Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Το ξερίζωμα του Ανθρώπου

By   /   Αύγουστος 8, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ξερίζωμα του Ανθρώπου

    Print       Email

koutroulis

Σπύρος Κουτρούλης

Η κρίση της νεωτερικότητας, οι ιδεολογίες και οι στοχαστές

Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2014. Σελ. 280

Στο νέο του βιβλίο, ο συνεργάτης μας Σπύρος Κουτρούλης ασχολείται με υπαρξιακά και οντολογικά ζητήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ααλοτρίωση δεν παραπέμπει μόνον στην καταπίεση που υφίσταται ο άνθρωπος ως μέλος ενός έθνους που είτε έχει απολέσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του είτε γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με στόχο την πλήρη εξαφάνισή του. Αλλά και στο γεγονός ότι, ως ύπαρξη που ζει και συγκροτείται στον σύγχρονο κόσμο, είναι περιθωριοποιημένος και ανέστιος. Η αλλοτρίωση αποτελεί ένα γεγονός θεμελιώδες για την νεωτερική κοινωνία.

Η εσχατολογική αντίληψη της ιστορίας ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το τέλος της ιστορίας, κατά το οποίο ο χρόνος ουσιαστικά σταματά και τα γεγονότα που ακολουθούν, με όρους ιστορικούς είναι ασήμαντα. Όμως δεν αρκείται σε αυτό. Το τέλος ταυτίζεται με την κυριαρχία πλανητικά ενός συγκεκριμένου προτύπου, είτε αυτό είναι το εγελιανό «πνεύμα» ή η μαρξιστική «αταξική κοινωνία» ή ο φιλελεύθερος «δημοκρατικός καπιταλισμός». Προφανώς, όποιος ισχυρίζεται ότι επέτυχε κάτι τέτοιο, διατυπώνει συγχρόνως μια απαίτηση για παγκόσμια κυριαρχία. Γι’ αυτό, τις ιστορικές τελεολογίες τις επικαλούνται δυνάμεις που έχουν φιλοδοξίες παγκόσμιας κυριαρχίας. Ενώ, αντίθετα, οι υπάρξεις μικρότερου μεγέθους, που αγωνίζονται σκληρά να επιβιώσουν απέναντι σε δυνάμεις που συχνά τις ξεπερνούν, ταυτίζονται περισσότερο με την τραγική αντίληψη της ιστορίας, η οποία περιγράφει με ακρίβεια την κατάστασή τους: η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας και το τέλος δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένο.

Η νεωτερικότητα και ο στοχασμός είναι μια ανοιχτή και πολύπλοκη σχέση, μια διαδικασία διαρκώς ανολοκλήρωτη, ακριβώς διότι ο άνθρωπος έχει μεν κάποια στοιχεία που δεν αλλοιώνονται από τον χρόνο, όπως η επιθυμία για ισχύ και αυτοσυντήρηση, αλλά συγχρόνως είναι μια αινιγματική και απρόβλεπτη ύπαρξη, φωτεινή και σκοτεινή, λογική και παιγνιώδης, δημιουργός γεγονότων και συμβάντων, που άλλοτε τα προβλέπουμε και άλλοτε μας εκπλήσσουν θετικά ή και αρνητικά.

Ο Σπύρος Κουτρούλης, που γεννήθηκε το 1963 στο Δερβένι Κορινθίας και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάζεται στον τραπεζικό χώρο.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο Θεός- χορευτής: Περιπλάνηση στον λόγο του Φ. Νίτσε (εκδόσεις Παπαζήση, 1994), Εθνισμός και κοινοτισμός (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2004), Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας: Αισθητική και Ιδεολογίες του Νέου Ελληνισμού (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2010). Συμμετείχε επί εικοσιπέντε χρόνια στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία, όπου δημοσίευσε πλήθος. Εκτός από μέλος της συντακτικής επιτροπής της Νέας Πολιτικής, συμμετέχει επίσης στο Άρδην, στον Νέο Λόγιο Ερμή και στην Ρήξη. Δοκίμιά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στο περιοδικό Σύναξη και στις εφημερίδες Καθημερινή και Μακεδονία.

MHM

    Print       Email

About the author

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →