Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Οι επιθέσεις ενισχύουν την Λεπέν, τον Τραμπ και το Brexit

By   /   Μάρτιος 28, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι επιθέσεις ενισχύουν την Λεπέν, τον Τραμπ και το Brexit

    Print       Email

eyropifroyrio_1

[28-3-2016]

του Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Όπως εκτιμά ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, αρχηγός της βρεταννικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 από το 1999 μέχρι το 2004, η έξοδος της Μεγάλης Βρεταννίας από την ΕΕ θα ενισχύσει την ασφάλειά της, εφ’ όσον θα ελέγχονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές από και προς το έδαφός της. Η δήλωση αυτή, που δημοσιεύθηκε στον βρεταννικό τύπο, δείχνει σαφέστατα με ποιόν τρόπο οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες τροφοδοτούν το ρεύμα της βρεταννικής κοινής γνώμης υπέρ του Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει στα μάτια των Βρεταννών σαν ένα καταρρέον εγχείρημα, που απέτυχε να διασφαλίσει βασικά ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τις τρομοκρατικές επιθέσεις επικαλέστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, για να τεκμηριώσει την προεκλογική του δέσμευση ότι θα κλείσει τα σύνορα των ΗΠΑ σε όλους τους μουσουλμάνους συλλήβδην. Υπό καθεστώς τρόμου, ο μέσος Αμερικανός πολίτης αδιαφορεί για την διάκριση μεταξύ φιλήσυχων μουσουλμάνων και ακραίων τζιχαντιστών και τείνει ευήκοον το ούς στην ρητορική του Τραμπ.

Στην ήδη τραυματισμένη από την τζιχαντιστική τρομοκρατία Γαλλία, η άνοδος της Λεπέν αποτελεί την απάντηση της γαλλικής κοινής γνώμης στην απειλή. Το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο επεχείρησε, ως αντίβαρο, να αναστήσει πολιτικά τον Σαρκοζί, αλλά η προσπάθεια απέτυχε λόγω της δικαστικής εμπλοκής του τελευταίου σε σκάνδαλα. Οπότε η Λεπέν, στο προνομιακό γι’ αυτήν πεδίο της ασφάλειας, πολιτεύεται χωρίς αντίπαλο. Μία προεδρία Λεπέν αποτελεί πλέον υπαρκτό ενδεχόμενο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Στην Γερμανία, η παντοδυναμία της Μέρκελ καταρρέει, λόγω της αποτυχίας της να παράσχει μία πειστική απάντηση στο μαζικό κύμα μετανάστευσης που κατακλύζει την Γερμανία (περίπου ένα εκατομμύριο μέσα στο 2015!). Η καγκελάριος οδήγησε την Γερμανία στην οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη, αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στο γερμανικό κράτος. Η εικόνα που εκπέμπει είναι ότι η ανησυχία της να μην κατηγορηθεί για σωβινισμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ραγδαία άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων με αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Στην Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, ανήλθε και κυριάρχησε το ιδεολόγημα της πολυπολιτισμικότητας, απόρροια όχι τόσο του φιλελεύθερου ευρωπαϊκού πνεύματος, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο των βαθύτερων ενοχών των άλλοτε αποικιοκρατικών ευρωπαϊκών κοινωνιών έναντι των λαών του Τρίτου Κόσμου. Το πολυπολιτισμικό πλαίσιο διευκόλυνε την μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων Αφρικανών και Ασιατών στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, σε σημείο ώστε οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις να αρχίσουν να θυμίζουν πλέον περιοχές της Μέσης Ανατολής. Διότι οι μετανάστες όχι μόνον δεν αφομοιώνονταν, αλλά επέβαλλαν τον δικό τους τρόπο ζωής στις παροικίες τους, διασπώντας την παραδοσιακή πολιτισμική εικόνα και την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η βίαιη επίθεση των τζιχαντιστών ανακόπτει αυτήν την διαδικασία, αναδεικνύοντας αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα αντιδράσουν δυναμικά όχι μόνον στην τρομοκρατική απειλή αλλά και γενικώτερα στην παρουσία των αλλογενών πληθυσμών στην Ευρώπη. Δυσάρεστο και επικίνδυνο, αλλά αναπόφευκτο.

*Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης (δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →