Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ο Δαλάι Λάμα συναντά τον Ομπάμα, η Κίνα «ξινίζει»

By   /   Ιούνιος 23, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Δαλάι Λάμα συναντά τον Ομπάμα, η Κίνα «ξινίζει»

    Print       Email

 

images (1)

[23-6-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεχτεί τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, στον Λευκό Οίκο, Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε πως αυτή η κίνηση «θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την συνεργασία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μια σχέση, η σινο-αμερικανική, η οποία βρίσκεται ήδη σε τεντωμένο σχοινί λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στην Νότια Θάλασσα της Κίνας -περιοχή μείζονος σημασίας για την αμυντική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ στην Ασία- με τις δυο πλευρές να προκαλούν συνεχώς η μία την άλλη.

Η Κίνα εισέβαλε στο Θιβέτ και το προσάρτησε το 1950. Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής από πλευράς της Κίνας οδήγησε τον Δαλάι Λάμα σε προσωρινή φυγή στην Ινδία το 1959, η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη εξορία, έως και σήμερα. Μαζί του, άλλοι εκατό χιλιάδες θιβετιανοί ζουν στην εξορία, κυρίως στην Ινδία, ενώ πάνω από 140 μοναχοί έχουν αυτοπυρπολυθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των κινεζικών αρχών.

Το Πεκίνο πιέζει κατ’ επανάληψη, σε διπλωματικό επίπεδο, τους ηγέτες όλων των χωρών έτσι ώστε να μην συναντούν τον Δαλάι Λάμα, τον οποίον κατηγορούν πως έχει ως σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ από την Κίνα. Από την πλευρά του, ο Δαλάι Λάμα υποστηρίζει πως ο ίδιος προσπαθεί μόνο να προστατεύσει την ταυτότητα του Θιβέτ από τις καταπιεστικές πολιτικές του Πεκίνου.

Οι διπλωματικές πιέσεις της Κίνας έχουν σε πολλές περιπτώσεις στεφθεί με επιτυχία, με διάφορους ηγέτες χωρών να έχουν αρνηθεί να συναντήσουν τον Δαλάι Λάμα. Όταν το 2012 ο Άγγλος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αψήφησε τις συστάσεις των Κινέζων, αυτοί ακύρωσαν δύο προγραμματισμένες επισκέψεις στην Μεγάλη Βρετανία με θέμα τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.

Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να συναντούν τον Δαλάι Λάμα, αν και όχι ως ηγέτη κράτους. Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα που μας πέρασε ο Ομπάμα υποδέχτηκε το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη στην κατοικία του και όχι στο Οβάλ Γραφείο, όπου λαμβάνουν συνήθως τόπο οι επίσημες επισκέψεις. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν δημοσιεύτηκε με κανένα τρόπο, ούτε και τραβήχτηκαν φωτογραφίες, εκτός από αυτές του επίσημου φωτογράφου του Λευκού Οίκου, μία από τις οποίες ο Δαλάι Λάμα δημοσίευσε αμέσως στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο υπεύθυνος τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε πως οι ΗΠΑ θεωρούν το Θιβέτ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πως η επίσκεψη έγινε λόγω της προσωπικής στοργής που τρέφει ο Αμερικανός πρόεδρος προς τον Δαλάι Λάμα για τα διδάγματά του. Υπογράμμισε επίσης πως οι ΗΠΑ ευελπιστούν οι δύο πλευρές να καταφέρουν να βρουν μια λύση στα προβλήματά τους σε διμερές επίπεδο. 

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, σημαντικό είναι να παρατηρήσει κανείς πως όσο η οικονομική ισχύ της Κίνας διευρύνεται, τόσο θα αυξάνεται και η διπλωματική της δύναμη. Παράλληλα θα αυξάνεται και η αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Για τα υπόλοιπα κράτη αυτό σημαίνει θα βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά στην δυσάρεστη θέση να αναγκάζονται να δυσαρεστούν μία από τις δυο πλευρές, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών που οι ΗΠΑ κατέκριναν.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «L’Orientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →