Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Πακιστάν: η Κίνα επενδύει σε υποδομές και αντιτρομοκρατία

By   /   Απρίλιος 26, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πακιστάν: η Κίνα επενδύει σε υποδομές και αντιτρομοκρατία

    Print       Email

 

China_55219195_454x280

[26-4-2015]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Η Κομμουνιστική Κίνα και η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν διατηρούν ιστορικά μακροχρόνια στενή συνεργασία. Το Πακιστάν στήριξε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1971 προκειμένου να αναλάβει την έδρα που θα εκπροσωπούσε την Κίνα στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας (αντί της Ταϊβάν) και αποτελούσε επί δεκαετίες τον κύριο αεροδιάδρομο της Κίνας προς τη Δύση, ενώ το Πεκίνο προσέφερε σε πολλές περιπτώσεις οικονομική, πολιτική, αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ. Κινέζοι και Πακιστανοί παράγοντες συνηθίζουν να προσδιορίζουν τις διακρατικές τους σχέσεις ως μία «φιλία παντός καιρού». Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η φιλία αυτή βασιζόταν κυρίως στο κοινό μέτωπο κατά της Ινδίας, αρχίζει τώρα πλέον να περιβάλλεται από νέες, μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές προσδοκίες. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραβρέθηκε για πρώτη φορά επισήμως στο γειτονικό Πακιστάν, αφού πρώτα είχε φροντίσει να ζεστάνει κατάλληλα την ατμόσφαιρα, δηλώνοντας πως ένιωθε σαν να ετοιμαζόταν να επισκεφθεί το σπίτι του ίδιου του αδελφού του. Από τη δική τους πλευρά, εκπρόσωποι της πακιστανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν τη φιλία με την Κίνα «πιο γλυκιά και από το μέλι». Τα κολακευτικά σχόλια ακολούθησαν συμφωνίες που αφορούν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν, μια σειρά έργων υποδομών στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των επικοινωνιών. Οι επενδύσεις τις Κίνας για την διεκπεραίωση αυτών των εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 46 δις δολάρια σε αξία.

Νέοι αγωγοί αερίου από το Ιράν και νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θεωρείται πως θα δώσουν μεγάλη πνοή στα τακτικά προβλήματα ηλεκτρικής τροφοδοσίας που αντιμετωπίζει το Πακιστάν. Συγχρόνως, η κατασκευή νέων δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών θα σημάνουν για την Κίνα απευθείας χερσαία πρόσβαση στον Ινδικό ωκεανό, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τις μεταφορές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. 

Συζητήσεις για τον συγκεκριμένο Οικονομικό Διάδρομο είχαν ήδη γίνει στο παρελθόν, πρόσφατα όμως αναζωογονήθηκαν, αφού τα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κίνας για έναν Νέο Δρόμο του Μεταξιού που θα φτάνει έως την δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, το Πακιστάν θα αποτελέσει σημείο διασταύρωσης της χερσαίας με τη θαλάσσια χάραξη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Πέρα από το οικονομικό αντίκτυπο των κινεζικών πρωτοβουλιών, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα της (αντι)τρομοκρατίας. Αποσχιστικά κινήματα εντός του Πακιστάν έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις κατά των υποδομών που η κυβέρνηση προωθεί. Η τελευταία έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της νότιας πόλης Γκουντάρ και προγραμματίστηκε έτσι ώστε να συμπέσει με την άφιξη του Σι Τζινπίνγκ στη Πακιστάν. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είχαν όμως ως αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση από κινεζικής πλευράς. Αντιθέτως, η καταστολή των τρομοκρατικών οργανώσεων διαφαίνεται ως ο κύριος λόγος για τον οποίο η Κίνα επιμένει τόσο ζωηρά στη χρηματοδότηση έργων στα γειτονικά της κράτη. Παράλληλα με τις επενδύσεις, η Κίνα ζητά υποσχέσεις για την αμοιβαία καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ίδια υποφέρει από συνεχή χτυπήματα αποσχιστικών κινημάτων στην επαρχία Σιν-τζιάνγκ, κινήματα τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στα σύνορα του Πακιστάν με την Κίνα.

Ο ρόλος του μεσάζοντα που η Κίνα προσπάθησε να παίξει τον περασμένο χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, από κινεζικής πλευράς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αναζήτησης πολιτικής σταθερότητας στον γεωγραφικό χώρο που την περιβάλλει, αναγκαία προϋπόθεση για την βιωσιμότητα των οικονομικών της σχεδιασμών. Με την επέκταση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, το πιθανότερο είναι η Κίνα να αρχίσει να δεσμεύει ολοένα και περισσότερο τις επενδύσεις της στην Ασία με την αναχαίτιση των διαφόρων τρομοκρατικών πυρήνων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί η στάση την οποία η Κίνα θα υιοθετήσει απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, τη στιγμή εάν θιγούν σημαντικά τα εθνικά της συμφέροντα.         

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →