Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» για την κινεζική κυβέρνηση;

By   /   Απρίλιος 28, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» για την κινεζική κυβέρνηση;

    Print       Email

20150704_CND001_0

[28-4-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Την ίδια στιγμή που στις ευρωπαϊκές χώρες η έννοια της εθνικής ασφάλειας αλλάζει, μαζί με αυτήν των συνόρων, λόγω της ισλαμικής τρομοκρατίας και του προσφυγικού κύματος, ένα παράλληλο, αλλά σχεδόν αντίστροφο φαινόμενο παρατηρείται στην Κίνα. Η προσοχή της κινεζικής κυβέρνησης εκτροχιάζεται πλέον από τις συνήθεις τρομοκρατικές απειλές των αποσχιστικών ομάδων της επαρχίας Σιν Τζιάνγκ και του Θιβέτ, δίνοντας προτεραιότητα στην ιδεολογική επιρροή «ξένων εχθρικών δυνάμεων» στο εσωτερικό της χώρας, αναφερόμενη πρακτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της εξουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το φετινό πενταετές πλάνο της Κίνας για την περίοδο 2016-2020 αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην «Δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Ασφαλείας». Είναι η πρώτη φορά που η κινεζική κυβέρνηση ερμηνεύει δημόσια την δική της έννοια εθνικής ασφάλειας, από τότε που, το 2013, η παντοδύναμη και νεοσυσταθείσα από τον πρόεδρο της Κίνας, Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, άρχισε να την επεξεργάζεται. ο ορισμός αυτός, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι πιο περιεκτικός, αφού ουσιαστικά καλύπτει κάθε πτυχή της ζωής στην Κίνα, από την πολιτική, τις ένοπλες δυνάμεις και την οικονομία, έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την δημοσιογραφία, τους φυσικούς πόρους και την ενεργειακή ασφάλεια. Είναι σημαντικό όμως να παρατηρήσει κανείς πως σε αυτό το κείμενο αναφέρεται πως η δολιοφθορά είναι η σημαντικότερη παρούσα απειλή για την Κίνα.  

Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών στην Κίνα συνοδεύεται αναπόφευκτα από αιτήματα για περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες. Η εύκολη διάδοση της γνώσης και των πληροφοριών διαμέσου διαδικτύου τροφοδοτούν αυτές τις επιθυμίες. Η ηγεσία της Κίνας ισχυρίζεται πως αυτά τα κοινωνικά αιτήματα αποτελούν μεθοδευμένες προσπάθειες ξένων χωρών -υπονοούνται κυρίως οι ΗΠΑ- να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταραχές στην Κίνα, λόγω της αναβαθμισμένης παγκόσμιας γεωοικονομικής της ανταγωνιστικότητας. Είτε αυτές οι αιρετικές φωνές είναι χειραγωγημένες από εξωτερικούς παράγοντες, είτε προέρχονται από γνήσιες ανάγκες της Κινέζων πολιτών, σημασία έχει πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίγκ προσπαθεί να πείσει τους Κινέζους πως κάθε αντίρρηση στην γραμμή του Κόμματος είναι λανθασμένη και βάζει σε κίνδυνο την πορεία ανάπτυξης της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, από τη στιγμή που πήρε τα ινία της χώρας, ο Σι έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλη την εξουσία, σφίγγοντας τη θηλιά τόσο γύρω από την ελευθερία του λόγου όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Οι προσπάθειες του Πεκίνου να επιμηκύνει τον κατάλογο των απειλών για την εθνική ασφάλεια της Κίνας ξεπερνά την απλή προσαρμογή στις πραγματικές εγχώριες και διεθνείς αλλαγές. Ούτε αποτελούν απλά εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας. Οι κινήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν το άγχος της κινεζικής ηγεσίας. Αποδεικνύουν επίσης πως σε περιόδους κρίσης, ένα κομμουνιστικό καθεστώς είναι εύκολο να μεταβληθεί σε αστυνομικό κράτος.    

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «L’Orientale»  

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →