Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Υπενθυμίσεις (Α)

By   /   Νοέμβριος 27, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπενθυμίσεις (Α)

    Print       Email

images (1)

[27-11-2015]

του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Η αναφορά του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στις 1500 τουρκικές παραβιάσεις “του Ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο, κάθε χρόνο κατά μέσον όρο” δημιούργησε αίσθηση – όχι δε μόνον στον τηλεφωνικό συνομιλητή και ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. (Για να έχουμε καλά τα νούμερα: συνδυασμός στοιχείων ΓΕΕΘΑ και WikiLeaks δίνει 1670 παραβιάσεις για το 2009, 1240 το 2010, υποχώρηση στις 960 το 2011, περαιτέρω υποχώρηση στις 630-650 την διετία 2012-13, εκτίναξη στις 2240 το 2014, φέτος για την ώρα στις 1630 – στρογγυλεύουμε τα νούμερα στην δεκάδα… Για να έχουμε όμως καλά και τις έννοιες: στον λογαριασμό συχνά μπλέκονται οι παραβάσεις του FIR Αθηνών με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Α, ναι, σε ποσοστό μικρότερο του 5% σημειώνεται εκείνο που λέγεται “εμπλοκή”, που είναι κάποια βήματα πριν από εκείνο που οδήγησε στην κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τα τουρκικά F-16).

Βέβαια, δεν θάπρεπε να διαφύγει της προσοχής ότι από τον ίδιο Σεργκέϊ Λαβρόφ μετ’ ου πολύ εξηγήθηκε ότι δέχθηκε τα “ειλικρινή συλλυπητήρια” του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου , τον οποίο μάλιστα και αναφερόταν ότι θα συναντήσει face-to-face προκειμένου να προχωρήσει αποκλιμάκωση. Ύστερα, η συνάντηση διαψεύσθηκε (από την ρωσική πλευρά), ενώ επιβεβαιωνόταν (από την τουρκική): η σύνοδος ΟΑΣΑ στο Βελιγράδι είναι την άλλη βδομάδα οπότε… θα δούμε. Ο ίδιος Λαβρόφ – σε μια λογική του τύπου “τι δεν καταλάβατε;” – εξηγούσε ότι “η Ρωσία δεν θα κάνει και πόλεμο στην Τουρκία”. βέβαια, αυτό, λίγο προτού Ρωσικά πυρά πλήξουν Τουρκικό ανθρωπιστικό κομβόι στην Βόρεια Συρία – με την “λεπτομέρεια” ότι οι αρμόδιοι της σχετικής ΜΚΟ κάτι έλεγαν για τα πληγέντα φορτηγά, ότι δεν ανήκαν στην δική τους δύναμη…

Χρήσιμο να τα έχουμε αυτά προσεκτικά καταγεγραμμένα, με όλες τις περιοδικές μεταβολές και αναπηδήσεις – γιατί; Διότι, ζώντας σε μια χώρα όπου ο κάθε πολίτης έχει στρατηγική άποψη καθώς και τακτικές προτάσεις – από την παλιά εποχή του καφενειακού “δεξιότερα, Κουροπάτκιν!”, με το οποίο Αθηναϊκή εφημερίδα συμβούλευε κατά την διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου, το 1904, τον Ρώσο στρατηγό να κάνει διορθωτική κίνηση για να κυκλώσει τον εχθρό, μέχρι την σημερινή ιντερνετική θύελλα απόψεων και αντεγκλήσεων… – έχει σημασία (α) να υπάρχει μια συνεκτική άποψη στην Κυβέρνηση (β) να υπάρχουν, διάβολε, κάποιες σταθερές στην συνολική άποψη του πολιτικού συστήματος και (γ) να υπάρξει προς την ευρύτερη κοινή γνώμη μια διευκρινισμένη εικόνα των παραπάνω.

Ε, λοιπόν, άμα συγκρίνει κανείς τις τοποθετήσεις Κοτζιά, που μένουν κοντά στο ΝΑΤΟϊκό/Ευρωπαϊκό πλαίσιο, με εκείνες του Αμύνης Πάνου Καμμένου, διαπιστώνει ότι οι δεύτερες “πηγαίνουν” σαφώς πλησιέστερα προς την Ρωσική ανάγνωση των συμβάντων. Την στιγμή που εκείνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι π.χ. η ευρύτερη χρήση των διευκολύνσεων επί Ελληνικού εδάφους – και αυτό δεν αφορά μόνον την Σούδα, αλλά και Άκτιο κοκ, θα αφορά όλο και περισσότερο “φιλοξενία” UAVs+/drones νέας γενιάς – σαφέστερη και, κυρίως, σταθερότερη κατεύθυνση πλεύσης θα ήταν πολύτιμη. Στην άνυδρη έρημο της Αντιπολίτευσης, και δη της Αξιωματικής, χρειάζεται να κοπιάσει κανείς πολύ για να βρει κάτι περισσότερο από τον παραδοσιακό καταγγελτικό λόγο προς την όποια κυβερνητική θέση/στάση.

Οπότε, η κοινή γνώμη τι θα κάνει; Θα πάει στο εκάστοτε “Δεξιότερα, Κουροπάτκιν!”. Ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας μας…

(Για κάποιες οικονομικές παραμέτρους της συζήτησης, δυο λόγια αύριο).

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →