Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Υπενθυμίσεις (Β)

By   /   Νοέμβριος 28, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπενθυμίσεις (Β)

    Print       Email

syria_no-fly-zone

[28-11-2015]

♦του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Βλέπαμε χθες, μερικές πλευρές της συζήτησης γύρω από την Τουρκο-Ρωσική εμπλοκή και την δική μας, Ελληνική θέση στις εξελίξεις αυτές. Που, όντας δυσάρεστα κοντά μας και με άμεσα εμπλεκόμενη την απέναντι ακτή του Αιγαίου, μας αφορά θέλουμε/δεν θέλουμε. Να σταθούμε σήμερα σε κάποιες οικονομικές παραμέτρους των όσων δρομολογούνται, που είναι χρήσιμο να μην παραγνωρίζονται κι αυτές από την δική μας σκοπιά.

Πρώτον, γίνεται όλο και σαφέστερο ότι όλη αυτή η μείζων αντιπαράθεση – με τις τρομοκρατικές απολήξεις που μέσω ISIS/Νταές άγγιξαν ως ηλεκτροπληξία το στρατόπεδο της “Δύσης” – κουβαλάει σημαντικό φορτίο ενεργειακής πολιτικής. Πάντως, χρηματοδοτείται η πλευρά ISIS (προκειμένου το επίδοξο “Χαλιφάτο” να αποκτήσει κρατική οντότητα, την οποία η Δυτική συμμαχία προσπαθεί να αρνηθεί αναφερόμενη ακριβώς σε Νταές και όχι σε Ισλαμικό Κράτος…) από την διακίνηση πετρελαίου από Συρία και Β. Ιράκ. Το ότι η διακίνηση αυτού του μαύρου χρυσού γίνεται εν πολλοίς προς Τουρκία ή/και με τουρκική πρωτοβουλία, θεωρείται δεδομένο: άλλωστε, δεν είναι μόνον οι Ρώσοι, αλλά και οι Αμερικανοί που χτυπούσαν τις τελευταίες μέρες κομβόι βυτιοφόρων. [“Άλλη διάσταση των ενεργειακών, το πάγωμα του Turkish Stream – τον θυμόσαστε που θα τον κάναμε δικό μας, Greek Stream; Πρόσθετη, το πάγωμα του πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιο].

Μόνο… να προσέχουμε, όταν καταγγέλλουμε από την δική μας πλευρά την διπρόσωπη στάση της Τουρκίας στην περιοχή, με θρυλούμενη εμπλοκή μέχρι και του γιου του “Σουλτάνου” Ερντογάν, Μπιλάλ, στο πυκνό δίκτυο λαθρεμπορίας στην ευρύτερη περιοχή – δίκτυου που επεκτείνεται και σε όπλα, σε ναρκωτικά, σε ανθρώπους.. – διότι στις εντατικές έρευνες π.χ. των Αμερικανών φαίνεται να προκύπτουν “άκριες” που φθάνουν μέχρι και σε συμφέροντα Ευρωπαϊκά. Μήπως και δικά μας; 

Διότι, κι αυτό είναι ένα δεύτερο, στο στόχαστρο της “Δύσης” μπαίνουν οι μορφές διακίνησης κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή: διότι το να έχεις χρήμα από το λαθρεμπόριο, καθώς και από τις αρπαγές πολεμικής λογικής από τράπεζες στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς και από το “σπάσιμο” αποκλεισμών (μην ξεχνάτε τις σε βάθος χρόνου κυρώσεις της Δύσης κατά του Ιράν – μεγάλου πετρελαιοπαραγωγού κι αυτού…), είναι σημαντική υπόθεση, όμως η διακίνηση του χρήματος είναι μια άλλη ιστορία. Και μάλιστα όταν μέρος αυτών των κεφαλαίων διακινείται προς (ή καταλήγει σε) δράσεις που αγγίζουν την τρομοκρατία.

Εδώ, η αραβική παράδοση χρησιμοποιούσε παλιά την πρακτική της χαλάβα, την απο-έμπορο-σε-έμπορο μεταβίβαση ποσών με άτυπες υποσχετικές. Που φτιάχνουν μια αλυσίδα, με την οποία τα ίχνη της κίνησης κεφαλαίων χάνονται. Οι χώρες του Κόλπου αλλά και της Εγγύς Ανατολής δούλεψαν έτσι επί αιώνες. (Σε κάθε βήμα, μένει πίσω κι ένα ποσοστάκι. Πείτε το fee/προμήθεια, πείτε το φόρο, πάντως δίνει νόημα στην όλη διαδικασία, πέραν του ότι αγοράζει – ας πούμε – και προστασία. Ή ότι αποτελεί συνεισφορά “σε άγιο σκοπό”). Καθώς όμως η τεχνολογία καλπάζει, καθώς η Αλ Κάϊντα παλιότερα, η Αλ Νούσρα στην συνέχεια, η Νταές τώρα έδειξαν ότι γνωρίζουν άριστα την ψηφιακή/διαδικτυακή επικοινωνία, λογικό και αναμενόμενο να γνωρίσουν και τα αντίστοιχα νομίσματα, τις πρακτικές κίνησης κεφαλαίων. Συστήματα σαν του Bitcoin – που τόσον ηγάπησε ο δικός μας Γιάνης Βαρουφάκης – ή άλλων κρυπτογραφημένων/encrypted συστημάτων διακίνησης κεφαλαίων έχουν σαγηνεύσει την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Φαίνεται, δε, ότι οι Αμερικανικές (ιδίως) επιδρομές σε κρησφύγετα στην Συρία έδωσαν πολύ υλικό που συνδέει διάφορα μέρη του δικτύου. Κι εδώ είναι να ελπίζει κανείς ότι δεν έχουν φθάσει απολήξεις μέχρι δικούς μας, όχι;

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →