Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τι προσέγγιση πρέπει να υιοθετήσει o Τραμπ απέναντι στην Κίνα;

By   /   Νοέμβριος 10, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι προσέγγιση πρέπει να υιοθετήσει o Τραμπ απέναντι στην Κίνα;

    Print       Email

 

images[10-11-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Η πιο σημαντική πρόκληση που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει να αντιμετωπίσει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, εκτός του συριακού, είναι δίχως άλλο η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα. Η σινο-αμερικανική, είναι μια σχέση που αν δεν τύχει της κατάλληλης διαχείρισης, μπορεί να οδηγήσει σε τιτανομαχία που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Πολλοί Αμερικανοί –συμπεριλαμβανομένων και της Κλίντον και του Τραμπ- βλέπουν την Κίνα ως την πηγή όλων των κακών για την χώρα τους, τόσο εντός όσο και εκτός αμερικανικών συνόρων. Στο εμπόριο με την Κίνα χρεώνεται η απώλεια 3,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Η Κίνα κατηγορείται για τα εμπόδια που βάζει κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων που θέλουν να εισχωρήσουν στην κινεζική αγορά. Μεγάλες κινεζικές εταιρείες έχουν δικαίως ενοχοποιηθεί για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Οι κινήσεις –ή σε κάποιες περιπτώσεις η αδράνεια- της Κίνας θεωρούνται υπαίτιες για την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, το αδιέξοδο στη Συρία, τις εντάσεις στη Νότια θάλασσα της Κίνας, την φθίνουσα πορεία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσσία.

Στην απέναντι όχθη, ανάλογη είναι η αντίληψη που έχει μεγάλο μέρος των Κινέζων πολιτών και πολιτικών. Η πολιτική «στροφή προς την Ασία» του Ομπάμα θεωρείται πως είναι μια στρατηγική περιορισμού της επέκτασης της κινεζικής επιρροής στην Ασία, διαμέσου σύσφιξης των σχέσεων με τους ασιατικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον κατηγορείται για την υποστήριξη κινημάτων για την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, για την ενθάρρυνση προς Βιετνάμ και Φιλιππίνες να αντισταθούν στις κινεζικές γεωγραφικές διεκδικήσεις στην Νότια Θάλασσα της Κίνας και για την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων στην ίδια περιοχή. Το Πεκίνο κατηγορεί ανάλογα τις ΗΠΑ για τα εμπόδια που βάζει στο κινεζικό επιχειρείν επί αμερικανικού εδάφους και για τις πιέσεις που δέχεται να ανατιμήσει το κινεζικό γουάν.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν να αντιμετωπίσουν γιγαντιαία προβλήματα σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Στις ΗΠΑ οι οικονομικές ανισότητες αυξάνονται, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και εντάσεις ρατσιστικού περιεχομένου ξεσπούν ολοένα και πιο τακτικά. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και η άνοδος της Κίνας έχουν φθείρει την διεθνή αμερικανική επιρροή. Στην Κίνα, τρεις δεκαετίες ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης έφεραν μεν την Κίνα να είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη, δημιουργώντας όμως παράλληλα ανησυχητικές οικονομικές ανισότητες και τρομακτικά επίπεδα περιβαλλοντολογικής ρύπανσης.

Δεδομένου του ότι οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη που σιγά σιγά χάνει έδαφος και η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναδυόμενη δύναμη, η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ τους θα μπορούσε να τους οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε σύγκρουση. Εύκολα μπορούν οι δύο χώρες να ενδώσουν στον πειρασμό του να ενσωματώσουν η μία στο πρόσωπο της άλλης όλα τα προαναφερθέντα εσωτερικά και διεθνή τους προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Κινέζοι ηγέτες πρέπει να αναδείξουν τις θετικές πλευρές της σινο-αμερικανικής σχέσης, να προωθήσουν την πολιτιστική κατανόηση μεταξύ των λαών τους, καθώς παράλληλα θα βρίσκουν αμοιβαία ωφέλιμες εμπορικές συμφωνίες και θα δουλεύουν αμφότερες για μια σταθερή ισορροπία ισχύος. Από εκεί και πέρα, ΗΠΑ και Κίνα θα πρέπει να προσπαθήσουν η κάθε μία ξεχωριστά να βελτιώσουν το μοντέλο ανάπτυξής τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →