Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τα «παρατημένα παιδιά» των Κινέζων

By   /   Ιούνιος 25, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα «παρατημένα παιδιά» των Κινέζων

    Print       Email

A left-behind child in Yunnan province, China.

[25-6-2015]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

 Η πρόσφατη αυτοκτονία τεσσάρων ανηλίκων, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου της Κίνας, έφερε για πολλοστή φορά στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας. Στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, εκατομμύρια είναι τα παιδιά εκείνα που αναγκάζονται να μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, από τη στιγμή που οι γονείς τους απομακρύνονται για αναζήτηση εργασίας στις μεγαλουπόλεις.

Προ ολίγων ημερών τρία κορίτσια και ένα αγόρι ηλικίας μεταξύ 5 και 13 ετών βρέθηκαν νεκρά στον τόπο κατοικίας τους, δηλητηριασμένα με παρασιτοκτόνο. Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το δεκατριάχρονο αγόρι άφησε ένα γράμμα στους γονείς του με το εξής μήνυμα: «Σας ευχαριστώ για τις καλές σας προθέσεις. Αναγνωρίζω πως ήσασταν καλοί απέναντί μου, αλλά είναι ώρα να πηγαίνω. Ορκίστηκα πως θα ζούσα το πολύ έως τα 15 μου, ονειρεύομαι το θάνατο εδώ και χρόνια». Οι κάτοικοι του χωριού ισχυρίστηκαν πως τα παιδιά ζούσαν μόνα τους εδώ και καιρό, αφού ο πατέρας τους μετανάστευσε σε άλλη επαρχία λόγω εργασίας και η μητέρα τους έφυγε από το σπίτι το 2013.

Στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης βρίσκεται το αυστηρό σύστημα καταγραφής νοικοκυριών της Κίνας, γνωστό ως «hukou», το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στους μηχανισμούς αστικής κοινωνικής πρόνοιας -κυρίως υγεία και εκπαίδευση- για τους μετανάστες της υπαίθρου. Κατά συνέπεια, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζουν, πολλοί γονείς αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους με τους παππούδες ή ακόμη και εντελώς μόνα τους, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αυτών των ανηλίκων.

Η πρόσφατη τραγωδία δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο. Το Νοέμβριο του 2012 πέντε παιδιά βρέθηκαν νεκρά σε κάδο απορριμμάτων στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2013 από την οργάνωση AllChina Womens Federation, εκτιμάται πως συνολικά 61 εκατομμύρια ανήλικοι έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, το ένα πέμπτο των οποίων χωρίς κάποιον κηδεμόνα.

Η αστικοποίηση των τελευταίων ετών επέφερε μία σημαντική ελάττωση των αγροτικών δραστηριοτήτων και μία γενική ύφεση της αγροτικής οικονομίας στην Κίνα. Οι πόλεις απορροφούν τόσο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο και το αγροτικό εργατικό δυναμικό. Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνέπειες που συνεπάγονται, οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης και η παραγωγική ανασυγκρότηση της Κίνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών έχουν προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και ανισότητες, τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με χαρακτηριστική δυσκολία.

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →