Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τα βαθύτερα αίτια των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ

By   /   Νοέμβριος 30, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα βαθύτερα αίτια των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ

    Print       Email

Hong Kong[30-11-2014]

♦ Του Στάθη Καραπάνου*

Οι αστυνομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ επανέφεραν την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, απομακρύνοντας τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει τους τελευταίους δύο μήνες στη συνοικία Μονγκ Κοκ, προχωρώντας επίσης σε δεκάδες συλλήψεις. Παρ’ ότι κάποιοι φοιτητές διαμήνυσαν ότι θα επανέλθουν στους δρόμους τις επόμενες μέρες, το λεγόμενο «Κίνημα της Ομπρέλας» φαίνεται να βαίνει προς το τέλος του.

Από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων μέχρι και σήμερα, ελάχιστα μέσα ενημέρωσης εξερεύνησαν τα βαθύτερα αίτια αυτών των ταραχών. Οι περισσότερες αναλύσεις επικεντρώθηκαν στις κραυγαλέες αντιδράσεις των φοιτητών και των υπολοίπων πολιτών απέναντι στον έλεγχο που το Πεκίνο αποφάσισε να ασκήσει στους υποψηφίους των δημοκρατικών εκλογών που η κινεζική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί για το 2017. Αν όμως η ζωή στο Χονγκ Κονγκ ήταν ρόδινη, οι διαδηλώσεις του τελευταίου διμήνου μπορεί να μην είχαν καν αρχίσει.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα πιο δυναμικά εμπορικά και χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, τα τελευταία χρόνια όμως οι οικονομικές ανισότητες και η πολιτική διαφθορά είναι ολοένα πιο αισθητές στην πρώην βρετανική αποικία των 7.2 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν την αύξηση των εμπορικών αξιών -κυρίως των ενοικίων- , την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην αγορά λόγω ισχυρών μονοπωλίων, το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα. Τόσο η πληθυσμιακή όσο και η οικονομική «εισβολή» πλουσίων μεταναστών και τουριστών από την ηπειρωτική Κίνα, έχει συντελέσει σημαντικά στην όξυνση των παραπάνω προβλημάτων, προκαλώντας την αγανάκτηση των φοιτητών και της μεσαίας τάξης του Χονγκ Κονγκ.

Μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ηχηρών πολιτικών σκανδάλων, ευρεία είναι πλέον η πεποίθηση μεταξύ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ ότι η συνεχής επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήτες της πόλης υπερασπίζονται αποκλειστικά τα οικονομικά συμφέροντα λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο Λι Κα-Σινγκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας σύμφωνα με τον Forbes, μαζί με λίγους ακόμα μεγιστάνες, έχουν τον έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον τομέα της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των κατασκευών, των αστικών μεταφορών, των πολυτελών ειδών και των τροφίμων. Σχεδόν όλες οι δαπάνες ενός κατοίκου του Χονγκ Κονγκ καταλήγουν στις τσέπες αυτών των ατόμων. Οι μεγιστάνες αυτοί όμως δεν κυριαρχούν μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, καθώς το ισχύον εκλογικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ προβλέπει ότι ο κυβερνήτης ψηφίζεται από μία επιτροπή 1.200 ατόμων, η οποία περιλαμβάνει και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Η πολιτική δύναμη που έχει δοθεί στους μεγαλοεπιχειρηματίες επηρεάζει φυσικά ολόκληρο το αναπτυξιακό μοντέλο του Χονγκ Κονγκ, επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές των πολιτών. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μοντέλου είναι το ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, το οποίο προσελκύει μεν νέες επενδύσεις, αδυνατεί όμως να στηρίξει το κοινωνικό κράτος.

Τα αιτήματα του «Κινήματος της Ομπρέλας» για ανεξάρτητες δημοκρατικές εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν μόνο την επιθυμία της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ για μεγαλύτερη πολιτική ανεξαρτησία από το Πεκίνο, αλλά και την οργή των επαναστατημένων πολιτών έναντι των μεγαλοεπιχειρηματιών και του πολιτικού προσωπικού της περιοχής. Τα συναισθήματα αδικίας και καταπίεσης που βιώνουν φοιτητές και επαγγελματίες στο Χονγκ Κονγκ, ελλείψει πρωτοβουλιών για μεταρρύθμιση της σημερινής κατάστασης, δεν έχουν υποχωρήσει. ‘Ετσι, οι πρωτοβουλίες «κοινωνικής ανυπακοής» στο Χονγκ Κονγκ προβλέπεται να συνεχιστούν στο μέλλον.

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →