Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο πρόεδρος της Κίνας επισκέπτεται τις ΗΠΑ: ποιο το εύρος της συνάντησης Σι-Ομπάμα;

By   /   Σεπτέμβριος 24, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πρόεδρος της Κίνας επισκέπτεται τις ΗΠΑ: ποιο το εύρος της συνάντησης Σι-Ομπάμα;

    Print       Email

 

epaselect_china_usa_diplomacy_hhy26_46695921

[24-9-2015]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Σι Τζινπίγκ προσγειώθηκε στο Σιάτλ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Θα αποχωρήσει στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Νέα Υόρκη, αφού πρώτα συμμετάσχει στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, ύστερα από πρόσκληση του Μπαν Κι Μουν. Ενδιάμεσα, μία πληθώρα οικονομικών και πολιτικών συναντήσεων κορυφής, από αυτήν με τον Μπιλ Γκέιτς έως την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αν όχι τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν ποικίλες αναλύσεις ως προς το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από αυτές τις συζητήσεις. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά με την οποία τα αμερικανικά και τα κινεζικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το θέμα. Τα κινεζικά πρακτορεία κάνουν λόγω για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία πρέπει να ευελπιστεί ολόκληρη η διεθνείς κοινότητα για την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης. Επιπλέον, ο υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε πως η Κίνα «δεν έχει κανένα λόγω να αμφισβητήσει την διεθνή τάξη που διαμορφώθηκε μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου», δηλαδή τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Από την άλλη, τα αμερικανικά ΜΜΕ προτίμησαν να υπογραμμίσουν τα βασικά σημεία τριβής, κυρίως το πρόβλημα της κυβερνοκατασκοπείας και τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η κινεζική εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων και οι οικονομικοί δασμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Εις αναμονή της επισκέψεως του Σι, η αμερικανική διοίκηση προχώρησε σε μία φιλική κίνηση σύγκλισης προς την Κίνα, παραδίδοντας κάποιους από τους 100 καταζητούμενους που οι κινεζικές αρχές κυνηγούν λόγω κατηγοριών για διαφθορά. Μεταξύ των δύο χωρών δεν ισχύει ο θεσμός της έκδοσης εγκληματιών και οι διπλωματικές επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πυκνές.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Κινέζου υπουργού εξωτερικών, ο πρόεδρος της Κίνας Σι έχει επαναλάβει σε πολλές περιπτώσεις την ιδέα του για ένα «νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων» και είναι προφανές πως αυτό θα είναι το ύφος της κινεζικής αποστολής. Πέρα από τους τύπους όμως, σίγουρο είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας, αν και κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του Σι, το πιο πιθανόν είναι τα «καυτά» ζητήματα να αποφευχθούν με τρόπο από κινεζικής πλευράς. 

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →