Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Σενάρια Συνομωσίας: Στόχος ο Donald Trump

By   /   Φεβρουάριος 23, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σενάρια Συνομωσίας: Στόχος ο Donald Trump

    Print       Email

[23-2-2017]

♦ του Γεωργίου Οικονόμου

Το 1788 ο Alexander Hamilton, ένας από τους «πατέρες» της αμερικανικής ανεξαρτησίας και του συντάγματος έγραφε: «Οι πιο θανάσιμοι εχθροί της δημοκρατικής διακυβέρνησης προέρχονται από την επιθυμία των ξένων δυνάμεων να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στα συμβούλιά μας. Και το μέγιστο για να ικανοποιήσουν την επιθυμία αυτή είναι να ανεβάσουν στη θέση του κυβερνήτη έναν δικό τους άνθρωπο».

Οι παραινέσεις του Hamilton ηχούν γνώριμα στην Ουάσιγκτον του σήμερα, όπου οι αντίπαλοι του Donald Trump φαντασιώνονται ότι είναι Ρώσσος πράκτορας τον οποίο εξαγόρασε ή εκβιάζει το Κρεμλίνο.

Ο νέος Πρόεδρος, κατά τα πρότυπα του Nixon, είναι σε διαρκή πόλεμο με τα ΜΜΕ, τις μυστικές υπηρεσίες, το κατεστημένο, και το «σύστημα» παρ’ όλο που είναι η πρώτη θητεία του ως Προέδρου.

Εν όψει όλων αυτών, υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Προεδρία;

Εκ πρώτης όψεως είναι παράλογο το ερώτημα αφού μόλις τώρα ο νέος Πρόεδρος ανέλαβε επισήμως. Παρ’ όλα αυτά η Επιτροπή για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Γερουσίας ήδη ανακοίνωσε ακροάσεις σχετικές με «σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και άτομα σχετιζόμενα με τις προεκλογικές εκστρατείες». Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «η έρευνα θα είναι «δικομματική» και θα βασισθεί στην έκδοση, εάν υπάρξει ανάγκη, υποχρεωτικής δικαστικής κλίσης… Η Επιτροπή θα ακολουθήσει τα ευρήματα οπουδήποτε και αν οδηγούν».

Εάν οπαδοί ή φίλοι του Trump συναντήθηκαν με Ρώσσους αξιωματούχους για να μεθοδεύσουν υποκλοπές σχετικές με τις εκλογές, το πράγμα σοβαρεύει: η κατηγορία είναι το «έγκλημα της προδοσίας», που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ο κύριος λόγος καθαίρεσης. Βεβαίως, οι άνθρωποι του Trump αρνούνται ότι τέτοιες συναντήσεις έλαβαν χώρα. Ακόμη και αν υπήρξαν συναντήσεις, τι συζητήθηκε; Και να υπήρξαν συζητήσεις που ενδεχομένως να στενοχωρήσουν την επιτροπή της Γερουσίας, ήταν γνώστης ο Trump; Τι εγνώριζε ο Πρόεδρος και πότε το έμαθε;

Μια μεγάλη αλυσίδα από υποθετικά «αν». Δεν υπάρχει καμμιά δημόσια συζήτηση στο Κογκρέσο για καθαίρεση του Trump από κανένα κόμμα. Υπάρχουν μεμονωμένες φωνές που μιλούν για εναγκαλισμό του Trump με τον Putin, και ότι «θα ερευνηθεί και θα φανεί η πραγματική σχέση και η αλήθεια κατά πόσο βάζουμε στο πιο σπουδαίο αξίωμα του ελεύθερου κόσμου έναν άνθρωπο που πιθανόν να είναι όμηρος του Putin και της Ρωσσίας».

Εκτός από το Κογκρέσο υπάρχει κινητικότητα και στον ακαδημαϊκό κόσμο. Προσπαθούν να στρατολογήσουν ένα «ανεξάρτητο σώμα αξιόλογων νομικών» που θα συγκεντρώσει τις παραβάσεις και παραβιάσεις που οδηγούν σε καθαίρεση. Ο φάκελος θα παραδοθεί στην Νομική Επιτροπή του Κογκρέσου, εάν, όπως ελπίζεται, θα προχωρήσει σε ακροάσεις για καθαίρεση.

Ο Trump πρέπει πρώτα να κυβερνήσει για κάποιο διάστημα για να δούμε ποιες πράξεις οι οποίες δυνατόν να ήσαν παράνομες όντως συνεχίζονται ενόσω είναι Πρόεδρος. Τα τεκμήρια πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι του σημείου που οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές νοιώσουν την ανάγκη να κρατήσουν αποστάσεις από τον Trump. Αυτό συνέβη με τον Nixon.

Η επίμαχη κασέτα με το «Ρωσσικό sex», για το οποίο κατηγορείται ο Trump, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει, είτε να είναι προβοκάτσια, ή σχεδιασμένο για να συγχύσει. Διαδίδεται επίσης ότι υπάρχει κασέτα ότι Ρωσσικά χρήματα έχουν δοθεί σε οπαδούς του Trump για τον προεκλογικό αγώνα. Αν τελικώς η Επιτροπή της Βουλής δεν βρει κάτι συγκεκριμένο, δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για την συγκρότηση Επιτροπής της Βουλής για καθαίρεση. Αν όμως εμφανισθεί κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι πιθανά.

Όταν η πίεση ανέβαινε για να παραιτηθεί ο Nixon, είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «η τυχόν παραίτησή μου θα είναι η απαρχή της διολίσθησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα πολίτευμα που θα προσομοιάζει με κοινοβουλευτικό όπου η εκτελεστική εξουσία διατηρεί τις εξουσίες της μόνο εφ’ όσον εξασφαλίζει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή».

Το καινούργιο όμως αφήγημα είναι κατά πόσο η CIA θα δολοφονήσει τον Trump. Την πληροφορία διακίνησε το Infowars το οποίο προειδοποίησε για πραξικόπημα. Ως τεκμήριο παραπέμπει σε ανάρτηση η οποία όντως προτρέπει σε πραξικόπημα. Το Infowars αναφέρεται στο γεγονός ότι θέλουν να ακυρώσουν τις εκλογές. Ζητούν την δρομολόγηση έκτακτης κατάστασης για να ερευνηθεί κατά πόσον ο Trump είναι πράκτορας της Ρωσσίας.

Όλα αυτά που λέγονται και γράφονται είναι απίστευτα αλλά συγχρόνως και πολύ σοβαρά.

Μπορεί ο Trump να είναι ασφαλής ως προς την εκλογή του, παρά το γεγονός ότι η Clinton εξασφάλισε πολύ περισσότερους ψήφους, δεν παύει όμως να απειλείται η Προεδρία του από τους αντιπάλους του. Όπως καθαιρέθηκαν ο Nixon και ο Agnew και παρ’ ολίγο και ο Clinton η πιθανότητα είναι πάντα στο παιχνίδι.

Η νέα Διοίκηση άρχισε να αντιλαμβάνεται το διακύβευμα. Απόδειξη η παραίτηση Flynn για μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Η αυλή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί το κατεστημένο φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την ήττα του.

*Δικηγόρος, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →