Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο ΟΗΕ παραβλέπει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ!

By   /   Οκτώβριος 29, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΟΗΕ παραβλέπει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ!

    Print       Email
aozΤου Γιάννη Χατζόπουλου*
Ο ΟΗΕ καλεί Κύπρο και Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης στο Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Kι Μουν, τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και παράλληλα κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που έχει προκύψει σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων και τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Η μεσολάβηση του Μπαν Kι Μουν για την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, έρχεται λίγες μέρες μετά την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών, που θα γίνονταν παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Έρογλου επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ο ίδιος όφειλε να απευθυνθεί στον ΟΗΕ. Eπίσης, ο Έρογλου χαρακτήρισε «προκλητικές» τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε επιστολή του προς τον Μπαν Kι Μουν, ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε σεισμολογικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», ή άλλες παρεμβολές και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». Η Τουρκία έστειλε τη φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει το «Μπαρμπαρός» και την κορβέτα «Bartin» που παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9» της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, ο Νταβούτογλου επικαλέστηκε ως νομική βάση για το «δικαίωμα» της Τουρκίας να πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ τη -νομικά άκυρη -συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.     
  
Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στην Κύπρο) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα». Ο Μουν υπενθύμισε τη δέσμευση των δύο ηγετών τον Σεπτέμβριο για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό. Αν και ο γγ του ΟΗΕ επεσήμανε πως τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Αντίθετα, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη δήλωσε ότι «οι φυσικοί πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι για όλους τους Κυπρίους». Επιπλέον, ο Άιντε ζήτησε «υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση» και είπε ότι «παντού στον κόσμο η κατάσταση γίνεται σοβαρή όταν προκύπτουν θαλάσσιες διαφορές»!
Εν τω μεταξύ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη για ισομερή κατανομή των πόρων ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η εκπρόσωπος του State Department Τζενιφερ Ψάκι τόνισε πως οι ΗΠΑ καλούν σε αποφυγή εντάσεων σημειώνοντας πως υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα,οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για την επανένωση της Κύπρου. 
Η προκλητική δήλωση Νταβούτογλου για άμεσο μοίρασμα του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ στις δύο κοινότητες της Κύπρου, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με διχοτόμηση, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση των αντιμέτρων κατά της Τουρκίας και την απειλή παγώματος της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Λευκωσία. Επίσης, η Άγκυρα μέσω του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, απαξίωσε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Ο Μποζκίρ υπογράμμισε ότι «η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Δύση και την αγορά της Ευρώπης μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας». Από την πλευρά τους, η Λευκωσία και η Αθήνα δεν επιθυμούν το θέμα του φυσικού αερίου να συνδεθεί με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και γι’ αυτό η Κύπρος δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα απάντησε στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να «παγώσει» την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ με συνέχιση των σεισμικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα δείχνουν ότι το τοπίο για το Κυπριακό παραμένει θολό, με τον ΟΗΕ αλλά και τις ΗΠΑ να προσπαθούν να βάλουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κύπρο και την Τουρκία.
Το μέλλον για επίτευξη συμφωνίας προβλέπεται δυσοίωνο, ιδίως καθώς η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την περιφερειακή ασφάλεια.   
 
*Αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής
    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →