Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Συνεχίζεται η εκστρατεία κατά των χριστιανικών εκκλησιών στην Κίνα 

By   /   Μάιος 29, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεχίζεται η εκστρατεία κατά των χριστιανικών εκκλησιών στην Κίνα 

    Print       Email

wenzhou

 [29-5-2015]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

 Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, ο χριστιανικός πληθυσμός της επαρχίας Τζετζιάνγκ, μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Κίνας, παρουσίασε μία ιδιαιτέρως εντυπωσιακή αύξηση. Σε πολλές από τις πόλεις δεσπόζουν επιβλητικές χριστιανικές εκκλησίες, ενώ η παράκτια πόλη Γουεντζόου είναι γνωστή και ως «τα Ιεροσόλυμα της Κίνας». Εντούτοις, από το 2014 η τοπική κυβέρνηση της Τζετζιάνγκ έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις μέρους αυτών των εκκλησιών και σε συστηματικές αφαιρέσεις σταυρών από τις κορυφές τους. 

Τον περασμένο μήνα η τοπική κυβέρνηση της Τζετζιάνγκ δημοσίευσε ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να υποστείλει περεταίρω την παρουσία του χριστιανικού συμβολισμού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπεται πλέον οι σταυροί να είναι τοποθετημένοι σε φανερό εξ αποστάσεως σημείο πάνω από την εκκλησία, αλλά θα πρέπει να περιέχονται στην πρόσοψη των κτηρίων. Επιπλέον, οι σταυροί θα πρέπει να είναι περιορισμένου μεγέθους και το χρώμα τους δε θα πρέπει να ξεχωρίζει από αυτό του κτηρίου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας Χριστιανός ποιμένας της ίδιας επαρχίας καταδικάστηκε σε ενός χρόνου φυλάκιση, διότι διαμαρτυρήθηκε  για τον ξυλοδαρμό, από πλευράς της κινεζικής αστυνομίας, πενήντα ενοριτών οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν την υποστολή του σταυρού μίας εκκλησίας. Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο ποιμένας ονόματι Χουάνγκ Γιτζέ κατηγορήθηκε για «συγκέντρωση πλήθους με σκοπό την διασάλευση της δημόσιας τάξης».

 Η νομοθεσία και οι δικαστικές αποφάσεις στην επαρχία Τζετζιάνγκ ακολουθούν μία γενική κατευθυντήρια γραμμή που δόθηκε από την κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου. Από τη στιγμή που, το 2012, ο Σι Τζινπίνγκ πήρε στα χέρια του τα ινία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), ξεκίνησε μία σταδιακή προσπάθεια εξάλειψης εκείνων των Δυτικών στοιχείων – σε ακαδημαϊκό, θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο – που η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του ΚΚΚ να ασκεί κρατική εξουσία.

Το ΚΚΚ επιμένει εδώ και καιρό τώρα στην προώθηση ενός «Χριστιανισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά». Προφανώς, με αυτήν την έκφραση το Πεκίνο επιχειρεί να εξουδετερώσει κάθε έννοια εκδημοκρατισμού που μπορεί να εμπεριέχεται στη Δυτικής προέλευσης χριστιανική πίστη, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει τα καταπιεστικά μέτρα που εφαρμόζει εις βάρος των Χριστιανών πιστών. Το γεγονός ότι πολλοί επικεφαλείς μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα είναι Χριστιανοί, ίσως να είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η άνοδος του Χριστιανισμού προκαλεί ανησυχία στην κινεζική κυβέρνηση.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →