Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Το πραγματικό κεκτημένο της διαπραγμάτευσης

By   /   Φεβρουάριος 24, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το πραγματικό κεκτημένο της διαπραγμάτευσης

    Print       Email

 Ellada-Evropi [24-2-2015]

♦ του Χρήστου Ζιώγα*

Αναμφίβολα στις επόμενες ημέρες ο πολιτικός βίος θα κυριαρχείται από την αντιπαράθεση συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την επιτυχία ή μη, και την μετεκλογική ανακολουθία ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Η συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και η, κατ’ επέκταση, εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην επέλθει πιστωτικό γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, αποτελεί κοινό τόπο για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και τα κόμματα που την εκπροσωπούν με ανανεωμένη μάλιστα λαϊκή εντολή.   

Φυσικά, για όσους γνωρίζουν την πολιτική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οικονομικές συνθήκες και τους κοινοτικούς θεσμούς -και θιασώτες της κοινής λογικής- δεν υπήρχε καμία πιθανότητα δανειοδότησης μιας χώρας δίχως την ταυτόχρονη ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού των συμφωνηθέντων. Το κοινοτικό θεσμικό και πολιτικό οικοδόμημα είναι κάτι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία  έχοντας συμβάλει, τα τελευταία εξήντα περίπου έτη, στη σταθεροποίηση των διακρατικών σχέσεων στην Ευρώπη. Οι γερμανικές επιλογές από το 2010 και μετέπειτα απειλούν τα βασικά γνωρίσματά του που είναι: α) ο αντι-ηγεμονικός του χαρακτήρας, η διακρατική ισοτιμία και οι ομόφωνες αποφάσεις, β) ο κοινοτισμός, τα ενοποιητικά βήματα συνάδουν με το βαθμό της αλληλεγγύης των κρατών και γ) δημοκρατικός έλεγχος. Παρά τις γερμανικές, κι όχι μόνο, αξιώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί προνομιακό χώρο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών εν συγκρίσει με το σαφώς πιο άναρχο και ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα.

Η φιλοδοξία πως μια νεοπαγής αριστερή κυβέρνηση θα λειτουργούσε ως μεταρρυθμιστική θρυαλλίδα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος απλώς εξανεμίστηκε μετά από ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν βάσει του γνωστού Θουκυδίδειου αποφθέγματος πως: ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του. Ένα επομένως συνεπαγόμενο κέρδος, εκτός από τη συνέχιση της χρηματοδότησης, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία συνειδητοποίησε τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας της Κοινότητας.

Οι, μέχρι τώρα, κυρίαρχες αντιλήψεις του ελλαδικού γίγνεσθαι για τη φύση της Κοινότητας οδήγησαν σε λανθασμένες επιλογές και δημιούργησαν στρεβλές απεικονίσεις εν σχέσει με την ευρωπαϊκή συσσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και ώθησαν τη χώρα, στην τωρινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ευρωπαϊκοί παράδεισοι δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, η διακυβερνητική φύση της Κοινότητας εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική της παράμετρο, ακόμη και σε τομείς που η διαδικασία ολοκλήρωσης έχει προχωρήσει. Ο διακυβερνητισμός αποτυπώνει την πραγματική βούληση των λαών της Ευρώπης σε ποιους τομείς και μέχρι ποιο βαθμό επιθυμούν την ενοποίησή της. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει πως η όλη διαδικασία εξακολουθεί να είναι προϊόν των συγκλίσεων και αποκλίσεων των συμφερόντων των κρατών – μελών και αναμφίβολα εξαρτημένη μεταβλητή της εκάστοτε κατανομής ισχύος εντός και εκτός Ένωσης. 

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, θεσμοί και ο λαός, οφείλουν να μην αντιμετωπίζουν «μεταφυσικά» το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όχι επί τη βάσει των πραγματικών γεγονότων και διαδικασιών, αλλά ως μια εν δυνάμει εξελικτική διαδικασία που οδηγεί εσχατολογικά στην πολιτική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού χώρου. Η διδαχή είχε πολύ υψηλό κόστος. Σίγουρα όμως πρέπει να αποτελεί κεκτημένο συλλογικής γνώσης για το πώς θα ενεργούμε από τούδε και στο εξής εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, κι όχι μόνο, που αναντίρρητα είναι ζωτικό μας συμφέρον να παραμείνουμε μέλος.

*Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →