Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τι πρέπει να προσέξει ο Τσίπρας στο Πεκίνο;

By   /   Μάιος 14, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι πρέπει να προσέξει ο Τσίπρας στο Πεκίνο;

    Print       Email

[14-5-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Στις 14 και 15 Μαΐου ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα υποδεχθεί στο Πεκίνο τους αρχηγούς 28 κρατών και απεσταλμένους από 110 χώρες, στο πλαίσιο του Φόρουμ «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος», με στόχο την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την υλοποίηση των έργων κατά μήκους του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η συνάντηση έχει ανεκτίμητη διπλωματική αξία για την Κίνα αφού ουσιαστικά πρεσβεύει το σχέδιό της για το μέλλον του πλανήτη.

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές το Σχέδιο Μάρσαλ της Κίνας. Η «Ζώνη» αντιπροσωπεύει την χερσαία και ο «Δρόμος» τη θαλάσσια χάραξη του δικτύου που θα συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη. Τεράστιες επενδύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένονται ακόμη περισσότερες κυρίως στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Ο μηχανισμός χρηματοδότησης αυτών των έργων θα στηρίζεται κυρίως από την Κίνα, μέσω της συσταθείσας το 2015 Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών.

Μεγάλη σημασία έχει να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι από τους αρχηγούς κρατών της Ομάδας των Επτά (G7), μόνο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα ταξιδέψει στο Πεκίνο. Εκτός από τις πιθανές πιέσεις αποτροπής που άσκησαν οι ΗΠΑ, αυτές οι απουσίες αντανακλούν τους φόβους της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας απέναντι στα σχέδια της Κίνας. Θέλησαν έτσι να απαξιώσουν εν μέρει το κύρος της συνάντησης. Οι χώρες της Ασίας και οι μικρότερες χώρες της Ευρώπης έχουν περισσότερη ανάγκη από επενδύσεις και λιγότερη διεθνή επιρροή να υπερασπιστούν. Η Κίνα διατυμπανίζει πως το σχέδιό της θα έχει αμοιβαία οφέλη, κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν πως μέσω αυτών των επενδύσεων η Κίνα αναζητά παγκόσμια κυριαρχία.

Οι επιφυλάξεις κάποιων μεγάλων δυνάμεων έχουν να κάνουν με τον διεθνή ανταγωνισμό που θα προκύψει από τις κινεζικές επιχειρήσεις, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές των έργων που θα αναλάβουν, αλλά και δυσπιστίες στρατηγικού χαρακτήρα. Σιδηροδρομικές γραμμές, λιμάνια και αεροδρόμια σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη μπορούν να έχουν και στρατιωτική αξία εκτός της εμπορικής τους χρήσης. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί η οικονομική δύναμη και η επιρροή που θα προκύψει στα χέρια της Κίνας μετά την υλοποίηση αυτών των έργων.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων» και το «Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού», έδωσε περαιτέρω χώρο στην Κίνα να προβάλλει τον εαυτό της ως το επίκεντρο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Στο Πεκίνο θα παραβρεθούν επίσης για το Φόρουμ «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρο της της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φόρουμ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εστιάσει σίγουρα στην ανάπτυξη των τουριστικών ροών με την προοπτική απευθείας αεροπορικής διασύνδεσης Αθήνα-Πεκίνου και την διευκόλυνση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας. Επιπλέον, η επέκταση της προβλήτας του ΟΛΠ με σκοπό τη βελτίωση του κλάδου της κρουαζιέρας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και τα ενδεχόμενα εμπλοκής κινεζικών επιχειρήσεων στη ΔΕΗ και τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να μην προβεί σε άχρηστες καθυστερήσεις στην προσπάθεια προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων και Κινέζων τουριστών -όπως έκανε η Ιταλία πριν η COSCO αποφασίσει να έρθει στον Πειραιά-, αφού η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανακουφιστικές ενέσεις και αναβαθμιστικές προοπτικές ανάπτυξης. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει όμως να προσέξει η θετική συνεργασία με την Κίνα να μην αποκόψει την Ελλάδα από τη σφαίρα στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης, αφού η ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας είναι αυτές που μπορούν να απωθήσουν τον διαχρονικό τουρκικό κίνδυνο.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →