Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ραγδαία επιδείνωση των ρωσσοαλβανικών σχέσεων με επίκεντρο την «Μεγάλη Αλβανία»

By   /   Απρίλιος 30, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ραγδαία επιδείνωση των ρωσσοαλβανικών σχέσεων με επίκεντρο την «Μεγάλη Αλβανία»

    Print       Email

rama660_0

[30-4-2015]

♦ του Γιάννη Χατζόπουλου

 Ραγδαία επιδείνωση στις ρωσσοαλβανικές σχέσεις παρατηρείται την τελευταία περίοδο, καθώς η αλβανική κυβέρνηση υιοθετεί έντονα αντιρωσσική στάση, σε μια απόπειρα προσέγγισης της Δύσης, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Παράλληλα, η δήλωση περί «αναπόφευκτης ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσσόβου» από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα όξυνε ακόμα περισσότερο την ένταση. «Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά αν η Ε.Ε. συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στο Κόσσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Παρά τη διάψευση Ράμα για οργανωμένο σχέδιο από αλβανικής πλευράς για τη δημιουργία μιας νέας κρατικής οντότητας οι δηλώσεις του δείχνουν το αντίθετο, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία της Σερβίας και την έκδηλη αντίδραση της Ρωσσίας, που θεωρεί τα Βαλκάνια περιοχή ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως «Η  «παν-αλβανική» ρητορική δεν θα συμβάλει  στην διατήρηση του κλίματος σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια». Το Κρεμλίνο «χτυπώντας το σαμάρι» ( Έντι Ράμα) , «στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ», ότι  η Ρωσσία «συμμετέχει» ενεργά πλέον στα τεκταινόμενα μη επιτρέποντας σε κανέναν να το αμφισβητήσει αυτό. «Η Μόσχα επισύρει την προσοχή του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και της δήλωσης του την 4η Απριλίου , σχετικά με τη δυνατότητα των Αλβανών να «ενωθούν»( Αλβανία –Κόσσοβο)  με την κλασική έννοια, μιλώντας στην ουσία για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, μέσω της ευρω-ολοκλήρωσης του Κοσσόβου»  ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσσίας, που θεωρεί ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα απειλούν το κλίμα σταθερότητας και καλής γειτονίας στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά της η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί τη Ρωσσία απειλή και παράλληλα καλεί την Ε.Ε. να αντιδράσει. Ο Εντι Ράμα επικαλέσθηκε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσσία και τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «η Ε.Ε. χρειάζεται να προσεγγίσει τα Βαλκάνια με μια θαρραλέα, επιθετική στρατηγική διεύρυνσης». Επιπλέον, η απόφαση του Ράμα να είναι απών από την καθιερωμένη παρέλαση της 9ης Μαΐου προς τιμήν της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει πως η Αλβανία έχει ξεκάθαρα διαχωρίσει τη θέση της από τις επιλογές της Ρωσσίας στην εξωτερική πολιτική, τασσόμενη με την ευρω-ατλαντική γραμμή.  Καταλυτικό ρόλο στην όξυνση της έντασης στις ρωσσοαλβανικές σχέσεις έπαιξε η πρόσφατη επίθεση ενόπλων που φορούσαν στολές του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου» (UCK) στο συνοριακό φυλάκιο της Γκούσνιτσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Στην ανακοίνωσή του το ρωσσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «σε αυτή την κατάσταση, πρωταρχικό ρόλο παίζει η σοβαρή έλλειψη του κράτους δικαίου και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, και οι συνέπειες του άλυτου αυτού προβλήματος στο σύνολό του».

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σε αυστηρό τόνο την επίθεση, αλλά και τις δηλώσεις Ράμα υπέρ της ένωσης Αλβανίας – Κοσσόβου, που αναζωπυρώνουν τον αλβανικό αλυτρωτισμό και προκαλούν τριγμούς στα θεμέλια της περιφερειακής ασφάλειας. Η αλβανική πλευρά, σε απάντησή της προς τη Μόσχα, χαρακτήρισε “απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές τις κατηγορίες του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον δύο κυρίαρχων κρατών, της Αλβανίας και του Κοσσόβου για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μακεδονία” (ΠΓΔΜ), καλώντας μάλιστα για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσσίας στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν.

Ο Ράμα, παρά τις «εκσυγχρονιστικές» προεκλογικές διακηρύξεις του, διέπεται από άκρατο λαϊκισμό και οι δηλώσεις του οδηγούν σε αναζωπύρωση των αλυτρωτικών βλέψεων. Απολαμβάνει –τουλάχιστον προς στιγμήν- την υποστήριξη της Δύσης αλλά έρχεται αντιμέτωπος με την Ρωσσία που αποτελεί βασικό σύμμαχο της Σερβίας. Οι δηλώσεις του για την ένωση Αλβανίας-Κοσσόβου που παραπέμπουν στο όραμα για τη δημιουργίας μιας «Μεγάλης Αλβανίας», λειτουργούν ως εργαλείο πίεσης προς την Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις δύο περιοχές.

Σε παρελθούσες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο Ράμα έθιξε το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της χώρας του στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της Αλβανίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι ενέργειές του δείχνουν πως ο αλβανικός αλυτρωτισμός επανέρχεται ακόμα πιο ισχυρός, χτυπώντας για άλλη μια φορά την «πόρτα» των Βαλκανίων. Μάλιστα, Ρώσσοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» βρίσκει σύμφωνη την Τουρκία, και πως στο μεγαλεπήβολο επεκτατικό σχέδιο θα περιλαμβάνονται η σημερινή Αλβανία, το Κόσσοβο, η Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) και το δυτικό μέρος των Σκοπίων. Ασφαλώς, η απόπειρα εφαρμογής αυτού του σχεδίου όχι μόνο θα είναι τροχοπέδη για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αλλά θα αποβεί άκρως καταστροφική για την περιφερειακή σταθερότητα, επαναφέροντας τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.

 *Αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής

 

 

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →