Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Οι ξένοι στην Κίνα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο από εδώ και στο εξής

By   /   Ιανουάριος 30, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ξένοι στην Κίνα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο από εδώ και στο εξής

    Print       Email

3445

[30-1-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Ο Πέτερ Νταλίν, 35 ετών, είναι Σουηδός δικηγόρος και συνιδρυτής μιας οργάνωσης η οποία στηρίζει Κινέζους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση το Πεκίνο. Στις αρχές του χρόνου, συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές με την κατηγορία πράξεως παράνομων ενεργειών που «έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας». Ο Νταλίν αφέθηκε ελεύθερος και διώχθηκε από την Κίνα, αφού πρώτα εμφανίστηκε στην κινεζική τηλεόραση μετανιωμένος, παραδεχόμενος τα σφάλματά του, ασκώντας εκτενή «αυτοκριτική» μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η πρακτική της δημόσιας «αυτοκριτικής» έχει αρχίσει να γίνεται συνηθισμένο πλέον φαινόμενο που οι κινεζικές αρχές επιβάλλουν σε κάποιους συλληφθέντες, όταν αυτοί κατηγορούνται για εγκλήματα που αφορούν ευαίσθητα ζητήματα. Το ίδιο συνέβη προσφάτως με άλλον έναν πολιτογραφημένο Σουηδό, τον Γκούι Μίνχαϊ, βιβλιοπώλης στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο στην Ταϊλάνδη. Ο Γκούι «παραδέχθηκε» δημοσίως πως παραδόθηκε στις κινεζικές αρχές για ένα θανατηφόρο ατύχημα που είχε προκαλέσει ο ίδιος το 2004!

Αυτό είναι πιθανώς ένα νέο πλαίσιο που ο Σι Τζινπίγκ προσπαθεί να επιβάλει: ενώ έως πρότινος οι ξένοι που ζούσαν στην Κίνα έχαιραν κάποιων παραπάνω ελευθεριών σε σχέση με τους Κινέζους πολίτες, τώρα τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν. Ενώ το μέγιστο ρίσκο για τους ξένους ήταν η μη ανανέωση της βίζας του διαβατηρίου για την Κίνα, τώρα όσοι ασκούν με κάποιο τρόπο έμπρακτη κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να κατηγορηθούν για αναστάτωση της δημόσιας τάξης, κάτι που στην Κίνα μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές ποινές.

Το μοτίβο αυτό αντιπροσωπεύει το μήνυμα που η νέα κινεζική ηγεσία προσπαθεί να στείλει, ότι δηλαδή από εδώ και στο εξής θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για Κινέζους και ξένους και οι κανόνες αυτοί θα είναι αυστηροί. Ο κλοιός που σφίγγει το Πεκίνο γύρω από κάποιες ελευθερίες προκαλεί φόβο και αποστροφή με βάση τα δεδομένα του Δυτικού κόσμου, είναι όμως αναγκαίος για να δώσει στην ηγεσία της Κίνας την πολιτική συνοχή που χρειάζεται σε αυτήν την χρονική περίοδο, όπου επιχειρεί να δώσει συνέχεια στις ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές μεταμορφώσεις που άρχισαν να εκτυλίσσονται από τη δεκαετία του 1980 και μετέπειτα στην Κίνα. Διαφορετικά θα επικρατήσει το χάος στην τεράστια και πολυπληθή αυτή χώρα. Εάν στο κοντινό μέλλον επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, τότε το καθεστώς θα επιβιώσει, θα έχει τη λαϊκή υποστήριξη –την οποία σε μεγάλο βαθμό έχει και τώρα, έχοντας προσφέρει την ελπίδα επίτευξης του «κινεζικού ονείρου»- και ενδεχομένως να αυξηθεί και το επίπεδο ατομικής ελευθερίας. Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί και η οικονομικές ανισότητες γίνουνε δυσβάστακτες, η κινεζική ιστορία θα συμπληρώσει έναν ακόμη κύκλο με το κομμουνιστικό καθεστώς να καταρρέει, όπως όλες οι προηγούμενες κινεζικές αυτοκρατορίες.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →