Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ομιλία κυρίου Γεωργίου Οικονόμου στην Συγκέντρωση που διοργάνωσε το American Hellenic Institute την 1η Δεκεμβρίου, 2016, στη Μεγάλη Βρετανία

By   /   Δεκέμβριος 5, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία κυρίου Γεωργίου Οικονόμου στην Συγκέντρωση που διοργάνωσε το American Hellenic Institute την 1η Δεκεμβρίου, 2016, στη Μεγάλη Βρετανία

    Print       Email

 

kypriako[5-12-2016]

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή φιλοξενούμε τους φίλους μας από τις Ην. Πολιτείες, και ανανεώνουμε και ενδυναμώνουμε την συνεργασία μας.

Σήμερα η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την ομογένεια – Ούτε ένας Έλληνας δεν περισσεύει. Η επιβίωση του έθνους μας το επιβάλλει.

Θα πω μερικά λόγια για το Κυπριακό, τις πρόσφατες απόπειρες για συμφωνία με τις ψευδαισθήσεις που μας διακατέχουν και πως πρέπει να πορευθούμε.

Η επί τούτου διακοπή των διαπραγματεύσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.

Η πίεση που δέχεται η Ελληνοκυπριακή πλευρά από όλους, Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, Ευρώπη, Ην. Πολιτείες, Ην. Βασίλειο ακόμη και Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου. Ο μόνος που , πολύ ορθά και προς τιμήν του, εδήλωσε ότι πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες προτού λάβει χώρα η πενταμερής για το θέμα των εγγυήσεων είναι ο Υπουργός των Εξωτερικών Κοτζιάς.

Αν υποχρεωθούμε να δεχθούμε την πενταμελή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι εις βάρος των ελληνοκυπρίων.

Λόγω της συνεχούς ενασχολήσεως της διοικήσεως και των πολιτών με το Κυπριακό και την επιθυμία για λύση που όλοι καλόπιστα επιθυμούμε, έχουμε φθάσει στο σημείο να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Συζητούμε για τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν αν θα είναι 75.000 ή 90.000 ή 65.000 όπως ζητούν οι Τουρκοκύπριοι και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι λεπτομέρειες άνευ σημαντικής σημασίας.

Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι κατά πόσο είναι ειλικρινής η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για συμφωνία αλλά κυρίως ο βαθμός ανεξαρτησίας που έχουν για να είναι free agents. Ας ανατρέξουμε σε μερικά γεγονότα: η τουρκοκυπριακή πλευρά εξαρτάται πλέον από την Τουρκία για την προμήθεια νερού η οποία με κόστος €500 εκ. «ένωσε» παρανόμως της Τουρκία με την Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό, προωθείται δε η απ’ευθείας προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία. Η Τουρκία οργανώνει την οικονομία και πληρώνει τους μισθούς των Τουρκοκυπρίων κυβερνητικών υπαλλήλων, η Τουρκία ελέγχει την Παιδεία και όπως είναι γνωστό προωθεί ταχέως την Ισλαμοποίηση του κρατιδίου. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε την χειμερία ώρα δεν αλλάζει η Βόρεια Κύπρος, προτιμώντας να ταυτίζεται με την Τουρκία παρά με το επίσημο Κυπριακό κράτος και την Ευρώπη. Η ταύτιση είναι πλήρης.

Μερικά προβληματισμοί για το οικονομικό κόστος της συμφωνίας: Μπορεί η Κύπρος «να αντέξει» τρεις κυβερνήσεις; Συν τα έξοδα ενοποιήσεως και αποζημιώσεων; Η Γερμανία ενοποιήθη το 1989 και μέχρι σήμερα υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο Γερμανιών για το λόγο αυτό και η άκρα δεξιά βρίσκει εύφορο έδαφος στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Το βασικότερο είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα κοσμοθεωριών. Ο Ελληνικός πολιτισμός ευρίσκεται σε φάση μετανεωτερικότητος, πιστεύει και εφαρμόζει τις ανθρωπιστικές αξίες, το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη. Από την άλλη, η Τουρκία ασκεί ακραία realpolitik και φροντίζει για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, απειλώντας όλους τους γείτονες και απαιτώντας την αναθεώρηση των Συνθηκών urbi et orbi.

Πως λοιπόν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση στην Κύπρο; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την συμφωνία για να νομιμοποιήσει το παράνομο κρατίδιο, ούτως ώστε μετά από κάποιο διάστημα, με πρόσχημα την ασυμφωνία των κρατιδίων και την μη λειτουργικότητα της κεντρικής διοικήσεως να προχωρήσει ο διαμελισμός και το νυν παράνομο κρατίδιο, ως ίσος εταίρος πλέον να πάρει «προίκα» το μερίδιό του στην υφαλοκρηπίδα, FIR, κ.λπ. πράγμα το οποίο δεν δικαιούται τώρα, έστω και εάν αποκτήσει κάποιου είδους αναγνώριση από μερικά κράτη. Ως ένα από τα δύο συνιστώντα κράτη, θα απαιτήσει, και θα πάρει, το 50% των κοινών αγαθών.

Ας σταματήσουμε τον κατήφορο. Ας αναλογισθούμε τα πιο πάνω πριν είναι πολύ αργά.

* Η ομιλία εδόθη πριν από τις ραγδαίες εξελίξεις του Κυπριακού, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδέχθη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθώς και την σύγκληση πενταμελούς διασκέψεως προτού καν διευθετηθούν οι υπάρχουσες διαφορές. Επ’αυτού θα επανέλθουμε.

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →