Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο ξένος τύπος για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις

By   /   Δεκέμβριος 27, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ξένος τύπος για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις

    Print       Email

dd [27-12-2014]

♦Της Λουκίας Κόπιτσα*

Η αδυναμία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το έντονο ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών στην Ελλάδα έχουν προξενήσει ποικίλα σχόλια από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναδεικνύοντας και πάλι το ζήτημα της πορείας της χώρας στην Ευρωζώνη, καθώς και του μέλλοντος του ευρώ.

Στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το μέλλον της Ελλάδας κρέμεται από μια «μεταξωτή κλωστή», ενώ αντιμετωπίζεται με ανησυχητική διάθεση το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Για το τελευταίο αναφέρεται: «Παίρνει εκδίκηση για το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε συνεχώς στον ελληνικό λαό ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όχι επειδή είναι προς το καλό της Ελλάδας, αλλά επειδή το ήθελαν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Στο με τίτλο «Ο Σαμαράς δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση» άρθρο, ο διευθυντής ερευνών της ομάδας Entrepeneurship του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός παρατηρεί ότι «Αν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός θα είχε την επιλογή ανάμεσα στη ‘στασιμότητα’ και στην ‘οπισθοχώρηση’(…). Δεν πρέπει να απορεί κανείς που μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έχει μπουχτίσει από το πολιτικό θέατρο και ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη κι αν δεν πιστεύει ότι η νυν κυβέρνηση θα έχει επιτυχία».

Παράλληλα, η εφημερίδα Rheinische Post στην διαδικτυακή της έκδοση τονίζει ότι «Ο κίνδυνος ονομάζεται Τσίπρας». Προβλέπει το δυσμενές κλίμα που θα επιφέρει στην ευρωζώνη η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική στο αριστερό κόμμα: «Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του. Οι δανειστές θα έβγαιναν νικητές σε ενδεχόμενη αναμέτρηση δυνάμεων με τον Τσίπρα, ενώ η κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, μια που οι αγορές θα αμφισβητούσαν ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της».

Από την άλλη, στο περιοδικό The Economist διατυπώνεται η θέση ότι μια ελληνική προεδρική εκλογή δεν αναμένεται να βρίσκεται στο προσκήνιο δεδομένου του ότι συνήθως η πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών είναι εφικτή μη προκαλώντας προβληματισμούς. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι αυτή η φορά διαφέρει, ονομάζοντας την εκλογή προέδρου ως «επικίνδυνο ρίσκο». Αντίστοιχα, προβάλλεται μια επιφυλακτικότητα απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι αμφίβολο πώς οι δηλώσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού και για μείωση της ανεργίας θα συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική δυνατότητα του ελληνικό κράτος, αλλά και με την ίδια την παραμονή της χώρας ως μέλους στην Ευρώπη.

Γενικότερα, το σχόλιο του The Economist, αποτελεί τη γενικότερη θέση του ξένου τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το αν οι Έλληνες βουλευτές και ενδεχομένως ο ελληνικός λαός θα συμμεριστούν τους συγκεκριμένους προβληματισμούς, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που πρόκειται να αναδείξει το βαθμό ταύτισης με τις αποψεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών για το ελληνικό πρόβλημα . Πάντως, η στάση των ευρωπαϊκών χωρών διαγράφεται ήδη σαφής από τα διάφορα δημοσιεύματα και εκφράζει αισθήματα ανησυχίας και επιφυλακτικότητας απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις.

*Φοιτήτρια Νομικής, Αρθρογράφος της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →