Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Σημαντική παρέμβαση του Φρήντμαν

By   /   Σεπτέμβριος 12, 2013  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σημαντική παρέμβαση του Φρήντμαν

    Print       Email

Σημαντικό άρθρο με τίτλο «Γεωπολιτικό ταξίδι: νοσταλγία για το ΝΑΤΟ» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Stratfor ο ιδρυτής και πρόεδρός του Τζώρζ Φρήντμαν. “‘Όπως έχω προετοιμαστεί για το ταξίδι μου,” γράφει, “έχω θέσει ένα κεντρικό ερώτημα σχετικά με την σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης ή ό, τι απομένει από αυ τή. Το παρελθόν χτίστηκε γύρω από το ΝΑΤΟ, το να σκεφτόμαστε το παρελθόν του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βάλει τα πράγματα σε μια προοπτική”. Στο «γεωπολιτικό του ταξίδι», ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Φρήντμαν επιχειρεί να εξετάσει τις ευρω αμερικανικές σχέσεις μέσα από τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την ιστορική του πορεία. Ο Φρήντμαν ανατρέχει στο παρελθόν ενθυμούμενος από την προσωπική του εμπειρία(ως παιδί ουγγροεβραίων) την εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων στην Βουδαπέστη το 1956 και τις συζητήσεις για το πώς θα αντιδρούσαν το ΝΑΤΟ («το σπαθί του Γεδεών», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει) και οι Αμερικανοί. Ο Φρήντμαν συνεργάστηκε με το ΝΑΤΟ την δεκαετία του 1970, μέσα από τον σχεδιασμό «παιχνιδιών πολέμου», που είχαν σκοπό να αξιολογούν στρατηγικές για το κεντρικό μέτωπο του ΝΑΤΟ, την τότε Δυτική Γερμανία. Επίσης, ο αμερικανός καθηγητής, κατά την διάρκεια του σχεδιασμού των παιχνιδιών πολέμου, εργάστηκε για ένα χρο νικό διάστημα στο Τεχνικό Κέντρο SHAPE (Ανώτα το Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης)στην Χάγη.
Στο άρθρο του, ο Φρήντμαν εξετάζει την αντιμετώπιση του σοβιετικού κινδύνου από το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι η σοβιετική κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης θα σήμαινε την σύζευξη των σοβιετικών πόρων και της ευρωπαϊ κής τεχνολογίας. Ο Φρήντμαν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την σύναψη συμμαχιών και το ΝΑΤΟ εί ναι μία από αυτές. Οι συμμαχίες έπαιξαν κομβικό ρόλο στην έκβαση του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Φρήντμαν, «πολύ περισσότερο από ό, τι ένα μοντέλο Ηνωμένων Εθνών ή ένα ίδρυμα Fulbright, επέτρεψε τους απλούς Αμερι κανούς και τους Ευρωπαίους να γνωριστούν μεταξύ τους και να καταλάβουν ότι συνδέονται με κοινή μοί ρα, ότι ήταν σύντροφοι στα όπλα.»
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τον Φρήντμαν, είχε τεράστια σημασία για την εξέ λιξη του ΝΑΤΟ. Για ένα διάστημα, μετά το 1991, η συμμαχία συνέχισε να υπάρχει χωρίς αντίπαλον δέος. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ άρχισε να διασπάται όταν έχασε τον εχθρό του. Η συμμαχία υπέστη σοβαρές ρωγμές, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφά σισαν να εισβάλουν στο Ιράκ για δεύτερη φορά. Η πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ υποστήριξε την εισβολή, με εξαίρεση την Γαλλία και την Γερμανία. Αλλά το πρόβλημα ήταν η διαίρεση ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν να διατηρούν στενές σχέ σεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν θεω ρούσαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος, και σε εκείνους που ήθελαν η Ευρώπη να έχει την δική της αυτόνομη φωνή. Το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρί ση δίχασε την Ευρώπη. Η σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχει κλονιστεί, καθώς η Γερ μανία και οι άλλες χώρες αλληλοκατηγορούνται για το ποιός ευθύνεται για την κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σύμφωνα με τον Φρήντμαν, δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχία, όταν η μία πλευρά (Ευρώπη) διατρέχεται από εσωτερικές διαφωνίες και η άλλη πλευρά (ΗΠΑ) δεν έχει καμμία επιθυμία να αναμειχθεί στην διαμάχη. Ούτε μπορεί να λειτουργήσει μια στρατιωτική συμμαχία όπου δεν υπάρχει κα τανόηση της αποστολής, του εχθρού ή των υποχρεώσεων. Το ΝΑΤΟ πέτυχε στην αποστολή του κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, γιατί ο εχθρός ήταν σαφής, υπήρχε συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει σε κάθε συγκεκριμένη περίσταση και η συμμετοχή ήταν δεδομένη. Αντίθετα, μια συμμαχία που δεν γνωρίζει την αποστολή της και δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν έχει μέλλον.
Ο Φρήντμαν εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ενιαία οντότητα αλλά μια ήπειρος που αποτελεί ται από κράτη με διαφορετικά συμφέροντα. Ο δεύτερος είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία χωρίς μια κοινή εξωτερική και αμυ ντική πολιτική. Τελικά, υποστηρίζει ο καθηγητής, η Ευρώπη ζημιώθηκε επειδή το ΝΑΤΟ έχασε τον ενεργό ρόλο που είχε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εν κατακλείδι, ο Φρήντμαν αμφιβάλλει εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει υπό την παρούσα δομή στην μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Τζώρτζ Φρήντμαν, ‘Geopolitical Journey: Nostalgia for NATO’, ιστοσελίδα του Stratfor, http://www. stratfor.com/weekly/geopoliticaljourney nostalgianato, 7 Μαΐου 2013), επιμέλεια: Γιάννης Χατζόπουλος.

    Print       Email

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →