Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Τα αντανακλαστικά της «Ευρώπης» για το προσφυγικό

By   /   Οκτώβριος 30, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα αντανακλαστικά της «Ευρώπης» για το προσφυγικό

    Print       Email

paideu_b1

[30-10-2015]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς πώς η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη – και η δική μας, βέβαια, με κάποια υστέρηση όμως – σοκάρεται από τις θέσεις που λαμβάνουν οι πολιτικοί “της”, δηλαδή εκείνοι που η ίδια κοινή γνώμη έχει αναδείξει, καθώς εξελίσσεται το δράμα με το κύμα προσφύγων που πορεύεται μέσα από τον “διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων” προς την Κεντρική Ευρώπη. Πλέον πρόσφατος, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών (δείτε όμως μια στιγμή που βρίσκεται το Βέλγιο σε σχέση με το σημερινό προσφυγικό κύμα…) Γιαν Ζαμπόν, που πρότεινε στην RTBF να καθιερωθούν “ειδικά διακριτικά σήματα” που θα πρέπει “να φέρουν” οι πρόσφυγες, ώστε να είναι φανερή η ιδιότητά τους στις αρχές ασφαλείας.

Η ακραία ομοιότητα με το κίτρινο άστρο του Δαβίδ που έφεραν οι Εβραίοι στην ναζιστική Γερμανία – και, αργότερα, στις υπό ναζιστική κατοχή χώρες της Ευρώπης – προξένησε κατακραυγή. (Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όχι και τόσο ισχυρή κατακραυγή όσο εκείνη που θα άξιζε σε μια τόσο ακραίας φρίκης πρόταση…). Όμως, πριν μόλις δυο μήνες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κούρτς είχε διαμαρτυρηθεί στο περιοδικό PROFIL για το πόσο “η Ελλάδα δεν κατορθώνει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα φύλαξης των συνόρων της Ένωσης” – και τούτο “ενώ έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ”. Προσέξατε την σύνδεση της φύλαξης των συνόρων με την στρατιωτική ισχύ, σωστά;

Ανάμεσα από τα δύο γεγονότα, είχαμε την εξαιρετικά “ενδιαφέρουσα” πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που πρότεινε να “ζητηθεί ευγενικά από την Ελλάδα, ανεξάρτητη χώρα” να αφήσει τους Ευρωπαίους “να στείλουν στρατό για να κάνει την δουλειά που δεν μπορούν οι Ελληνικές αρχές”. Το δικό του στρατό ανήγγειλε ότι κατεβάζει στα σύνορα – για να βοηθά την αστυνομία – ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ. Οι δυο χώρες ήταν από τις πλέον επιθετικές απέναντι στην Ελλάδα στην άτυπη Κορυφή για το προσφυγικό, που “αποφάσισε” φιλοξενία 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Α, και, είδαμε όλοι τους φράχτες και τα δακρυγόνα και τα σκυλιά και την στρατιωτικού τύπου αστυνομία στα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας και Κροατίας, ήδη στον νότο της Γερμανίας. Οπότε… κάπως απλοϊκό να διερωτώμεθα τι ακριβώς ήθελε η ίδια η καλοκάγαθη Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο φίλος μας Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ όταν ζητούσαν “κοινές περιπολίες” ακτοφυλακής Ελλάδας-Τουρκίας. Δηλαδή, τι ακριβώς θα έκαναν, εκτός από το να “δοκιμάζουν” τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Θα απέτρεπαν ή θα ανέτρεπαν τα πλοιάρια; Όσο για τις “εγκαταστάσεις φιλοξενίας” για τις 10.000 ανθρώπους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ή για τα hotspots των νησιών πρώτης υποδοχής στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως και να το κάνει κανείς, με στρατόπεδα συγκέντρωσης θα μοιάζουν επικίνδυνα. Τα αντανακλαστικά των “Ευρωπαίων” για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι δυσάρεστα.

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →