Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο Ομπάμα στην Κούβα υπό το πρίσμα του Πεκίνου

By   /   Μάρτιος 31, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ομπάμα στην Κούβα υπό το πρίσμα του Πεκίνου

    Print       Email

obama_cuba

 [31-3-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Ο απόηχος της ιστορικής επισκέψεως του Ομπάμα στην Κούβα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έβαλε το πόδι του στην Αβάνα τα τελευταία 88 χρόνια, πυροδότησε την άμεση ενεργοποίηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σύσσωμα τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να υπονομεύσουν την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας, προειδοποιώντας για τον διαχρονικό χαρακτήρα της αμερικανικής παρεμβατικής πολιτικής ανά την υφήλιο.

Για παράδειγμα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το μεγαλύτερο στην Κίνα, δημοσίευσε άρθρο με το οποίο άσκησε κριτική στην «αλαζονεία», όπως περιγράφεται, της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στα όσα έγραψε ο ίδιος ο Κίσινγκερ στο γνωστό του βιβλίο «Διπλωματία», υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο για δεκαετίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εξάγουν, πολλές φορές διαμέσου της βίας, τους θεσμούς και τις αξίες τους, παρουσιάζοντάς τες ως οικουμενικές, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό και την οικονομική κατάσταση κάθε λαού. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ πρέπει να θεωρηθούν υπαίτιες για τις συρράξεις που πλήττουν την Μέση Ανατολή, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, όπως και για την στοχοποίηση της Δύσης από την ισλαμική τρομοκρατία.

Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως «ελπίζει οι δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή τη θετική στιγμή». Το βελούδινο πέπλο της διπλωματικής ορολογίας, όμως, δεν καταφέρνει να καλύψει πλήρως την δυσπιστία που χαρακτηρίζει την κινεζική ηγεσία απέναντι στις ΗΠΑ. Άλλο άρθρο του επίσης κρατικού Global Times προειδοποιεί πως, στην μετά Ομπάμα εποχή, πιθανόν είναι κάποιοι πολιτικοί κύκλοι του Λευκού Οίκου να σχεδιάζουν ήδη να ρίξουν το καθεστώς Κάστρο.

Η Κίνα, που εδώ και καιρό έχει παραταχθεί κατά του αμερικανικού εμπάργκο εις βάρος της Κούβας, καλλιεργεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Κούβα, λόγω της κοινής τους κομμουνιστικής «πίστης», αλλά όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, οικονομικοί κυρίως υπολογισμοί ώθησαν το Πεκίνο να εξαπλώσει την επιρροή του στην Λατινική Αμερική. Το 2015, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κούβας και Κίνας υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις κινεζικές εξαγωγές να αποτελούν το βασικότερο τμήμα αυτού του εμπορικού όγκου. Εξίσου σημαντικό, το Πεκίνο έχει προσεκτικά στραμμένα τα μάτια του στην Κούβα, λόγω της κρίσιμης εμπορικής και γεωπολιτικής σημασίας που θα αποκτήσει το νησί της καραϊβικής μετά τη διεύρυνση της Διώρυγας του Παναμά, κομβικό σημείο μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο, έχει δηλώσει θαυμαστής του «κινεζικού μοντέλου», προχωρώντας ο ίδιος σε οικονομικούς πειραματισμούς που θα εξασθενίσουν τον μαρξιστικό-λενινιστικό δογματισμό στην Κούβα με σταδιακές δόσεις καπιταλισμού.

Η επίθεση των κινεζικών ΜΜΕ κατά των ΗΠΑ, επί τη ευκαιρία της επισκέψεως Ομπάμα στην Αβάνα, έχει ως στόχο την υπεράσπιση των αυταρχικών χαρακτηριστικών που η κινεζική ηγεσία θεωρεί πως χρειάζεται να διατηρηθούν στην μετάβαση της κινεζικής οικονομίας από τη σταλινιστική της δομή σε ελεύθερη οικονομία –καπιταλισμός «με κινεζικά χαρακτηριστικά» όπως οι ίδιοι οι Κινέζοι αγαπούν να αποκαλούν αυτή την πολιτική συνταγή. Υπογραμμίζει, επίσης, την ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, πέραν της οικονομικής και της στρατιωτικής, με το Πεκίνο να αυτοπαρουσιάζεται ως μια ειρηνική ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη που δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, αναδεικνύοντας την αντίθεση με την ιμπεριαλιστική προσέγγιση των ΗΠΑ. Αυτή η τακτική της Κίνας ίσως να επιφέρει όντως καρπούς όταν κάποια κράτη, ιδίως εκεί όπου επικρατούν αυταρχικά καθεστώτα, επιλέγουν τίνος τις επενδύσεις να φιλοξενήσουν στην χώρα τους.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →