Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τι μέλλει γενέσθαι στην Ασία σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ;

By   /   Οκτώβριος 29, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι μέλλει γενέσθαι στην Ασία σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ;

    Print       Email

 

GOP 2016 Trump[29-10-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τραγικωμικές αντιδράσεις, όχι μόνο στην ίδια την Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Ασία υπάρχει ανησυχία για τις προτάσεις εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, οι οποίες προαναγγέλλουν μία ριζική αναθεώρηση και συρρίκνωση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικά της Ανατολικής Ασίας.

Η οικονομική πολιτική του Τραμπ είναι καθαρά προστατευτική, βλέποντας με απόλυτο τρόπο τα άλλα κράτη ως εμπορικούς εχθρούς. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος απαξιώνει τις περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες και τους διεθνείς θεσμούς, απειλώντας να ακυρώσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, καθώς αντιτίθεται σε αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η «Υπερ-Ειρηνική Συνεργασία» (TTP). Ο Τραμπ επίσης προτείνει δασμούς του 45% στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αναγκάζοντας παράλληλα τις αμερικανικές εταιρίες που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στην Ασία, να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Το να θέλει ο Τραμπ να προστατέψει την αμερικανική παραγωγή είναι θεωρητικά σωστό, δεν λαμβάνει όμως υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Ασία θα είναι αναμφίβολα το κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών και το ότι η αμερικανική και η κινεζική οικονομία είναι πλέον άκρως διασυνδεδεμένες. Μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, που ακόμη ανακάμπτει από την χρηματιστηριακή κρίση του 2008, έχει συμφέρον να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της Ασίας, όχι να της γυρίσει την πλάτη. Εάν επιβάλλει δασμούς της τάξης του 45% στις κινεζικές εξαγωγές, όχι μόνο θα πλήξει άμεσα την τσέπη των Αμερικανών καταναλωτών, αλλά θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο που θα πλήξει τις αμερικανικές εξαγωγές και πιθανώς θα επιφέρει μία νέα παγκόσμια ύφεση.

Όσον αφορά στην πολιτική ασφαλείας, ο Τραμπ απευθύνεται σε πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σαν να είναι παράσιτα που δεν πληρώνουν το σωστό τίμημα εις αντάλλαγμα της στρατιωτικής κάλυψης των ΗΠΑ. Αυτό που φαίνεται να μην καταλαβαίνει ο Τραμπ, είναι πως η στρατιωτική παράταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ασία δεν είναι μια μισθοφορική εξυπηρέτηση, παρά αντιπροσωπεύει την ανάγκη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν σταθερότητα στην περιοχή, για τη διατήρηση του καθοδηγητικού παγκόσμιου ρόλου που ανέλαβαν οι ΗΠΑ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ενδεχόμενη απόσυρση της στρατιωτικής κάλυψης των ΗΠΑ από την Ιαπωνία θα έδινε αμέσως χώρο στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Επιπλέον, ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν θα τον ανησυχούσε η απόσυρση της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας, που θα άφηνε Ιαπωνία και Νότια Κορέα ακάλυπτες και θα υπονόμευε την όποια θετική τροχιά έχει χαραχθεί εις την κατεύθυνση της μείωσης του παγκόσμιου πυρηνικού εξοπλισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως ο μόνος δηλωμένος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Ασία είναι ο ψυχοπαθής πρόεδρος της Βόρειας Κορέας. Με τις παραπάνω παραμέτρους, ο Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη θέση των ΗΠΑ τόσο στην Ασία όσο και στις άλλες ηπείρους.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →