Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

(Remember): Tο σκάκι δεν παίζεται με ζάρια…

By   /   Φεβρουάριος 28, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο (Remember): Tο σκάκι δεν παίζεται με ζάρια…

    Print       Email

skakiera_408642779 [28-2-2015]

♦ Του Μάνου Κρανίδη*

Οι ενέργειες και οι κινήσεις μίας χώρας στην διεθνή σκηνή μπορούν άνετα να παρομοιαστούν με τις κινήσεις ενός σκακιστή σε μια μεγάλη σύνθετη σκακιέρα. Στη διαχρονική παρτίδα, αναμφίβολα, η Ελλάδα δεν είναι στους σχετικούς νικητές του παιχνιδιού, τουλάχιστον συγκρίνοντας την πορεία της βάσει των μεγάλων ευκαιριών και πλούσιων δυνατοτήτων που προσφέρθηκαν. Η πρόσφατη τραγική κατάληξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας το 2010, αποδεικνύουν, ότι στη παρτίδα των τελευταίων 40 ετών της μεταπολίτευσης ο «Βασιλιάς» της Ελλάδα δέχθηκε ρουά ματ. Αλλά και στο νέο παιχνίδι της ανόρθωσης, των τελευταίων 5 ετών, τα λάθη που έχουν γίνει είναι πολλά και τα αποτελέσματα μη βιώσιμα με δυσχερές κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Κύρια αιτία τελικά, παραμένει η ίδια. Μας λείπουν οι αρετές με τις οποίες κερδίζεται οριστικά η παρτίδα της θετικής πραγματικότητας όπως η στρατηγική, η προετοιμασία, η ορθή πράξη, η οξύνοια, η υπομονή, η επιμονή, η συγκέντρωση στο σκοπό, η ενότητα, ο ρεαλισμός, η αίσθηση του χρόνου, και η πνευματική και ψυχική ισορροπία. Αυτές οι αρετές, δηλαδή, που χαρακτηρίζουν ένα επιτυχημένο σκακιστή και οι οποίες ακόμη εμφανίζονται σχετικά περιορισμένα στην Ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία.

Ίσως τελικά είναι η εθνική μας έφεση στο παιχνίδι του ταβλιού, ένα ευχάριστο παιχνίδι, στο οποίο όμως η τύχη επικρατεί της ικανότητας και η βραχυπρόθεσμη πιθανότητα είναι η μόνη  που μπορεί να εκτιμηθεί για την επόμενη τακτική κίνηση. Άλλωστε η επικράτηση της λογικής του εφήμερου, της ιδιοτέλειας, της αδικίας, και της αναξιοκρατίας μας κόστισαν πολύ.  Στην Ελλάδα είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν αναγνωρίζεται ο άξιος και ο καλύτερος όπως ακριβώς και στο τάβλι. Αντίθετα στο σκάκι η ικανότητα ανταμείβεται πάντα, ο καλύτερος στην εκάστοτε παρτίδα δικαιώνεται.

Τα διαχρονικά και σημερινά λάθη έχουν φέρει την Ελλάδα και πάλι σε δεινή θέση παρά τα πολλά χρόνια κρίσης, μέτρων και λιτότητας. Μάλλον οι ηγέτες μας πρέπει να κατανοήσουν και να μεταδώσουν σε όλους μας ότι η ευημερία στο παιχνίδι της πραγματικότητας χρειάζεται τις αρετές του σκακιού. Για αυτό έστω και τώρα, οφείλουν να διαμορφώσουν μια σοβαρή στρατηγική, διεθνώς και εσωτερικά, ώστε επιτέλους να αναδειχθούν ευρέως στην ελληνική κοινωνία αυτές οι μεγάλες αρετές των επιτυχημένων σκακιστών, με τα επακόλουθα θετικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα οφείλει να γίνει ένας grand maître κορυφαίος «σκακιστής» για να επιβιώσει διεθνώς, να ανακάμψει εσωτερικά και τελικά να αναπτυχθεί ουσιαστικά. Πολυτέλειες για ζαριές δεν υπάρχουν την σημερινή στιγμή αλλά και δεν υπήρχαν ποτέ διαχρονικά στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Άλλωστε το σκάκι δεν παίζεται με ζάρια. Η τόλμη βέβαια είναι μια σημαντική ικανότητα των ικανών ταβλαδόρων. Για αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού συστήματος και η ελληνική κοινωνία ας τολμήσουν να επικεντρωθούν σε μια μελετημένη εθνική στρατηγική ουσιαστικών αναπτυξιακών δομικών αλλαγών και ας περιορίσουν την χρήση τη τύχης για την επίτευξη της ευημερίας. Η ανάδειξη των αξιών και των ικανοτήτων μας είναι αυτή που θα δώσει την νίκη ή έστω μια έντιμη ισοπαλία για ένα μέλλον ευημερίας.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΚΡΑΝΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ «KRAMA PROPERTY”

Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορειοανατολικών Προαστίων Αττικής (ΕΝΙΒΟΠΑ)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →