Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Το νήμα του αντικομμουνισμού

By   /   Απρίλιος 4, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το νήμα του αντικομμουνισμού

    Print       Email

[4-4-2017]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Το ξαναπιάνουμε το νήμα, μέρες μετά τον σάλο που προξένησε στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η υπόθεση των εγκαινίων του σπιτιού – χώρου μνήμης για τον Νίκο Μπελογιάννη, επειδή δείχνει και τους ίδιους να τους προβληματίζει το ίχνος που άφησε πίσω αυτή η ιστορία. Δυο μεσαία και (με τα μέτρα Ν.Δ.) όχι ακραία στην έκφραση στελέχη, που μάλιστα είχαν διατελέσει και υπουργοί Πολιτισμού (!) – ο Κ. Τασούλας (βέβαια Ήπειρος, από την στρούγκα Ευ. Αβέρωφ) και ο Κ. Τζαβάρας (ετουτος Ηλεία, κι αυτό λέει κάτι) είχαν κρίνει επάναγκες να αποστασιοποιηθούν από «έναν αγώνα ο οποίος υπήρξε άγονος, καταστροφικός «και θλιβερός […] από τις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας» ενώ «επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας, που [δεν] συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας». Την τιμή – ας μας επιτραπεί η εισπήδηση στα εσωτερικά της Ν.Δ.! – της μνήμης Κωνσταντίνου Καραμανλή ποιος την έσωσε; Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που αποπήρε τον ανεκδιήγητο εκείνο Χρυσαυγίτη, ο οποίος προσήλθε στην Βουλή με την υπόσχεση να … γκρεμίσει το σπίτι-μνημείο Μπελογιάννη.

Λοιπόν: ενώ το επεισόδιο ήρθε και έφυγε, στην Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη – γιου του Κωνσταντίνου, της Οικουμενικής αναζήτησης του 1989-91, με κυβερνητικό εταίρο τον Χαρίλαο Φλωράκη/Καπετάν-Γιώτη – βλέπουν και οι ίδιοι με προβληματισμό πόσο βαθιά έχουν ριζώσει τα αντικομουνιστικά αντανακλαστικά . «Μην το συσχετίζετε» μας είπαν – αλλά… στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος επιμελώς παρέλειψε το ΚΚΕ/τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Και αυτό, σημειώθηκε…

Όταν στις 30 Μαρτίου – Κυριακή, λίγο πριν το χάραμα – του 1952, οι Τέσσερεις οδηγούνταν στο απόσπασμα – Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης και Νίκος Καλούμενος (ο Τάκης Λαζαρίδης την γλύτωσε «δια το νεαρόν της ηλικίας»  – τώρα πάντως, θεώρησε ότι «δεν χρειαζόταν το μνημείο για τον Μπελογιάννη» – η Έλλη Παππά ήταν έγκυος στο παιδί του Μπελογιάννη) είχε σηκωθεί ένα παγκόσμιο κύμα εκκλήσεων, ώστε μην εκτελεσθεί η εσχάτη των ποινών. Ανάμεσά τους ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ζαν-Πωλ Σάρτρ, ο Πωλ Ελυάρ, ο Πικάσσο… – συναντούσε όμως κανείς και την φιγούρα του  Στρατηγού Ντε Γκωλ. Ξέρετε, εκείνου του ψηλού (ψηλότερου ακόμη και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) ο οποίος επαναθεμελίωσε την Γαλλική Δημοκρατία και τίμησε όλη – ΟΛΗ – την Γαλλική Αντίσταση με την οποία και συμπορεύθηκε. Α, ναι, αργότερα τον «ανακάλυψε» ο ως άνω Κ. Καραμανλής και τον κατέστησε πυξίδα της δικής του πορείας (της Μεταχουντικής, εννοείται, όχι εκείνης της δεκαετίας του ΄60 η οποία κατέληξε στο «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο!»).

 Η δίκη, καταδίκη και εκτέλεση Μπελογιάννη – οι εκκλήσεις να δοθεί χάρις απευθύνονταν τυπικά στον Βασιλέα Παύλο, όμως η τότε Κυβέρνηση ήταν Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα (του Μαύρου Καβαλάρη, που το 1950 – δυο χρόνια νωρίτερα – είχε παραιτηθεί αντιτιθέμενος στην ποινή του θανάτου! έτσι ήταν εκείνα τα χρόνια…), ενώ π.χ. και ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε ταχθεί υπέρ των εκτελέσεων. Ένα ακόμη παραλειπόμενο: μόνος αθωωτικός στο πρώτο Στρατοδικείο, του 1951, των Μπελογιάννη – Μπάτση ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. ναι, εκείνος!

Επειδή, δε, περί πολιτισμού νωρίτερα ας μην ξεχνούμε ότι τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο» έφερε στο διεθνές πάνθεον εκείνος ο περίεργος που ζωγράφιζε ακόμη πιο περίεργα – ο Πάμπλο Πικάσσο με την εκπληκτική του γραμμή/ματιά στο ομώνυμο σκίτσο του. Α, και, και ο άλλος – Τούρκος εκείνος – ο Ναζίμ Χικμετ. (Δεν πιάνουμε καν τους δικούς μας). Τελευταία πινελιά του πολιτιστικού: ο Δημήτρης Μπάτσης έχει μείνει με την «Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα», όμως και του Μπελογιάννη υπάρχει – αν και βγήκε μόλις το 1998 – «Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα», με βασικό μοτίβο τον εξωτερικό δανεισμό ως ερμηνευτικό νήμα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

*Δημοσιογράφος, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (αναδημοσίευση από kontra news)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →