεωρούν την δημοκρατία συνωμοσία της αστικής τάξης και το φαντασιακό τους κυριαρχείται από τον Φιντέλ Κάστρο και άλλους «πατερούληδες». Χαρακτηρίζονται από κρατικιστικές ιδεοληψίες, απεχθάνονται την ελεύθερη οικονομία αλλά και-το σοβαρότερο- την έννοια του Εθνικού Συμφέροντος, που την ταυτίζουν με τον εθνικισμό, τον σωβινισμό, τον ρατσισμό και άλλα γραφικά παρόμοια.

Όσον αφορά την Άκρα Δεξιά, κανείς αναλυτής μέχρι σήμερα δεν προχώρησε πιο πέρα από το ιδεολογικό της πρόσωπο, για να ασχοληθεί ρεαλιστικά με τις βαθύτερες αντιφάσεις της. Για παράδειγμα, ότι η ακροδεξιά ιδεολογία έρχεται σε αντίφαση με την παραμονή της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ κλπ., αλλά και με τον άξονα με την Κύπρο και το Ισραήλ, που είναι η μόνη απτή και πραγματική στρατιωτική συμμαχία που διαθέτουμε στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Οι λεγόμενοι «Φιλελεύθεροι» ή «Νεοφιλελεύθεροι», που εκπροσωπούνται από διάφορα  σχήματα μεγέθους παρέας, με ισχνή ή ανύπαρκτη πολιτική παρουσία, έχουν κατορθώσει να δυσφημίσουν τον Οικονομικό Φιλελευθερισμό, διότι τον συνδυάζουν ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά με μία πραγματική απέχθεια προς την αυτονόητη έννοια του Εθνικού Συμφέροντος (η Θάτσερ και ο Ρέηγκαν, τα ινδάλματά τους, είχαν σκληρή και αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση στα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους). Αυτή η εχθρότητα προς τον Πατριωτισμό καθήλωσε, μαζί με άλλες αιτίες,  τους εμφανιζόμενους ως εκπροσώπους του Οικονομικού Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα για δεκαετίες στο πολιτικό περιθώριο.

Τέλος, τα διάφορα εξωκοινοβουλευτικά γκρουπούσκουλα και κινήματα της λεγόμενης «αντισυστημικής αντιπολίτευσης» πάσχουν συνήθως από ισχυρές ιδεοληψίες, συνομωσιολογικές προσεγγίσεις κλπ., οι δε πολιτικές τους εξαγγελίες χαρακτηρίζονται από απίστευτο μικρομεγαλισμό.

Στις στήλες του περιοδικού αυτού επιχειρείται μία ορθολογική, σύνθετη, πολυπρισματική και ισορροπημένη προσέγγιση στο Ελληνικό πρόβλημα. Η παραγωγή μίας Σχολής Σκέψης για την διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων είναι υπόθεση διαλόγου.  Στα πλαίσια του διαλόγου οι διαφορές και οι αντιθέσεις είναι ευκταίες. Αν δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, δεν υπάρχει διάλογος, και τότε έρχεται η ώρα του Μονολόγου, δηλαδή του Ολοκληρωτισμού.

Διαβάστε επίσης: Το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Πολιτικής

Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμηνιαίο Πολιτικό Περιοδικό

Εκδότης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΑΕΒΕ

Διευθυντής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμβουλος έκδοσης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΦΑΡΑΣ

Αρχισυντάκτης-συντονιστής ύλης

ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ

Βοηθοί Αρχισυντάκτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΝΟΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριοι αρθρογράφοι-αναλυτές

ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΚΑΚΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΔΕΚΗΣ

ΟΘΩΝ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΜΕΡ

ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΣΘΑΝΕΩΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΗΤΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Γεωπολιτική ανάλυση

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΩΓΑΣ

ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΓΚΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΕΚΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦOΙΝΙΚΑΣ

Ανταποκριτής στην Λευκωσία

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ

Ανταποκριτής στις Βρυξέλλες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΓΚΑΣ

Οικονομική Ανάλυση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ

ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΧΛΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΝΤΗΣ

Επιστημονικές ειδήσεις
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Αρχισυντάκτης για πολιτιστικά θέματα

ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ

Κινηματογράφος

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΑΘΡΑΣ

Θέατρο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σταυρόλεξο

ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ

Διαχειριστής Ιστοσελίδας
ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ

Επιμέλεια-σελιδοποίηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΗΣ

Εικονογράφιση

ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

• Ηλ. ταχυδρομείο: info@neapolitiki.gr

• Συνδρομές: τηλ. 6978 774 874, 698 014 9044

Υπεύθυνη Διαφήμισης

ΣΚΟΥΦΗ ΜΑΡΙΑ: τηλ 2103822496

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Παπαζήση,

Νικηταρά 2 και Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα
Η Νέα Πολιτική κυκλοφορεί κάθε μήνα στα
περίπτερα, στα κέντρα τύπου και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης:
Εκδόσεις Πατάκη /Ακαδημίας 65, Αθήνα
– Ιανός / Σταδίου 24,Αθήνα
– Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
– Ναυτίλος / Χαριλάου Τρικούπη 28, Αθήνα
– Πρωτοπορία / Γραβιάς 3-5, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα
– Πολιτεία / Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας, Αθήνα
– Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο / Θεμιστοκλέους 37
– Εκδόσεις Θεμέλιο ΕΠΕ/ Σόλωνος 84, Αθήνα
– Αθ. Χριστάκης / Ιπποκράτους 10-12, Αθήνα
– Free Thinking Zone / Σκουφά 64, Αθήνα
– Βιβλιοπωλείο Επιλογή / Κρήτης 5, Ζωγράφου

Tιμή ετήσιας συνδρομής για φυσικά πρόσωπα 40 Ευρώ, φοιτητές 35 Ευρώ, νομικά πρόσωπα 75 Ευρώ.

Η Νέα Πολιτική δέχεται και δημοσιεύει κείμενα συνεργατών και αναγνωστών. Για τις απόψεις των δημοσιευομένων άρθρων υπεύθυνοι είναι μόνον οι συντάκτες τους.

ΟΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΡΘΡΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1. Τα αποστελλόμενα άρθρα θα πρέπει να είναι εντελώς πρωτότυπα, να μην έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε τοπικό ή πανελλήνιο έντυπο, να μην έχουν αναρτηθεί σε οποιαδήποτε διαδικτυακή διεύθυνση και να μην αποτελούν μετάφραση ξένου κειμένου χωρίς να αναφέρεται το πρωτότυπο και χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η σχετική άδεια.

2. Δεν δημοσιεύονται κείμενα με σοβαρά συντακτικά, γραμματικά, ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη, τα αποστελλόμενα κείμενα θα πρέπει να είναι γλωσσικώς άρτια.

3. Δεν δημοσιεύονται κείμενα που προωθούν, άμεσα ή έμμεσα, πρόσωπα και θέσεις του κομματικού/πολιτικού συστήματος.

4. Δεν γίνονται αποδεκτά κείμενα που έχουν προηγουμένως ή ταυτοχρόνως υποβληθεί σε άλλα έντυπα.

5. Οποιοδήποτε κείμενο δημοσιευθεί στην ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μπορεί να αναδημοσιευθεί σε άλλο έντυπο ή στο διαδίκτυο μόνον με μνεία της πηγής (Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΥΧΟΥΣ, ΜΗΝΑΣ, ΕΤΟΣ).

6. Μέγιστο μέγεθος άρθρων: 2000 λέξεις.

7. Η διεύθυνση διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει, να περικόψει και να αλλάξει τον τίτλο των υποβαλλομένων άρθρων.