Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Σπαρακτικά ψέματα και δειλές αλήθειες για το Προσφυγικό (Α)

By   /   Ιανουάριος 28, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπαρακτικά ψέματα και δειλές αλήθειες για το Προσφυγικό (Α)

    Print       Email

schengen_2

[28-1-2016]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

 Όπως πάντα, την αλήθεια για του πού βρίσκεται η συζήτηση στην “Ευρώπη” για το Προσφυγικό και την Ελλάδα την είπε – συγκρατημένα – ο Γιάννης Μουζάλας με αφορμή το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: “Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μια τιμωρία”. Αυτό, ακριβώς αυτό είναι οι διαρροές αλλά – ήδη – και οι ευθείες απειλές, για “αποπομπή” της Ελλάδας από την συμφωνία Σένγκεν, ή για προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν, ή για μετακίνηση των ορίων Σένγκεν πιο προς Βορρά (Γευγελή/Ειδομένη) – ο καθένας διαλέγει την διατύπωση που ταιριάζει στην δική του προκατάληψη. Βέβαια, ακόμη και ο Γ. Μουζάλας που μιλάει με αληθινή γνώση του θέματος, “από πρώτο χέρι” ως “Γιατροί του Κόσμου” δεν είπε πάλι όλη την αλήθεια: στην Ευρώπη η κοινή γνώμη έχει ξεφύγει. Στην Ευρώπη εκλογικές αντιπαραθέσεις στήνονται γύρω από την σκιά του προσφυγικού (και τον φόβο της τρομοκρατίας, που οριακά συνδέεται με το προσφυγικό ρεύμα καθώς μέχρι τώρα τα πλήγματα στην Ευρώπη προήλθαν μέχρι στιγμής από Γαλλικά και Βελγικά διαβατήρια: αλλά ποιος τα προσέχει αυτά…) και η πολιτική τάξη διαχειρίζεται τον φόβο και “παράγει” μαύρα πρόβατα/αποδιοπομπαίους τράγους. Παλιότερα οι Ούγγροι, οι Σλοβάκοι, οι Σολβένοι, οι Πολωνοί, πιο πρόσφατα οι Βαυαροί, τώρα οι Αυστριακοί – ξέρουμε: δεν είναι όλοι σ’ αυτές τις χώρες, για παράδειγμα τώρα ήταν η Αυστριακή ΥΠΕΞ Γιοχάνα Μίκλ-Λαϊτνερ που απείλησε με αποπομπή/προσωρινό αποκλεισμό ή ο Βέλγος ΥΠΕΣ που πρότεινε στρατόπεδο συγκέντρωσης 300-400.000 προσφύγων στην Αθήνα. όμως, στις χώρες αυτές, δεν σηκώθηκε και κάποιος να μαζέψει τα πράγματα! – χρησιμοποιούν την στοχοποίηση της Ελλάδας για να ανταποκριθούν στην αγωνία της κοινής γνώμης τους, δηλαδή για να μαζέψουν, ή να συγκρατήσουν ψηφαλάκια.

Κι είναι σπαρακτικά απλοϊκή, υπ’ αυτές τις συνθήκες, η παροχή διαβεβαιώσεων απο τον αυτοεξόριστο στις Βρυξέλλες Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια ότι μια τέτοια απομάκρυνση της Ελλάδας απο την Σένγκεν δεν είναι θεσμικά εφικτή. Όταν το βαρύ όχημα του φόβου τεθεί σε κίνηση, κανένα θεσμικό, νομικό ή άλλο αντίστοιχο εμπόδιο δεν στέκεται όρθιο: στο πολιτικά ελαφρότερο, όπως και να το κάνουμε, περιβάλλον της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της απειλής για ελληνική χρεοκοπία, καταχώθηκε η ευθεία και ρητή απαγόρευση διάσωσης χωρών, η συνταγματική no-bail-out clause και στήθηκαν προοδευτικά οι μηχανισμοί “διάσωσης” μας. Δυστυχώς για μας, η νομική ευρηματικότητα θα επιτρέψει εύκολα – πολύ εύκολα – το να βρεθεί η Ελλάδα σε ένα θάλαμο αποστείρωσης. Είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων για να κριθεί, αυτό…

Αν την Ελλάδα την κρατήσουν στο Σένγκεν, αυτό θα οφείλεται στην ανησυχία των Ευρωπαίων ότι το ξήλωμα του πουλόβερ θα πάει μακριά άπαξ και ξεκινήσει. Για να πούμε την αλήθεια, η πραγματική πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός Σένγκεν εν αναστολή: η αποδοχή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό – υπό αφόρητη πίεση, είναι αλήθεια! – του να ενεργεί η Frontex μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ αφήνει στα χέρια των πΓΔΜιτών τον εγκλωβισμό η μη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα. Αλλά, ειλικρινά, ποιος πιστέυει ότι η πΓΔΜ κινείται και δρα ιδιογνωμόνως; Όλος ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη και η εντός Σένγκεν πορεία (Σολβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία) του προσφυγικού ρεύματος προς την καρδιά της ΚεντρΕυρώπης, επηρεάζεται αποφασιστικά από “εκείνους” – πείτε τους Βερολίνο ή όπως αλλιώς προτιμάτε. Όμως… θα συνεχίσουμε το δυσάρεστο αυτό θέμα αύριο.

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →