Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο Τραμπ δοκιμάζει το έδαφος των σινο-αμερικανικών σχέσεων

By   /   Δεκέμβριος 15, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Τραμπ δοκιμάζει το έδαφος των σινο-αμερικανικών σχέσεων

    Print       Email

 

[15-12-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Προ ολίγων ημερών, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε επισήμως τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Βεν. Το 1979, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ύπαρξη μίας ενιαίας Κίνας –συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της Ταϊβάν- μετακινώντας την Πρεσβεία τους από την Ταϊπέι στο Πεκίνο. Εκείνη η κίνηση σηματοδότησε μία ιστορική μεταβολή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις προς ένα κλίμα διαλόγου. Το γεγονός ότι ο Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο στην Τσάι κατέρριψε δεκαετίες διπλωματικής παράδοσης των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν και αποτέλεσε τεράστια πρόκληση για το Πεκίνο.

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αιτιολόγησε το συμβάν λέγοντας πως ήταν μία τυπική και σύντομη κλήση έκφρασης συγχαρητηρίων, την οποία δέχθηκε χωρίς να την ζητήσει και πληροφορήθηκε για αυτήν μόνο δύο ώρες νωρίτερα, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως ήταν μια καλοσχεδιασμένη κίνηση για να ασκηθεί πίεση στην Κίνα. Τόνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να ακολουθούν την λεγόμενη «πολιτική της Μίας Κίνας», εάν η Κίνα δεν δείξει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα όπως το εμπόριο, την διακύμανση του κινεζικού νομίσματος, την Βόρεια Κορέα και τις εντάσεις στην Νότια Θάλασσα της Κίνας. 

Διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Κίνας έσπευσαν να δηλώσουν πως το ζήτημα της Ταϊβάν είναι άκρως ευαίσθητο και δεν πρόκειται ουδέποτε να καταστεί διαπραγματεύσιμο. «Η Κίνα είναι μία» δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και «αυτή η αρχή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των σινο-αμερικανικών σχέσεων», που αν δεν γίνει σεβαστή, «η σταθερή εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας τίθεται εκτός συζήτησης».

Η στάση της Κίνας απέναντι στην πρόκληση του Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί αδιάλλακτη, αλλά και ψύχραιμη. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, τις επόμενες μέρες οι τόνοι έπεσαν και η επικοινωνιακή διαμάχη δεν συνεχίστηκε. Αυτό διότι η κινεζική ηγεσία βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και κατανόησης του φαινομένου Τραμπ. Οι διπλωμάτες του Πεκίνου πιθανόν συνεχίζουν να ελπίζουν πως ο Τραμπ, όντας εκ φύσεως επιχειρηματίας, θα είναι πραγματιστής και δεν θα τραβήξει ποτέ το σχοινί σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάλει σε κίνδυνο τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εμπορική συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας. Αρχίζουν όμως να καταλαβαίνουν πως οι προκλήσεις δεν θα λείψουν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιν-Πινγκ ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2012 και έχει αποδειχθεί περισσότερο αυταρχικός στα εσωτερικά θέματα και περισσότερο δυναμικός στα διεθνή ζητήματα, σε σχέση με τους προηγούμενους ηγέτες της Κίνας των τελευταίων δεκαετιών. Έως τώρα ο Σι είχε απέναντί του προσωπικότητες όπως ο Ομπάμα ή η Κλίντον, οι οποίοι ήταν αρκετά προβλέψιμοι και ακολουθούσαν μια πολιτική σταθερότητας. Ο Τραμπ είναι σαφώς λιγότερο συγκαταβατικός.

Τι αποτέλεσμα θα παράγει ο διάλογος μεταξύ δύο τραμπούκων δεν είναι εύκολα προβλέψιμο. Η μία εκδοχή είναι η σύγκρουση, αν και τις περισσότερες φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ένας από τους δύο κάνει αναγκαστικά βήματα πίσω. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίνα δεν ξεχνάει τέτοιου είδους προκλήσεις. Το 2011 η Κίνα έβαλε φραγμούς στο εμπόριο σολομού με την Νορβηγία (το 2014 το διέκοψε εντελώς), έναν χρόνο μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στον Κινέζο Λιού Σιάο-Πο, όταν όλοι πίστευαν πως το Πεκίνο το είχε αποδεχθεί.   

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →