Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Περιμέναμε κάτι περισσότερο, κύριε Μπαν-Κι-Μουν….

By   /   Οκτώβριος 27, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιμέναμε κάτι περισσότερο, κύριε Μπαν-Κι-Μουν….

    Print       Email
ΜΠΑΝτου Μελέτη Μελετόπουλου*
 
Ο κ.Σαμαράς ενεφάνισε ως θρίαμβο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στα οποία όμως απλώς επαναλαμβάνεται η γνωστή σε όλους, χιλιοειπωμένη, παγίως ισχύουσα αρχή ότι «τα υποψήφια προς ένταξη μέλη οφείλουν να αναγνωρίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ούτε λέξη γιά τις ωμές τουρκικές παραβιάσεις. Μάλιστα διαβάσαμε ότι ο Κάμερον δεν ήθελε ούτε αυτήν την δήλωση, μην τυχόν και δυσαρεστηθεί η φίλη, σύμμαχος και πελάτις Τουρκία.
 
Και ο Λευκός Οίκος, με δήλωση της εκπροσώπου του, εμφανίστηκε αποστασιοποιημένος, με μία γενική δήλωση αυτοσυγκράτησης προς όλες τις πλευρές, λες και οι φουκαράδες οι Κύπριοι έχουν στείλει και αυτοί τον στόλο τους μέσα στην τουρκική ΑΟΖ….
 
Αλλά το ρεκόρ υποκρισίας έσπασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την απαράδεκτη «σύστασή του» προς Τούρκους και Κυπρίους να εγκαταλείψουν την ένταση και να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Ούτε λέξη γιά την παράνομη, απαράδεκτη, καταλύουσα κάθε έννοια Διεθνούς Δκαίου και κάθε κεφάλαιο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ τουρκική συμπεριφορά.
 
Και καλά, οι ΗΠΑ ας πούμε ότι αυτήν την στιγμή χρειάζονται την Τουρκία στο μέτωπο κατά του χαλιφάτου. Ας αφήσουμε τους Αμερικανούς να ανακαλύψουν μόνοι τους πόσο πιστός σύμμαχος της Δύσης είναι η Τουρκία, αφού δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι δεν ήταν αρκετοί. Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι στους οποίους ο Ελληνικός Λαός, ως πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ,  έχυσε το αίμα του γιά να υπερασπιστεί τον Δυτικό Πολιτισμό. Ενώ η Τουρκία στον μεν πρώτο πολέμησε εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στον δε δεύτερο υπήρξε ο «επιτήδειος ουδέτερος», αρνούμενη να συμπράξει με τους Δυτικούς και μετά βίας συγκρατούμενη από την προσχώρηση στο Άξονα….
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη, επηρεάζονται από ένα μείγμα υστεροβουλίας και συμφερόντων έναντι της Τουρκίας, την οποία θεωρούν μεταξύ άλλων και μεγάλη αγορά. Business as usual…. Άλλωστε το γεγονός ότι διανοήθηκαν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μία ασιατική, ισλαμική και στρατοκρατική χώρα, που δεν έχει κάν επιτύχει να ειρηνεύσει το εσωτερικό της μέτωπο, μία χώρα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μία χώρα που εξακολουθεί να κατέχει παράνομα και διά της βίας το ένα τρίτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ, δείχνει την παρακμή και τις παραισθήσεις της ευρωπαϊκής  εξωτερικής πολιτικής.
 
Αλλά ο κύριος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που υποτίθεται ότι δεν εκπροσωπεί τα γεωστρατηγικά ή οικονομικά συμφέροντα της τάδε ή της δείνα πλευράς, αλλά το Διεθνές Δίκαιο; Τι δικαιοσύνη υπάρχει σε μία στάση εξομοίωσης του επιτιθέμενου με το θύμα του; Μήπως δικαιοσύνη σημαίνει ίσες αποστάσεις απέναντι στα δύο μέρη, τον παραβιάζοντα την εθνική κυριαρχία ξένου κράτους και το κράτος που υφίσταται την παραβίαση;
 
Η δε προτροπή του κυρίου Γενικού Γραμματέα να επιστρέψουν Τουρκία και Κύπρος στις διαπραγματεύσεις γιά την επανενοποίηση της Κύπρου, ηχεί σαν κακόγουστο αστείο, αφού οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν ακριβώς λόγω της τουρκικής ναυτικής εισβολής στα κυπριακά χωρικά ύδατα, που αναγνωρίζονται ως τέτοια από τον ΟΗΕ του οποίου ηγείται ο κύριος Γενικός Γραμματέας.
 
Όλα αυτά εκφράζουν ασφαλώς διαχρονικά συμπλέγματα, εμμονές, συμφέροντα και παραισθήσεις των δυτικών δυνάμεων έναντι της Τουρκίας, η οποία φρόντισε να διογκώσει και να υπερτιμήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στα μάτια της αμερικανικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας. Δεν θα υποτιμήσουμε ούτε τα λάθη, τις παραλείψεις, τον ερασιτεχνισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την κακή φήμη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και την διεθνή δυσαρέσκεια και αβεβαιότητα που προκαλούν στην δυτική κοινή γνώμη  τα έντονα αντιδυτικά αισθήματα που εκφράζονται στην Ελλάδα.
 
Αλλά, προς Θεού κύριε Γενικέ Γραμματέα, κανείς δεν σας ζήτησε να μεροληπτήσετε υπέρ της Ελλάδος, μην μεροληπτείτε όμως και υπέρ της Τουρκίας….
*Διευθυντής Νέας Πολιτικής (Δηκοσιεύτηκε στην Kontra News)
    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →