Loading...
You are here:  Home  >  Αρθρογράφοι

Αρθρογράφοι

Νικόλαος Αλικάκος

αλικακος

Υποστράτηγος ε.α. Γεννήθηκε το 1958. Κατάγεται από την Αγία Μαρίνα Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. ΣΣΕ Τάξεως 1981. Αποστρατεύθηκε το 2011. Πτυχιούχος Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών. Πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος και εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας. 

Δημήτρης Βαλασίδης

BA

O Δημήτρης Βαλασίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Β’ Εξατάξιο Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, άλλες στρατιωτικές σχολές και την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) με κατεύθυνση την διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων του Nottingham Trent University, UK και πιστοποιητικού εξειδίκευσης στο Μάρκετινγκ του ΠΑΜΑΚ. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες διοικητικές και επιτελικές θέσεις του Στρατού και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη με αίτησή του. Διετέλεσε διευθυντής του MACEDONIAN BUSINESS SCHOOL, τα τελευταία χρόνια του ΚΟΛΕΓΙΟΥ ATHENS GSM και  του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση της ΕΑΔΕ». Εξωτερικός συνεργάτης της RTV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και της INTERACT BUSINESS RELATIONS. Σύμβουλος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του NEW YORK COLLEGE.  Διετέλεσε επίσης μέλος των ΔΣ Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Δήμου Καλαμαριάς. Πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων και Forum.  

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της “ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM AE”, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηγεσίας και Στρατηγικής (ΕΛΙΝΗΣ) και Γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΑΔΕ), της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος. Έχει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ). Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Πεζικού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και μέλος της ΕΑΑΣ και της ΑΚιΣ. Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ-ΣΑ (Παράρτημα Θεσσαλονίκης). Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς (α’ επιλαχών) και για την Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ. Είναι παντρεμένος με την Υποστράτηγο εα Θεοδώρα Σέμπρου και έχει δύο κόρες.

Γρηγόρης Βασδέκης

10639660_1561592647396166_2102154906265729800_n

Πήρε το πτυχίο του (ΒΑ) από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1979). Συμμετείχε στις ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας (καθηγητές Δ. Παντερμαλής και Μ. Ανδρόνικος). Από το 1981 μέχρι το 2013 ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου διετέλεσε και Γυμνασιάρχης (2008-2012). Συνέχισε τις σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία (ΜΑ), στο Department of Classics, University of Cincinnati (1984-1986). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1994). Τίτλος της διατριβής του: «Η Δοκιμασία για Γάμο στον Αρχαιοελληνικό Μύθο και στο Νεοελληνικό Παραμύθι». Έχει διδάξει στη Μετεκπαίδευση Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Το 2011 έγινε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, δεύτερη έκδοση του βιβλίου του: «Θείο Δράμα και Μητριαρχία στην Οδύσσεια. Μια σύγκριση του Έπους με την Καινή Διαθήκη». Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μεταφράσεων. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες.

Σωτήριος Δημόπουλος 

Ο Σωτήριος Δημόπουλος είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πτυχιούχος της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Κιέβου. Επιστημονικές εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα.

Ιπποκράτης Δασκαλάκης

2014-12-17 17.20.43

O Ιπποκράτης Δασκαλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961 και αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1983 ως Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού. Έχει φοιτήσει σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του και των βαθμών του καθώς και στην ΑΣΠ και ΣΕΘΑ. Εκπαιδεύθηκε επίσης στις ΗΠΑ στο τμήμα του αντιαεροπορικού συστήματος «HAWK» και στο Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών (DIA). Υπηρέτησε σε μάχιμες Μονάδες και επιτελικές θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού (AFSOUTH και SHAPE). Συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «CONCORDIA» στην ΠΓΔΜ (2002) και «ALTHEA» (2006) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το 2011, ανέλαβε τη Διοίκηση του Πεδίου Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installations-NAMFI), θέση που κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2013 οπότε και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου.

Αποφοίτησε επίσης από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών  (2003) και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές (2008) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από τις αρχές του 2014 είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Παρουσιάζει αναλύσεις στη ιστοσελίδα του ΕΛΙΣΜΕ καθώς και σε άλλα περιοδικά και ιστοσελίδες για θέματα Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων ενώ συμμετέχει και σε ανάλογα συνέδρια και ημερίδες.

Γιάννης Δρακόπουλος

δρακοπουλος

Ο Γιάννης  Δρακόπουλος  γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έίναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη  (2002 – 2005 ) και πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος Ε.Μ.Π. μέλος του Τ.Ε.Ε. Εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης , συγγραφέας για το θέατρο τον κινηματογράφο  και την τηλεόραση.

Χρήστος Ζιώγας

grrthh

Ο Χρήστος Ζιώγας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1976. Αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Ταύρου και κατόπιν εισήχθη στο τμήμα Πολίτικης Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου από το οποίο έλαβε πτυχίο το Μάρτιο του 2000. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας τον Οκτώβριο του 2002, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού, συνέχισε τις σπουδές του στο οικείο τμήμα λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης  στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές τον Απρίλιο του 2005. Από το Σεπτέμβριο το 2005 μέχρι το Νοέμβριου του 2012 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και συγκεκριμένα στις ενημερωτικές εκπομπές «Καλημέρα Ελλάδα» και «Πρωινό Antenna» στον τομέα της δημοσιογραφικής παραγωγής. Το καλοκαίρι του 2013 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και ανακηρύχτηκε  αριστούχος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου όπου έκτοτε διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ραφαήλ Καλυβιώτης 

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (ΔΙ.Ε.ΣΥ). Aποφοίτησε από το Πολιτικό τμήμα του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος του τίτλου του Institute of Chartered Shipbroker, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου MSc Marine Policy στο Cardiff University. Είναι ιδρυτής και συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (ΔΙ.Ε.ΣΥ) www.syntiritikoi.gr

 Στάθης Καραπάνος

IMG_1137edited - Copy1

 Ο Στάθης Καραπάνος γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1986 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο «L’Orientale» της Νεάπολης στην Ιταλία και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές δύο (2) ετών, με τίτλο «Σχέσεις και Θεσμοί της Ασίας» στο ίδιο Πανεπιστήμιο, αποφοιτώντας με άριστα. Επίσης, σπούδασε την κινεζική γλώσσα επί σειρά πέντε (5) ετών, συμπεριλαμβανομένου και ενός εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ρεντίνα Χαλκιδικής. Το 2011 διετέλεσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Νεάπολης σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Βιομηχανικών Ερευνών CSIL του Μιλάνου, στο πλαίσιο μελέτης αξιολόγησης των επενδύσεων του ΕΤΠΑ για την Εγνατία Οδό. Από το 2013 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου «L’Orientale» που αφορούν την Κίνα. Είναι αρθρογράφος του περιοδικού «Νέα Πολιτική» από τον Οκτώβριο του 2014 για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα με επίκεντρο την Κίνα.

 Παύλος Χ. Καρούσος

καρουσος

Γεννήθηκε το 1965 στα Μπεκατωράτα Πυλάρου της νήσου Κεφαλληνίας. Σπούδασε Διοίκηση, Οικονομία και Κοινωνιολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εκπονεί Διδακτορική Διατριβή στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης. Εργάζεται ως στέλεχος διαχείρισης έργων ανθρωπίνων πόρων. Είναι εμπειρογνώμονας σε συγχρηματοδοτούμενα έργα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενισχύσεων της Ελλάδος και της Ε.Ε. Εξειδικευμένος σύμβουλος στην εφαρμοσμένη πολιτική επικοινωνία. Υπήρξε επί μακρόν εκδότης, διευθυντής τοπικών εφημερίδων και ανταποκριτής ΜΜΕ. Διευθύνει και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά ιστολόγια και συνεργάζεται με τοπικά περιοδικά. Ασχολείται επί μακρόν με την τοπική λαογραφία και αρχαιολογία. Συνεργάτης του Περιοδικού ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ από το 2007. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς. Eίναι παντρεμένος και έχει μία θυγατέρα.

 Χάρης Κατσιβαρδάς

DSCF0008

Ο Χάρης Κατσιβαρδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Νομικά στην Νομική Αθηνών και Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας  και έκανε μεταπτυχιακό στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Νομικός Πολιτισμός» (διπλωματική εργασία στην παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου 348α Ποινικού Κώδικα). Έχει πτυχίο αγγλικών από την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση με εξειδίκευση στη Νομική Ορολογία.

Είναι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην επίλυση ιδιωτικής φύσεως διαφορών, αστικού και εμπορικού δικαίου, κατά τον Ν3898/2010 κατ” εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2008/52/ΕΚ. Διετέλεσε αιρετός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2006-2010), στην 4η Δημοτική κοινότητα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό στον Δικαστικό Κλάδο. 

Έχει συγγράψει και παρουσιάσει τέσσερα βιβλία πολιτικού δοκιμίου και φιλοσοφικού στοχασμού, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πελασγός με τους εξής τίτλους :

 • εκτάκτως ειρημένα ή άλλως ωσεί παρόν στα τεκταινόμενα
 • μεθ’ εαυτόν κατ’ αντιμωλίαν
 • η ειρκτή του ονείρου
 • εύλαλη μαριονέτα

Ασκεί μαχόμενη δικηγορία με κυρίως επιστημονικό πεδίο, Αστικό, (οικογενειακό, ενοχικό, κληρονομικό) Ποινικό Δίκαιο, (εγκλήματα περί της τιμής, περί των υπομνημάτων, κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ζωής, εγκλήματα κατά την απονομή δικαιοσύνης) Διοικητικό (προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου και αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου)  και Εμπορικό Δίκαιο (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, εταιρικό, επιταγές, πνευματική ιδιοκτησία, κ.α).

Διατηρεί αυτόνομα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αριθ. 59 και Εμμανουήλ Μπενάκη αριθ. 5, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής Αθηνών (2015-2016) του Θεωρητικό Τομέα με κατεύθυνση κοινωνιολογία του δικαίου,  το δίκαιο της Πληροφορίας, εκκλησιαστικό δίκαιο και είναι ήδη υπό έκδοση το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του με τίτλο «η πολιτική κυβίστηση της 5η Φάλαγγας».

Γιώργος Κέντας

unic_photo

Ο Γιώργος Κέντας είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δημόσια Διοίκηση. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (BA στην Πολιτική Επιστήμη),  Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kent (ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις) και Πολιτική Επιστήμη στο Vrije Univeriteit Brussel (PhD στην Πολιτική Επιστήμη). Είναι μέλος της Σκανδιναβικής Ένωσης Διεθνών Σπουδών και μέλος της Ομάδας Γεωπολιτικής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Αποτέλεσε μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του EU Consent και του FONET, δύο ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει κληθεί από το European Council on Foreign Relations και συνέβαλε στην παραγωγή μιας πανευρωπαϊκής έκθεσης για τη συνεισφορά των κρατών μελών της ΕΕ στις αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Υπήρξε μέλος και δίδαξε στην Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η θεωρία της διεθνούς πολιτικής, γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, η οργάνωση της βίας στο σύστημα διεθνών σχέσεων, η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και το κυπριακό πρόβλημα. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει έξι βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Η ασφάλεια στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» (Εκδόσεις Λιβάνης, 2013).

Κώστας Κόλμερ

κολμερ

Ο δημοσιογράφος Κώστας Κόλμερ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της οικείας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Έκαμε μεταπτυχιακές οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες «Ναυτεμπορική», «Μεσημβρινή», «Χρήμα», «Εστία», «Τα Νέα», «Μακεδονία» και «Βραδυνή». Στις τέσσερις τελευταίες εγκαινίασε οικονομική στήλη. Διετέλεσε επί σειράν ετών αρθρογράφος στα περιοδικά «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και «Επίκεντρα». Αρθρογράφησε στο «Παρόν» επί εθνικών θεμάτων και στην «Νέα Πολιτική» του εκδοτικού οίκου «Παπαζήση». Σήμερα γράφει στα «Επίκαιρα» του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη. Το 1979 έγινε παραγωγός και παρουσιαστής στην ΕΡΤ του προγράμματος «Είσαι στην ΕΟΚ. Μάθε για την ΕΟΚ». Το 1982 υπήρξε ραδιοφωνικός σχολιαστής στον ΑΝΤ1 και το 1995 καθιέρωσε για πρώτη φορά εν Ελλάδι οικονομική εκπομπή στο Κανάλι 5. Σήμερα σχολιάζει την πολιτικοοικονομική κατάσταση στην εκπομπή «Τομές» του High ΤV κάθε δεύτερη Πέμπτη. Ως συνιδρυτής του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Ενημερώσεως (ΚΠΕΕ) πρωτοστάτησε στην αφύπνιση του καλώς εννοουμένου «οικονομικού φιλελευθερισμού» στην χώρα μας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Εκπροσωπεί εν Ελλάδι την ελβετική οικονομική εφημερίδα «HandelsΖeitung» και προβάλλει την χώρα μας με ένα ετήσιο αφιέρωμα αδιαλείπτως απ` το 1976.

Νέστωρ Κουράκης

κουρακης

 Ο Νέστωρ Ε. Κουράκης είναι από το 1993 Καθηγητής α΄ βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2001 Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ιδίου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Φράιμπουργκ Γερμανίας (αριστούχος διδάκτωρ της εκεί Νομικής Σχολής) και Παρίσι ΙΙ (Διπλώματα DEA Εγκληματολογίας και Ινστιτούτου Εγκληματολογίας Παρισίων). Για την πραγμάτωση αυτών των σπουδών έλαβε υποτροφίες, αντίστοιχα, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών D.A.A.D. και της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Πέρα από τα καθαρώς εγκληματολογικά μαθήματα, εισήγαγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη διδασκαλία τριών ακόμη νέων μαθημάτων (δίκαιο οικονομικής εγκληματικότητας, αντεγκληματική πολιτική και έμφυλη εγκληματικότητα) και συνέγραψε ή επιμελήθηκε σχετικά εγχειρίδια, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ανάπτυξη των τριών αυτών ποινικών κλάδων και στη χώρα μας.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Άγιδος Ταμπακοπούλου» (1974) για την εργασία του «Περί Καταχρήσεως Δικαιώματος» και από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με το βραβείο «Κ. Τσιριμώκου» (1985) για τη συμβολή του «στην προσπάθεια για την εξύψωση του ποινικού Βήματος».

Εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Fellow) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εργάσθηκε ερευνητικά και συνδιοργάνωσε σεμινάριο αντεγκληματικής πολιτικής μαζί με τον εκεί Καθηγητή Roger Hood (1996, 1997), ενώ έχει ακόμη διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας και έχει προσκληθεί κατ’ επανάληψη στην Κύπρο για διαλέξεις και συμμετοχή σε συνέδρια. Επίσης, το 2012 εξελέγη τακτικό μέλος της  Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, με έδρα το Salzburg Αυστρίας. Από το 2013 με απόφαση του Πρωθυπουργού έχει ορισθεί Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σώματος του Εθν. Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Διετέλεσε ακόμη –άνευ αμοιβής- ιδρυτικός Πρόεδρος του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων «Επάνοδος», εποπτευόμενου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (2007-2010).

Έχει οργανώσει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες για τη Βία στα Γήπεδα, τις φυλακές ανηλίκων, για τις γυναικείες φυλακές, καθώς και μία επαναληπτική έρευνα (follow-up) για πρώην ανηλίκους κρατουμένους. Επίσης, ολοκληρώθηκαν υπό την επιστημονική του ευθύνη μία έρευνα για τις συμμορίες ανηλίκων στην Ελλάδα και μία για το πρόβλημα της ευθανασίας. Εχει συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, σε συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εγκληματολογίας, φυλακών, διαφθοράς, παραβατικών ανηλίκων και αντεγκληματικής πολιτικής. Επίσης έχει λάβει μέρος ως εθνικός εισηγητής σε συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Συνεδρίου Συγκριτικού Δικαίου.

Έχει συγγράψει μ.ά. τα βιβλία: «Θεωρία της Ποινής» (2008), «Ποινική Καταστολή» (ε΄ έκδ., 2009 σε συνεργ. με Νικ. Κουλούρη), «Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων» (2004 και νέα έκδοση 2012), «Τα Οικονομικά Εγκλήματα» (γ΄ έκδ., 2007 σε συνεργ. με Δημ. Ζιούβα), «Εγκληματολογικοί Ορίζοντες» (τ. Α΄, Β΄, β΄ έκδ. 2005), «Σωφρονιστική Νομοθεσία» (με Κ. Δ. Σπινέλλη – δ΄ έκδ., 2001), «Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής» (επιμ.) (β΄ έκδ. 2005), «Εμφυλη Εγκληματικότητα. Ποινική και Εγκληματολογική Προσέγγιση του Φύλου» (επιμ.) (β΄έκδ. 2009), «Κατάχρησις Δικαιώματος» (1978), «Αντεγκληματική Πολιτική» (επιμ. έκδοσης, 4 τόμοι: 1994, 2000, 2002 και 2003, οι τρεις τελευταίοι με επιμ. Νικ. Κουλούρη), «Έφηβοι Παραβάτες και Κοινωνία» (δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά, 1998), «Τα κοινωνικοηθικά όρια του δικαιώματος της άμυνας» (στα γερμανικά, 1978), Κλασικά Ιδεώδη για μια Σύγχρονη Παιδεία (2009), Διαχρονικές αρχές βυζαντινής στρατηγικής και τακτικής (2012), κ.ά. Έχουν επίσης δημοσιευθεί περί τις 190 αυτοτελείς εργασίες και μελέτες του (στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά) σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων.

Λευτέρης Κουσούλης

κουσουλης

 Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στην Γαλλία, στην Νίκαια, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια, έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: «Ιερή είναι μόνο η ελευθερία». Εργάστηκε λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 εργάζεται στον χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν». Συμμετείχε στην εκδοτική πρωτοβουλία «Το Πέρασμα», που στον σύντομο βίο της εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:

Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)

Ήττα της Πολιτικής -18 θέσεις απέναντι (2008)

Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)

Σταθεροί Τόποι (2012)

Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013).  

Όλα τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

 Τον συναντάτε στο Διαδίκτυο, τον βρίσκετε στο facebook, τον γνωρίζετε καλύτερα στο lefteriskousoulis.gr

 Δημήτρης Κουτσονίκας

 Ο Δημήτρης Κουτσονίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Οικονομικά και εργάζεται ως  σύμβουλος ασφαλίσεων. 

 Σπύρος Κουτρούλης

Ο Σπύρος Κουτρούλης γεννήθηκε το 1963 στο Δερβένι Κορινθίας, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον τραπεζικό χώρο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ο Θεός- χορευτής: Περιπλάνηση στον λόγο του Φ. Νίτσε (εκδόσεις Παπαζήση, 1994), Εθνισμός και κοινοτισμός (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2004), Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας: Αισθητική και Ιδεολογίες του Νέου Ελληνισμού (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2010), Το ξερίζωμα του Ανθρώπου, Η κρίση της νεωτερικότητας, οι ιδεολογίες και οι στοχαστές (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2014). Συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία, όπου δημοσίευσε πλήθος μελετών και έλαβε συνεντεύξεις από τον Μιχάλη Ράπτη (τ. 20) και τον Παναγιώτη Κονδύλη (τ. 25). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άρδην, του περιοδικού Νέος Λόγιος Ερμής και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Ρήξη. Δοκίμια του έχουν επίσης δημοσιευθεί στο περιοδικό Σύναξη, Nέα Πολιτική  και στις εφημερίδες Καθημερινή  και Μακεδονία.

Μάνος Κρανίδης

κρανιδης

Γεννήθηκε το 1976.  Είναι παντρεμένος με την Στέλλα Μούκα και πατέρας ενός αγοριού.   Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου. Κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές τιμήθηκε με τον ανώτατο έπαινο και υποτροφία από το Ίδρυμα Α.Ωνάση. Διατηρεί τεχνικό γραφείο κατασκευών, αδειών, μελετών, με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης, εκτίμησης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Έχει συνεργαστεί την περίοδο 2010-2012 με το κανάλι SBC TV ως αναλυτής ακίνητης περιουσίας στην εκπομπή «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΑΞΙΕΣ». Έχει διατελέσει  Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου την περίοδο 2011-2014, με καθήκοντα Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος την περίοδο 2013-2014.  Συμμετέχει ως μέλος σε διάφορους οργανισμούς όπως στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)», στο «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)», στο «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών», στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ)», στο «Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α.Ωνάση», και στον διεθνή οργανισμό «Urban Land Institute (ULI)». Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Real News», στο περιοδικό «Νέα Πολιτική», σε διάφορες ιστοσελίδες όπως τα «Real.gr» και «Ysterografa.gr» και τοπικές εφημερίδες όπως η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ». Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», στα περιοδικά «Economist Intelligence Life» και «Οικονομικός Ταχυδρόμος». Ασχολείται  ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, και ειδικότερα με το καράτε και το τένις.

 Νίκος Σ. Λιναρδάτος

Ο Νίκος Σ. Λιναρδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Τελείωσε το Βαρβάκειο και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικά στη Σχολή Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών (Π.Ο.Ε.) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο της επικοινωνίας/ διαφήμισης, όπου εργάστηκε στις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες του χώρου σαν δημιουργικός διευθυντής, διδάσκοντας παράλληλα διαφήμιση.Τακτικό μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου), εργάστηκε στην εκδοτική εταιρεία Press Line σαν διευθυντής περιοδικών και ειδικός συνεργάτης/ συντάκτης.Με την έκδοση του περιοδικού ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, αρθρογράφησε σε μηνιαία βάση (στήλη CasusBelli, 2005-2009), συνεχίζοντας και πάλι από την επανέκδοση του περιοδικού το 2013 μέχρι σήμερα. Ο Νίκος Σ. Λιναρδάτος είναι παντρεμένος με την Έλενα Πολυχρονοπούλου και έχουν δύο γιους, τον Αλέξανδρο και τον Σπυρίδωνα-Δημήτριο, οι οποίοι σπούδασαν Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντίστοιχα.

Γιάννης Μαθιουδάκης

μαθιουδακης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1970. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, με αντικείμενο την κοινωνική και πολιτική θεωρία. Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιμελητής εκδόσεων, ως καθηγητής σε φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης και στο New York College της Αθήνας, καθώς και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, από το 2006 εργάζεται ως εισηγητής στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο παρελθόν διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής και αρχισυντάκτης της «Νέας Κοινωνιολογίας».

Θε­ο­φά­νης Μαλ­κί­δης

μαλκιδης

Ο Θε­ο­φά­νης Μαλ­κί­δης γεν­νή­θη­κε στην Α­λε­ξαν­δρού­πο­λη α­πό γο­νείς πρό­σφυ­γες α­πό την Αδρια­νού­πο­λη της Α­να­το­λι­κής Θρά­κης. Εί­ναι δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών η ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε, με­τά α­πό ψη­φο­φο­ρί­α με­τα­ξύ των με­λών της, τη Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων, των Αρ­με­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων. Έ­χει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει, ­εκτός και ε­ντός Ελ­λά­δας, εισηγήσεις για το ζή­τη­μα της Γε­νο­κτο­νί­ας των Ελ­λή­νων και των Αρ­με­νί­ων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.Το 2009 πραγ­μα­το­ποί­η­σε τις συ­νο­μι­λί­ες με την  ε­πι­τρο­πή του ι­δρύ­μα­τος που εί­ναι υ­πεύ­θυ­νο για τη λει­τουρ­γί­α της ε­λεύ­θε­ρης δια­δι­κτυα­κής ε­γκυ­κλο­παί­δειας wikipedia, το οποί­ο έ­δω­σε την ά­δεια λει­τουρ­γί­ας της  wikipedia στην πο­ντια­κή διά­λε­κτο (http//pnt.wikipedia.org). Το 2007 ε­πι­με­λή­θη­κε το δι­δα­κτι­κό εγ­χει­ρί­διο του Ρό­ναλ­ντ Λε­βί­τσκι για τη «Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων του Πό­ντου» στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα (έκ­δοση Σύλ­λο­γος Πο­ντί­ων Σι­κά­γο «Ξε­νι­τέ­ας») και το 2012 το με­τέ­φρα­σε  και στην ελ­λη­νι­κή. Για τη δρα­στη­ριό­τη­τά του στο ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και άλλων θεμάτων του  Ελληνισμού, έ­χει τιμηθεί  τό­σο στο ε­σω­τε­ρι­κό ό­σο και το ε­ξω­τε­ρι­κό. Τα κεί­με­να του Θεοφάνη Μαλ­κί­δη έ­χουν με­τα­φρα­σθεί στην αρ­με­νι­κή, αγ­γλι­κή, γαλ­λι­κή, ιτα­λι­κή, ι­σπα­νι­κή, ρω­σι­κή, τουρ­κι­κή, ρουμανική και αλ­βα­νι­κή γλώσ­σα, ενώ έχει μεταφράσει  στην ελληνική γλώσσα,  βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των  Αρμενίων.

 Ιωάννης Μαρίνος 

μαρινος

Ο Ιωάννης Μαρίνος γεννήθηκε 20-7-1930 στην Ερμούπολη. Σπουδές: Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σταδιοδρομία: Οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Βήμα» από το 1953, συντάκτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» από το 1954, 1965-1996 εκδότης – διευθυντής του τελευταίου. Παραμένει τακτικός αρθρογράφος του «Βήματος» της Κυριακής. Εξελέγη ευρωβουλευτής (Ν.Δ.) στις εκλογές 1999.Συνεργάστηκε με τα «Νέα», το πρακτορείο «Ρώυτερ», τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, το ΕΛΚΕΠΑ κ.ά. Μέλος ΕΣΗΕΑ, Ενώσεως Ευρωπαϊκού Οικονομικού Τύπου, μέλος Δ.Σ. Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Σωματείου Μουσηγέτης, Σωματείου Φίλων Μουσικής, μέλος ΕΕΣ, Διεθνούς Αμνηστίας. Μεταξύ 2005 αρχές 2010 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το ίδρυμα Μπότση, ΣΕΒ, ΕΕΔΕ, Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτή, Ένωση Διαφημιζομένων Ελλάδος, Ροταριανούς Ομίλους Αθηνών-Βορρά και Κέρκυρας, Λέσχη Λάιονς, περιοδικό «Εποπτεία», διεθνές βραβείο Οικονομικής Δημοσιογραφίας (Ιταλία 1969), Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Επιτροπής ΕΟΚ(1999), χρυσό μετάλλιο Δήμων Ερμουπόλεως και Αθηναίων, μετάλλιο Μαρίας Κάλλας, μέγας άρχων ρεφερενδάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παράσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Τσεχίας. Επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης 1999. Βιβλία:«Το παλαιστινιακό πρόβλημα και η Κύπρος» 1975, «Διαφήμιση και Άνθρωπος» ( σε συνεργ.) 1976, «Μελέτες πάνω στη σύγχρονη οικονομία» (σε συνεργ..) 1978, «Για μια αλλαγή στο καλύτερο» 1983/1984, «Η Ελλάδα σε κρίση» (σε συνεργ.) 1987, «Ο κοινός νους»1993/1994, «Συνταγματική Αναθεώρηση» (σε συνεργ.) 2007, «Αντικίνητρα για την ανάπτυξη» 2012, «Ας προσέχαμε» 2013/2014. Ενδιαφέροντα: διάβασμα, ψάρεμα, κλασική μουσική.Ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά.

 Μελέτης Η. Μελετόπουλος

μελετοπουλος

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1981. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Πολιτικές Επιστήμες (πτυχίο το 1986) και στην συνέχεια Κοινωνιολογία (μεταπτυχιακό το 1989 και στην συνέχεια διδακτορικό) με δάσκαλο τον J.Ziegler, με θέμα την Δικτατορία των Συνταγματαρχών (Κοινωνία και Οικονομία). Το 1993 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εξελέγη τρείς φορές πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών Γενεύης και εξέδωσε το φοιτητικό περιοδικό Περίπλους. Το 1997 πραγματοποίησε δεύτερη διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τον Κοινοτισμό. Το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας με άριστα.
Eίναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. ΄Εχει συγγράψει τα έργα ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: 1949-1967,εκδόσεις Παπαζήση,1993, Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνης,1994, που πραγματοποίησε πολλές επανεκδόσεις, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ: εισαγωγικά μαθήματα, εκδόσεις Παπαζήση,1995, Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ: Κοινωνία, Ιδεολογία, Οικονομία, εκδόσεις Παπαζήση, 1996, β’ έκδοση 2000, γ’ έκδοση 2008, πρόλογος Βίκτωρος Παπαζήση, ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ (1936-1979): η ζωή και το έργο ενός κορυφαίου μαρξιστή – κριτική προσέγγιση, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,1999, β΄ έκδοση 2000, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ, εκδόσεις Παπαζήση, 2010, ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2013.. Τα έργα αυτά έχουν κατ’επανάληψη χρησιμοποιηθεί ως διδακτικά εγχειρίδια σε ανώτατες σχολές και παραπέμπονται από την Ιστορία του Ελληνικού ΄Εθνους της Εκδοτικής Αθηνών και από το βιβλίο Εισαγωγή στο Δίκαιο και στους Πολιτικούς Θεσμούς του υπουργείου Παιδείας (β’ Λυκείου). Από το 1990 υπηρετεί στην Μέση Εκπαίδευση, όπου διδάσκει Οικονομία και Κοινωνιολογία στο Λύκειο. Επίσης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι εξεταστής μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Ταυτόχρονα διδάσκει Γεωπολιτική και Ιστορία στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Εξάλλου έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1987 έως το 2010 διηύθυνε την επιστημονική επιθεώρηση ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ των εκδόσεων Παπαζήση. Από το 2005 έως το 2009 διηύθυνε από κοινού με τον Γιάννη Σακιώτη το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των εκδόσεων Παπαζήση, στην πρώτην περίοδο του περιοδικού. Aπό τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Νοέμβριο του 2008 και από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Μάϊο του 2013 διετέλεσε τακτικός αρθογράφος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων.  Έχει αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψιν στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο ΒΗΜΑ και στο ΠΑΡΟΝ.  Από τον Νοέμβριο του 2013 αρθρογραφεί καθημερινά στην KONTRANEWS. Δημοσιεύει τακτικά κείμενά του στις ιστοσελίδες www.doureios.gr και www.antibaro.gr.  Επίσης συνεργάζεται επί σειρά ετών με τηλεοπτικές εκπομπές, όπως Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ της ΝΕΤ, ως ιστορικός αναλυτής, και με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ ως πολιτικός και οικονομικός αναλυτής. Το 1993-4 διετέλεσε αμισθί ειδικός σύμβουλος του υπουργού Δημοσίας Τάξεως με αντικείμενο τον ριζικό εκσυγχρονισμό της αστυνομικής εκπαίδευσης και την ένταξη των Αστυνομικών Σχολών στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των διαβλητών διαγωνισμών. Το 2007 διετέλεσε αμισθί εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Τον Ιανουάριο του 2009 εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, ενός νέου πολιτικού φορέα πολιτών, με κύριο στόχο την ανανέωση του πολιτικού λόγου και του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε εθελοντικά στην Λήμνο. Ασχολείται με την ορειβασία, την σκοποβολή και την κολύμβηση.    

Βασιλική Π. Μεσθανέως

μεσθανεως

 Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών. D.E.A. Συγκριτικής Ανάλυσης Πολιτικών Συστημάτων Πανεπιστημίου Paris I – Pantheon – Sorbonne. Απόφοιτη της Ecole Nationale d’ Administration (Ε.Ν.Α.) Γαλλίας. Μόνιμη δημόσιος υπάλληλος, επιστημονικό στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (1983-1988 & 2000-σήμερα) και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (1988-2000). Ειδική Σύμβουλος στα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (1995) και Μεταφορών (1996). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος «Α.Σ. Ωνάσης». Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Κάτοχος του παρασήμου του «Ιππότη Ακαδημαϊκού Φοίνικα» της Γαλλικής Δημοκρατίας. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Η διδακτορική διατριβή της εκδόθηκε, τον Μάρτιο του 2011, με τον τίτλο «Η Αντιπολίτευση στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, 1949-1963» από τις εκδόσεις «Επίκεντρο», στη Θεσσαλονίκη, 520 σελ. Μέλος επιστημονικών φορέων και συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.

Δημήτρης Μουχλίδης

Ο Δημήτρης Μουχλίδης γεννήθηκε το 1991. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο οικονομικό τμήμα διαφημιστικής εταιρίας. 

Αναστάσιος Μπασαράς

f24e534c-8a23-45d5-aa26-b1d53508533a

Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. Είναι νυμφευμένος με τη Λίνα Γριβάκου, πατέρας δύο υιών, του Κωνσταντίνου και του Γιώργου. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ). Επιτυχών πρώτος. Έχει MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) και είναι απόφοιτος διαφόρων σχολείων Πληροφορικής (Βέλγιο, Γαλλία), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξεμβούργο), Logistics Management &Engineering (Portland State University, ΗΠΑ). Διαθέτει εκτενή γνώση και εμπειρία στην απόκτηση, διαχείριση/ υποστήριξη μεγάλων στρατιωτικών συστημάτων, μηχανική RAMT, Πληροφορική, Ποιότητα και Μηχανική συστημάτων Τηλ/νιών και Radar. Υπήρξε εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ. Υπηρέτησε πάνω από 25 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία σε διάφορες θέσεις Logistics από «First Line Manager to Senior Logistics Officer and to Director of Logistics and Project Manager. Αποχώρησε από την ΠΑ το 1989, μετά από αίτησή του, με το βαθμό του Σμηνάρχου. Από το 1990 μέχρι το 2010, ήταν επικεφαλής των τομέων «Logistics Support» και «Acquisition Logistics» του Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/ΝΑΤΟ. Είναι συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ και συνιδρυτής του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων. Έχει συγγράψει τα εγχειρίδια: Βασική θεωρία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1972), Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, θεωρία και Παραδείγματα (1981), Logistics: Management & Engineering (2012) και πληθώρα άρθρων, προτύπων λειτουργικών διαδικασιών, οδηγιών, κανονισμών και εφαρμογών πληροφορικής στο πεδίο της επιμελητείας.

Γεώργιος Κ. Μπήτρος

μπητρος

Ο Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έκανε προπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ (πτυχίο 1963) και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Διδακτορικό στα Οικονομικά, 1973). Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας στις Η.Π.Α, επανήλθε στην Ελλάδα το 1976 και εργάστηκε στο Τμήμα Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος ως Επιστημονικός Συνεργάτης μέχρι το 1979, οπότε απεχώρησε, διότι εξελέγη καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά του εξωτερικού. Συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του περιοδικού Greek Economic Review, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν Ευρωπαίος εκδότης του περιοδικού Journal of Economic Asymmetries. Υπήρξε για δύο συνεχή χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του γνωστού ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research. Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, όπως, το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως κριτής με οικονομολογικά περιοδικά και ερευνητικούς οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, και έχει εκτεταμένη πείρα από τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών. Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σχέση των θεσμών και της οικονομικής ανάπτυξης, οι μηχανισμοί αποτελεσματικής κατανομής των οικονομικών πόρων, και γενικά η διάρθρωση των αγορών και του ανταγωνισμού.

Κωνσταντίνος Μπλάθρας

μπλαθρας

 Ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας γεννήθηκε στη Σπάρτη. Σπούδασε Θεολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος-παραγωγός εκπομπών στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (1989-2013). Είναι διευθυντής της εφημερίδας «Χριστιανική». Τακτικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), όπου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (2005-2012). Έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Το παιγνίδι» (1992) και «Μην πυροβολείς!» (2003). Συνεργάστηκε στη σειρά της ΕΤ3 «Ιερά Μονοπάτια» (2007-2010) και έχει (συν)σκηνοθετήσει το ντοκυμανταίρ «Ρυθμοί Αιγαίου» (2013). Άρθρα και δοκίμιά του, πολιτικά και κριτικά, έχουν δημοσιευθεί σε πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών και αλμανάκ. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του:  «Φώτα, Ήχος, Πάμε» (2003), «Δέκα σκαλιά για την Ανάσταση» (2008), «Τα πρωτοσέλιδα της κρίσης» (2011) και «100+ ταινίες» (2014).

Μάριος Νοβακόπουλος

12038484_1061027813931265_8607054031516846501_n

Ο Μάριος Νοβακόπουλος γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα.  Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι βοηθός αρχισυντάκτη της Νέας Πολιτικής.

οικονομου

Ο Γεώργιος Οικονόμου είναι Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Γ.Κ. Οικονόμου & Συνεργάτες, με έδρα την Αθήνα. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγγλίας και Ουαλίας από το 2005 και ασκεί την δικηγορία στο Λονδίνο. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέχρι το 2006 ήταν δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Διαιτησία, ως δικηγόρος, ως διαιτητής και ως ειδικός σε θέματα ναυτιλίας, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Κύπρο. Έχει ασχοληθεί και σε θέματα κατασκευών και ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), τόσο σε θεσμικές όσο και σε ad hoc διαιτησίες. Είναι Πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI) της Ουάσιγκτον – Παράρτημα Αθηνών. Επίσης, είναι Εταίρος (Fellow) του Chartered Institute of Arbitrators της Αγγλίας, διαπιστευμένος Chartered Arbitrator, Διαμεσολαβητής, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Εμπειρογνωμόνων, εταίρος του Center for International Legal Studies (Salzburg) και στον κατάλογο των Διαιτητών πολλών αναγνωρισμένων Διαιτητικών Κέντρων παγκοσμίως. Είναι συνεργάτης διαφόρων διεθνών επιστημονικών εκδόσεων και περιοδικών επί θεμάτων Φορολογικού Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, Ναυτιλίας, Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής. Είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και διοργανωτής σεμιναρίων και συνεδρίων, κυρίως για την Διαιτησία. 

 Πάνος Κ. Παναγόπουλος

παναγοπουλος

Εγκύκλιες Σπουδές:  Κολλέγιο Αθηνών 1954. Πτυχίο: Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Msc), 1960. Μεταπτυχιακές σπουδές (υποτροφίες O.E.C.D., ASTEF κλπ.), Πανεπιστήμιο του Manchester (Οικονομικά), E.N.A. (Εθνική Σχολή Διοικήσεως της Γαλλίας – Περιφερειακή Ανάπτυξη – ), Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Διδακτορικό στη Γεωργική Οικονομία), με εποπτεύοντα καθηγητή τον ακαδημαϊκό J. Klatzmann.

Υπηρέτησε στο Υπουργείο Γεωργίας, στο Κ.Ε.Π.Ε., καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες των Η.Π.Α. και της Γαλλίας.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας (1978 και εντεύθεν), συνεργάσθηκε με μελετητικές εταιρίες. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Μεσσηνίας» και Αξιολογητής (Ε.Τ.Υ.Α.) Στερεάς Ελλάδας. Σημαντική συγγραφική εργασία-αρθρογραφία, κυρίως στον τομέα της εξειδίκευσής του (‘Έγγειος Αναδιάρθρωση των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων). Βραβεύθηκε από την επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο.).

Ως επιχειρηματίας ήλθε σε άμεση επαφή με όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας: α) Διηύθηνε το ιδιόκτητο κέντρο παραθερισμού Engali-Z-Plage. β) Απασχολήθηκε στη γονική του ΕΒΓΛΟ (Ελληνική Βιομηχανία Γλυκερίνης και Λιπαρών Οξέων), εργάσθηκε στο «Milchwirtsschaftliche Lehr- und Forschungsantalt», Wangen im Allgäu, καθώς και σε άλλες γαλακτοκομικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. γ) Παράλληλα διέθετε μεγάλο μέρος του χρόνου του στον οικογενειακό του Εσπεριδεώνα, όπου κατά την τελευταία εικοσαετία ασκεί αποκλειστικά το επάγγελμα του Γεωργού.

Η ίδρυση της ομοσπονδίας των Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού και της 35ετούς λειτουργίας της, σε επιστημονική και προπαντός σε ακομμάτιστη βάση, απετέλεσε την πλευρά του κοινωνικού του έργου. Τις πολιτικές του ανησυχίες εξέφρασε με την ένταξη στο Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ.) και αμέσως μετά στην Ανανεωτική Αριστερά του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. 

Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης

CACHE_620X620_1_1250411

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Αθήνα και στο Στρασβούργο, με εξειδίκευση μάλιστα στα Ευρωπαϊκά και στα θέματα Τύπου. Είναι δημοσιογράφος από τα 17 του – από τον παλιό «Οικονομικό Ταχυδρόμο», «Το Βήμα»,  την  «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και Διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» το 2008-9, στην απόπειρα επαναστόχευσης του «Ελεύθερου Τύπου». Σήμερα φιλοξενείται στην «Ναυτεμπορική» και την «Οικονομική Επιθεώρηση»/ economia.gr. Είναι συνιδιοκτήτης των ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ.

Κώστας Παπασταύρος

Ο Κώστας Παπασταύρος είναι διδάκτορας στις επιστήμες περιβάλλοντος με πέραν των τριάντα πέντε ετών εμπειρία σε διάφορους σχετικούς κλάδους και συναφείς τεχνολογίες. Απόφοιτος αρχικά του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στα επίπεδα MSc και PhD στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Ανώτερες σπουδές στην Περιβαλλοντική Διπλωματία έκανε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αφυπηρέτησε πρόσφατα μετά από εικοσαετή υπηρεσία στο Δημόσιο ως Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος. Τελευταία αποστολή του ήταν η τριετής θητεία στη θέση του Ακολούθου Περιβάλλοντος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Πέραν της εμπειρίας του στο Δημόσιο, υπηρέτησε στην Κύπρο και το εξωτερικό στη βιομηχανία πετρελαίου, στη χημική βιομηχανία, και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Πέραν της επιστημονικής εμπειρίας του σε περιβαλλοντικά θέματα, στην πράξη δηλώνει ενεργός πολίτης. Συμμετέχει ενεργά στα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα της Κύπρου με ποικίλες και τακτικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Αρθρογραφεί ανελλιπώς από το 1986 στην ευρύτερη περιβαλλοντική θεματολογία, καθώς και στα εθνικά και πολιτικά ζητήματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί στην ημερήσια εφημερίδα της Λευκωσίας «Ο Φιλελεύθερος». Στην μακρόχρονη καριέρα του, αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δεκάδες διεθνείς και ευρωπαϊκές εκδηλώσεις και συνέδρια, συμμετείχε στη συγγραφή και έκδοση επτά βιβλίων και συμμετείχε σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα. Από τις αρχές του 2013, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου διδάσκει στα προγράμματα σπουδών περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαχείρισης υδρογονανθράκων.

Γιώργης Πουλάκος

IMG_8156

Ο Γιώργης Πουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Ολοκλήρωσε την βασική του εκπαίδευση στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», στην Πεύκη. Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι τελειόφοιτος του ΠΜΣ Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ο αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής. 

Νίκος Σαντής

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 14/12/1985. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ, και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Αναπτυξιακά Οικονομικά (Developement Economics) στο Guttingen Γερμανίας.

Κώστας Μ. Σταματόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα  και σπούδασε κυρίως στην Γαλλία (Πανεπιστήμιο της Lyon και Σορβόννη) ιστορία, γεωγραφία και αρχαιολογία και είναι διδάκτωρ στην Βυζαντινή ιστορία του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Το θέμα της διατριβής του αφορά σε ένα επεισόδιο των σχέσεων μεταξύ της ρωμαιοκαθολικής και της ορθόδοξης εκκλησίας στα χρόνια που ακολουθούν την ενωτική σύνοδο της Λυών (1273 – 1282).

Επίσης παρακολούθησε  στο Παρίσι, μαθήματα στο Collège de France, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes και στην ορθόδοξη θεολογική ακαδημία του Αγίου Σεργίου.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας (1981-1983), το επιστημονικό του ενδιαφέρον στράφηκε προς την οθωμανική και νεώτερη Κωνσταντινούπολη, και ήταν ένας από τους πρώτους που προσπάθησε να αναδείξει την μετά την Άλωση, σχεδόν άγνωστη στο πλατύ κοινό νεοελληνική της διάσταση. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο έγκριτους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα της Πόλης και το Οικουμενικό πατριαρχείο.

 Ταυτόχρονα εκπόνησε και δημοσίευσε σειρά μελετών πάνω σε θέματα βαλκανικής ιστορίας, κινούμενος σε δύο άξονες: α) την συγκριτική ιστορία βαλκανικών λαών (ομοιότητες και διαφορές) και, β) την αναζήτηση των ιστορικών αιτίων που προκαλούν τα σημερινά προβλήματα (πχ μειονότητες, αλβανικό κα).

 Την ίδια περίοδο, συνέταξε και δημοσίευσε την τριλογία του ιστορικής γεωγραφίας, με επίκεντρο την στενή περιοχή των εκβολών του Μαιάνδρου σε συνάρτηση με την νήσο Πάτμο.

Στον τόμο «Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων» (Βουλή των Ελλήνων 2009) συνέγραψε τα κεφάλαια: Τα ανάκτορα επί Γεωργίου Α’ (1863-1909) και Το αργό λυκόφως (1909-1922).

Εκτός της διατριβής του έχει συγγράψει τα εξής βιβλία:

 • Τομές στην νεοελληνική αγωνία (Δόμος 1988)
 • Βήματα  στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως (Δόμος 1989, και επηυξημένη έκδοση 1992)
 • Κωνσταντινούποληαναζητώντας την Βασιλεύουσα (Μπρατζιώτη 1990)
 • Μάθημα Βαλκανικής Ιστορίας (Δόμος 1995)
 • Η τελευταία αναλαμπή: η κωνσταντινουπολίτικη Ρωμηοσύνη στα χρόνια 1948 – 1955 (Δόμος 1996)
 • Η Μικρασία του Αιγαίου (Αστερισμός) 1998)
 • Το Χρονικότου Τατοϊου 1800 – 2003 τ. Α΄ και Β΄ (Καπόν 2004).
 • Τα μνημεία του Πεντελικού όρους(Κοινοτικό πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης δήμου Βριλλησίων, 2007, σε συνεργασία με την Αλεξία Αλτουβά)
 • Η Κωνσταντινούπολη μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλέζιου (Allemandi 2009) 
 • Πρίγκιπος Νικολάου της Ελλάδος, Το ημερολόγιο, έτη 1909-1912, (Φερενίκη 2011)
 • Τατόι: περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο, Καπόν 2011.

Επίκειται από τις εκδόσεις Καπόν η έκδοση του βιβλίου του «περι της βασιλείας στη νεώτερη Ελλάδα», ενώ η εκδοχή του αυτού έργου στα γαλλικά με τίτλο De la royauté hellénique θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του 2015.  Εντός του ιδίου έτους, θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Umberto Allemandi σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά) το έργο Τα χερσαία τείχη Κωνσταντινουπόλεως και η περιοχή τους.

Ο τόμος «Σινασός της Καππαδοκίας», στον οποίον συμμετείχε με το μακροσκελές άρθρο Η καθημερινή ζωή στην Σινασό της Καππαδοκίας στις αρχές του 20ού αιώνα (1986), καθώς και το έργο Κωνσταντινούποληαναζητώντας την Βασιλεύουσα, λεύκωμα στο οποίο, μαζί με τον Ακύλα Μήλλα, έγραψε την ιστορική εισαγωγή, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διεθνών και ελληνικών συνεδρίων, στα οποία κατά κανόνα ανέπτυξε θέματα βαλκανικής ιστορίας.

Υπήρξε ο ιστορικός σύμβουλος και σε μεγάλο βαθμό ο σεναριογράφος ωριαίας ταινίας documentaire για την ελληνική παιδεία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ). Επίσης, πρόσφατα, της δίωρης ταινίας documentaire: Παύλος ένας ασυνήθιστος βασιλιάς που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2014. .

Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στην έδρα Βυζαντινής Ιστορίας υπό τον Ιωάννη Καραγιαννόπουλο) και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (προσκληθείς από την έδρα νεοελληνικών σπουδών), στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης της Σχολής Δημοσίας Διοικήσεως, στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του αμερικανικού κολλεγίου και σε σχολές δημοσιογραφίας.

Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και σύμβουλος υπουργού Πολιτισμού σε θέματα αρχαιολογίας και αναστυλώσεων.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Νέα Κοινωνιολογία και Ίνδικτος.  Αποστέλλει επίσης κείμενά του στο περιοδικό Νέα Πολιτική.

Ο δεύτερος, μετά την Ιστορία, τομέας του ενδιαφέροντός του είναι το Περιβάλλον, υπό την διττή του φυσική και ανθρωπογενή μορφή. Μέλος από το 1979/1980, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – που είναι το μεγαλύτερο, στους δύο αυτούς περιβαλλοντικούς τομείς και το μόνο που ασχολείται με την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ελληνικό σωματείο -, υπήρξε επί εξαετία γενικός του γραμματεύς και εν συνεχεία αντιπρόεδρος , με την επί πλέον ευθύνη έως τον Απρίλιο του 2008, του τομέως του Πολιτισμού. Ως μέλος από του έτους 1996, του Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – του οποίου για ένα διάστημα υπήρξε και πρόεδρος- ο Κ. Σ.  κατέστη βαθύς γνώστης του μνημειακού πλούτου της χώρας. Υπό την ιδιότητα είτε του γενικού γραμματέως, είτε του αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας (2003-2009, 2011-2014), μετείχε σε αριθμό ελληνικών και διεθνών συναντήσεων πάνω σε θέματα παράδοσης και αρχιτεκτονικής, εκπονώντας κάθε φορά τις σχετικές ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις. Δύο από τις σημαντικότερες εισηγήσεις του σε θέματα Αρχιτεκτονικής αφορούν συγκεκριμένα την ορθόδοξη ναοδομία. Η ήδη 17ετής του προσπάθεια για την διάσωση και την ανάδειξη του Τατοϊου, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστική για την τύχη του πολύπαθου κτήματος. Από τον Μάιο του 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας.

Είναι μέλος της πανευρωπαϊκής οργανώσεως Europa Nostra (: συνομοσπονδία των σημαντικωτέρων ευρωπαϊκών οργανώσεων και σωματείων για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς) και μετείχε άπαξ της επιτροπής αξιολόγησης των υποβληθέντων φακέλων για την ετήσια, πανευρωπαϊκής σημασίας, βράβευση των αξιολογωτέρων αναστηλωτικών προσπαθειών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.-

Τατόι (1998 – 2012).

Μάρτυς της εγκατάλειψης και της προϊούσας καταστροφής του Τατοϊου, ο ΚΜΣ συνέλαβε τον Ιανουάριο του 1998, την ιδέα συγγραφής της ιστορίας του κτήματος. Έλαβε την απαραίτητη άδεια και εντρύφησε στο αρχείο του Κτήματος, και εν συνεχεία ερεύνησε σε αρχεία του εξωτερικού (Γερμανία, Kοπεγχάγη, Winsdor κα) για την συγκέντρωση πληροφοριών. Παράλληλα έλαβε συνεντεύξεις από περισσότερα από 30 άτομα που είχαν ζήσει στο Τατόι κατά το παρελθόν (μέλη της βασιλικής οικογένειας, αυλικοί, υπάλληλοι της διοίκησης, εργάτες), ενώ αποδελτίωσε τον αθηναϊκό ημερήσιο τύπο της περιόδου 1870 – 1970. Οι καρποί της έρευνας συγκεντρώθηκαν στο δίτομο έργο

«Το Χρονικό του Τατοϊου, 1800-2003», εκδ. Καπόν 2004, που αποτελεί μέχρι στιγμής την κύρια αν όχι και την μοναδική πηγή γνώσεων για το παρελθόν του Κτήματος.

Ο σεισμός του Σεπτεμβρίου 1999, το επίκεντρο του οποίου ήταν τόσο κοντά στο Τατόι, τον οδήγησαν να εμπλέξει στην προσπάθεια σωτηρίας των κτιρίων του την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ξενάγησε κλιμάκια υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στο Τατόι για να καταδείξει την σημασία του, και εν συνεχεία, λόγω της αδυναμίας του ΥΠΠΟ να ανταποκριθεί, οργάνωσε στα πλαίσια της Ελληνικής Εταιρείας, με συνεργάτη τον κ. Ιάσονα Καβαλλίνη – που εργάσθηκε αφιλοκερδώς – την αποτύπωση, φωτογράφιση και σχολιασμό όλων των κτιρίων του πυρήνα του κτήματος, πλην του ανακτόρου. Ο φάκελος κατετέθη την άνοιξη του 2002 από την Ελληνική Εταιρεία στην Α΄ Εφορία Νεωτέρων Μνημείων με το αίτημα του χαρακτηρισμού του Τατοϊου. Τον Σεπτέμβριο του 2003 υποστήριξε με επιτυχία ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τον χαρακτηρισμό, χάραξε τα όρια της από το ΥΠΠΟ προστατευμένης περιοχής και διατύπωσε το κείμενο της υπουργικής αποφάσεως.

Ο ακόλουθος αυτονόητος στόχος ήταν η επαναλειτουργία του κτήματος, το οποίο στο μεταξύ είχε καταστεί περιουσία του Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό, στα πλαίσια της Ελληνικής Εταιρείας, συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή, μέλη της οποίας ήλθαν σε επαφή και άντλησαν πληροφορίες από τις διοικήσεις αντιστοίχων με το Τατόι συνόλων στην Αγγλία και την Γαλλία. Τα πορίσματα της εργασίας της ανωτέρω επιτροπής παρουσιάσθηκαν στο κοινό και στον τύπο, με την μορφή προτάσεως λειτουργικού σχεδιασμού, σε ανοικτή συνέντευξη τον Μάρτιο του 2005.

Το επόμενο διάστημα, πάντοτε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας, απέστειλε εκκλήσεις στο ΥΠΠΟ για την ανάληψη εργασιών αποκατάστασης στο Τατόι και παρενέβαινε με τεκμηριωμένες υποδείξεις για άμεσες επεμβάσεις σε κτίρια που κατέρρεαν, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις προτάσεις του.

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη ανέλαβε σειρά ξεναγήσεων και συνέταξε το κείμενο του σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου της Ελληνικής Εταιρείας.

Μαζί με τον Βασίλη Κουτσαβλή είχε την ιδέα της ίδρυσης του σωματείου «Οι φίλοι του Τατοϊου» (2010). Υπήρξε ο ομιλητής στην εναρκτήρια του εκδήλωση.

Σήμερα (Ιούνιος 2011) έχει περατώσει ένα «βραχύ χρονικό» του Τατοϊου, στο οποίο ενσωματώνει στοιχεία που βρήκε μετά το 2004 και το οποίο συνοδευόμενο από έναν οδηγό για τον επισκέπτη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Γιώργος Κ. Στράτος

_MG_0719

Ο Γιώργος Κ. Στράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Η καταγωγή του είναι βλάχικη, από το Γαρδίκι Τρικάλων και η μητέρα του μικρασιατικής καταγωγής. Μετά το 2ο δημοτικό σχολείο της «Έλενας Βενιζέλου», αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1980 και από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό στη Ρόδο όπου και αργότερα έζησε δέκα περίπου χρόνια.

Από το 1983 έως το 1991 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 15 και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Από το 2012 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Από το 1992 ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Μέχρι το 2002 διορισμένος στο Πρωτοδικείο Ρόδου και έκτοτε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, της Αδελφότητας των εν Αθήναις και Πειραιεί Γαρδικιωτών Τρικάλων Θεσσαλίας και της Αλληλοβοηθητικής Αδελφότητας Σιβρισαριανών Σμύρνης Μ. Ασίας «Οι Ταξιάρχες».

Tην περίοδο 2012-2014 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής.

Έχει ενεργό συμμετοχή στα διοικητικά του ποδοσφαίρου για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Από το Δεκέμβριο 2015 είναι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ. Είναι μέλος των  αθλητικών σωματείων ΑΕΚ, Γ.Σ. Καισαριανής, Διαγόρας Ρόδου, Α.Σ. Ρόδος, στην περίοδο 2002-2008 αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο., αιρετό μέλος των δ.σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Ένωσης Ποδοσφαιρικών ΑΕ και αργότερα της ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ.

Yπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου του οποίου διετέλεσε και αντιπρόεδρος την περίοδο 2010-11.

Έχει εκδόσει το βιβλίο «ΣΚΑΡΠΙΝΙ ΣΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ-Συμβολή στον ποδοσφαιρικό παραγοντισμό»(Εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ –Αθήναι 2011). Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Ζει στο Παγκράτι και έχει ένα γιο. 

 Βασίλης Τρίγκας

Ο Βασίλης Τρίγκας είναι ερευνητής Σινο-Ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα του Πεκίνου και Non-Resident Handa Fellow στο Pacific Forum – CSIS. Έχει υπάρξει Global Shaper του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και έχει εκπαιδευθεί στο Carnegie Endowment for International Peace και στην Διπλωματική αποστολή της Ε.Ε στις ΗΠΑ. 

 Γιάννης Χατζόπουλος

χατζοπουλος

O Γιάννης Χατζόπουλος γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο La Verne, California και Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Στη συνέχεια απέκτησε Μάστερ στην Αθλητική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ αθλητικών επιστημών του Πανεπιστημίου Loughborough. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (Ε.Κ.Ε.Α.Δ.) το 2005. Κατά την περίοδο 2007-2009, ήταν συντονιστής του τομέα βαλτικής πολιτικής στο Κέντρο Ρωσσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΚΕ.Ρ.Ε.Ν.Ε.) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2009 μέχρι το 2010 διετέλεσε αρχισυντάκτης της κοινωνιολογικής επιθεώρησης «Νέα Κοινωνιολογία». Είναι αρθρογράφος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του περιοδικού «Νέα Πολιτική» από το 2008, διέτελε αρχισυντάκτης από το 2013 ως το 2015, οπότε και έγινε διευθυντής του περιοδικού. Επίσης,είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου για τον Αθλητισμό και την Μετανάστευση (International Network for Research in Sports and Migration Issues), μέλος της Δανικής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ECSA-DK) και της Ένωσης για τη Μελέτη της Εθνότητας και Εθνικισμού (ASEN) στο London School of Economics (LSE), καθώς και μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Warwick(HWGA).