Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός έρχονται ολοένα και πιο κοντά

By   /   Μάιος 8, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός έρχονται ολοένα και πιο κοντά

    Print       Email

 [8-5-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Όταν οι Κινέζοι άκουσαν για πρώτη φορά τη λέξη «Ελλάς», προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά, αλλά όχι μόνο. Πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα. Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Αυτό δείχνει το μεγάλο σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι τη χώρα μας.

Ως προϊόν αυτού του σεβασμού, στην τροχιά της προοπτικής που άνοιξε η εγκατάσταση της COSCO στον Πειραιά, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 η Κίνα και η Ελλάδα εγκαινίασαν το «Σινοελληνικό Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικής Βιομηχανίας» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής υπεγράφησαν δύο συμφωνίες για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής και τη μετάφραση και έκδοση έργων Ελλήνων και Κινέζων συγγραφέων.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 24 Απριλίου, είχε διακηρυχθεί στην Αθήνα η σύσταση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum) με τη συμμετοχή των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Ιράκ, Ινδία, Μεξικό, Βολιβία και Περού, ως νέα πλατφόρμα διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δέκα κρατών. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε έπειτα από κοινή πρόσκληση που απηύθυναν ο κ. Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του κ. Wang Yi και «αποσκοπεί, μέσω της διαμόρφωσης μιας ευρείας και πολύπλευρης, θετικής ατζέντας κοινών δράσεων των δέκα κρατών, να αναγάγει τον πολιτισμό σε πηγή ήπιας ισχύος και σε βασικό εργαλείο μίας σύγχρονης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ. Εάν αξιοποιηθεί κατάλληλα, αυτό το Φόρουμ μπορεί να αναβαθμίσει την αξία του ελληνικού πολιτισμού, με θετικές συνέπειες και για την οικονομία της χώρας μας.

Στις 14 και 15 Μαΐου 2017 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να βρεθεί στην Κίνα ώστε να παραστεί στο Φόρουμ: «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος», πρωτοβουλία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση μεταξύ των δύο στο Πεκίνο θα ενισχύσει περισσότερο τις βάσεις των κοινών πολιτιστικών ενεργειών. Καθώς ο νέος Δρόμος του Μεταξιού αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της κινεζικής κυβέρνησης και στην Ελλάδα καταλήγει η θαλάσσια χάραξή του, μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ακαδημαϊκές έρευνες είτε για τις ιστορικές και πολιτιστικές του ρίζες είτε για τη σύγχρονη διάστασή του. Η δημιουργία θερινών σχολίων και οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων είναι επίσης πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν με σκοπό την βαθύτερη αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι «ταμπέλες» όπως αυτή του «Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας» ή του «Σινοελληνικού Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικής Βιομηχανίας» χρησιμεύουν σε πολιτικό επίπεδο για να ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλίας στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί ιδιώτες και ιδρύματα στην αίτηση για κονδύλια από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. 

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →