Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Τι βιβλία θα παίρνατε σ΄ένα ερημονήσι;

By   /   Μάιος 10, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι βιβλία θα παίρνατε σ΄ένα ερημονήσι;

    Print       Email

 

Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, ένα σύνηθες ερώτημα σε νεανικά λευκώματα και συνεντεύξεις λογίων ήταν: “Τι βιβλία θα παίρνατε σ’ ένα ερημονήσι;”. Ασφαλώς το ερώτημα δείχνει να είναι κάπως αθώο και αφελές. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι ένα ερώτημα εξαιρετικά καίριο. Και τούτο διότι επικεντρώνεται στο εξής κρίσιμο ζήτημα: ποια βιβλία είναι τόσο αξιόλογα, ώστε να αντέχουν στην δοκιμασία της επανάληψης και να μπορούν, κάθε φορά που θα ξαναδιαβάζονται, ακόμη και σ΄ ένα ερημονήσι, να προσφέρουν στον αναγνώστη νέες πνευματικές και αισθητικές απολαύσεις.

Ο Κωστής Παλαμάς, όταν του είχαν θέσει το σχετικό ερώτημα από το περιοδικό Τα Πανελλήνια το 1922, είχε δώσει μιαν εκτενή απάντηση,  λέγοντας: “… Θα στρίμωνα βιαστικά με μια βαλίντζα: τους Βιβλικούς Ψαλμούς. Την Ομηρική Οδύσσεια. Τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Την Τρικυμία του Σαιξπήρου. Την Ποιητική του Εγέλου. Την Οττιλία, καθώς μ’ αρέσει να ονομάζω με την ηρωίδα του το μυθιστόρημα του Γκαίτε [Εκλεκτικές Συγγένειες]. Τους δύο τόμους των Κονταμπλασιόν [Contemplations] του Ουγκώ. Το Ταξίδι του Ψυχάρη. Τον Αδαμάντιον Κοραήν του Διονυσίου Θερειανού. Τον Αδάμ Μπέντε της Έλιοτ. Την Τες Ντουρμπεβίλλε [Thess d’ Urbeville] του Χάρντυ. Τον Πατρίκιο του Ρενάν. Την Ιστορία της Αγγλικής Λογοτεχνίας του Ταιν. Τους Στοχασμούς του Φλωμπέρ. Το Ημερολόγιο του Αμιέλ. Τον Ζητιάνο του Καρκαβίτσα. Τις Σκιές του Πορφύρα. Κ’ έχει ο Θεός. Και για να μη λησμονήσω ολότελα και τον εαυτό μου, θα έπαιρνα μαζί μου το βιβλίο που βρίσκεται το τραγούδι μου οργανωμένο σε όλη του την ένταση: τη Φλογέρα του Βασιλιά (βλ. Κ. Παλαμά, Άπαντα, τ. 14, Αθήνα: Μπίρης, περ. 1968, σελ. 117).

Βέβαια, από την εποχή που έδωσε ο Παλαμάς αυτήν την εμπεριστατωμένη απάντηση, έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια, χρόνια που μας έδωσαν νέα σημαντικά έργα, ίσως μάλιστα έργα που αντικατοπτρίζουν σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και ένταση τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Θα είχε λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον, αγαπητοί αναγνώστες, να είχα και την δική σας γνώμη ως προς τα ποιά βιβλία θα παίρνατε σ’ ένα ερημονήσι, ώστε να διαμορφωθεί βαθμιαία ένας κατάλογος από τα σπουδαιότερα (εκατό, ας πούμε) κλασσικά έργα, τα οποία αξίζει να διδάσκονται στα σχολεία ή τα πανεπιστήμια, αλλά και να διαμορφώνουν τον κεντρικό πυρήνα (το corpus) των βιβλίων κάθε πνευματικού ανθρώπου, που νοιώθει την ανάγκη να δικαιώσει την ύπαρξή του. Βέβαια, τέτοιες συλλογές ή κατάλογοι “κλασσικών έργων” έχουν κατά καιρούς  αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και καταγραφής από πλειάδα συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, στους οποίους θα αναφερθώ σε προσεχές σημείωμά μου. Επί του παρόντος, όμως, επείγει η γνώμη των αναγνωστών. Γι’ αυτό και όσοι από σας, αγαπητοί αναγνώστες, θα θέλατε να μου γράψετε την γνώμη σας για τα αγαπημένα σας βιβλία, μη διστάσετε να το κάνετε. Η γνώμη σας μετράει. Και θα αξιοποιηθεί δεόντως. Αρκεί να βρείτε τον χρόνο να μου στείλετε ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nestor-courakis@jurisconsultus.gr.

 

Νέστωρ Κουράκης

    Print       Email

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →