Loading...
You are here:  Home  >  ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ  >  Current Article

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

By   /   Φεβρουάριος 3, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

    Print       Email

Screen Shot 2014-02-03 at 11.36.19 AMΜεγάλη Βρεταννία 2013. Ο Χάρολντ Πέρσιβαλ ήταν βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και υπηρέτησε στην βρετανική βασιλική αεροπορία ως προσωπικό εδάφους. Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, στις 25 Οκτωβρίου, στο Λήθαμ Σάϊιντ Ανς της βορειοδυτικής Αγγλίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο Πέρσιβαλ δεν είχε συγγενείς, γι αυτό και το γηροκομείο στο οποίο ζούσε τα τελευταία χρόνια απηύθυνε πρόσκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τύπο στους πολίτες να προσέλθουν στην κηδεία του. Επίσης το γηροκομείο ζήτησε να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των βρεταννικών ενόπλων δυνάμεων. Πράγματι, εκατοντάδες στρατιωτικοί, βετεράνοι και πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά και συγκεντρώθηκαν σε κρεματόριο της περιοχής, για να αποτίσουν τιμές στον Πέρσιβαλ.

Η Μεγάλη Βρεταννία έχει πίσω της το ηρωικό παρελθόν του αγώνα για την αντιμετώπιση της ναζιστικής απειλής. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυριολεκτικά έγινε παρανάλωμα του πυρός για να αντιμετωπίσει τον γερμανικό ολοκληρωτισμό, που απειλούσε να μεταβάλει τον πλανήτη σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Υπήρξε γενικώτερα χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη αλλά και γενναία. Στο ίδιο στρατόπεδο ανήκουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε μια μακρυνή ήπειρο να πολεμήσουν για την ελευθερία, και η Γαλλία, που υπέστη τις συνέπειες της πενταετούς κατοχής της από τα γερμανικά στρατεύματα. Γιατί ήσαν κοινωνίες ελεύθερων και υπερήφανων ανθρώπων, που αποστρέφονται την συνθήκη της ανθρώπινης δουλείας και της ανελευθερίας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει η Ελλάδα. Και μάλιστα χρονολογικά προηγείται. Οι πρώτες μάχες για την ελευθερία στην παγκόσμια ιστορία δόθηκαν επί ελληνικού εδάφους, στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες και στην Σαλαμίνα. Ο επίμονος, αδιάλλακτος αγώνας των Ελλήνων να διαφυλάξουν την ελευθερία τους από αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Το 1940 όλη η Ευρώπη είχε καταληφθεί από τον Άξονα, πλην της Μεγάλης Βρεταννίας και της Ελλάδος. Το Λονδίνο βομβαρδίστηκε ανηλεώς από την γερμανική αεροπορία αλλά αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό για τα δόντια του Χίτλερ. Την ίδια ώρα η Ελλάδα πολεμούσε σκληρά και γενναία στα βουνά της Ηπείρου, συντρίβοντας τον αλαζόνα Μουσσολίνι.

Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας. Οι Γερμανοί όχι. Οι τελευταίοι φέρουν μεγάλο συνειδησιακό βάρος: δεν είναι εύκολο που είναι γόνοι ενός έθνους που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα δύο φορές μέσα σ’ έναν αιώνα. Σε συλλογικό επίπεδο, οι Γερμανοί δεν έχουν να επιδείξουν αγώνες για μεγάλες αξίες και ιδανικά. Οι πρόγονοι τους πολέμησαν σε  ιμπεριαλιστικά μέτωπα, στο όνομα της κατάκτησης και της υποταγής του κόσμου. 

Σήμερα, οι Γερμανοί δεν πολεμούν, αποδύονται όμως και πάλι, με άλλον τρόπο τώρα, στον αγώνα για την υποδούλωση άλλων λαών. Όταν ένα έθνος δεν διαθέτει βαθύτερες ανθρωπιστικές αναφορές στο εθνικό συλλογικό του ασυνείδητο, μοιραία θα αναπαραγάγει με αταβιστικό τρόπο σκοτεινά πρότυπα, απλά συσκευάζοντας την «βούληση για δύναμη» σε «πολιτικώς ορθόν»  περιτύλιγμα.

Πολεμήσαμε πολύ σκληρά τους Γερμανούς και χύσαμε πολύ αίμα για την ελευθερία μας πριν από εξήντα χρόνια, για να την εκχωρήσουμε σήμερα σε ένα ξένο κέντρο που χρησιμοποιεί την λογιστική αντί του blitzkrieg, και που χειρίζεται ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ως όργανό του για να υποδουλώσει την χώρα. Πρέπει, παρά την δεινή μας θέση, να αναλογιστούμε την τρισχιλιετή ιστορία μας. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, χρόνια αισχύνης, αλλοτρίωσης και ύβρεως, είναι μία ελάχιστη παρέκκλιση από τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής ενός σκληροτράχηλου, ασκητικού έθνους, που μαχόταν καθημερινά για την αυτονομία του και την αξιοπρέπειά του.

 

    Print       Email

You might also like...

Η “αντίσταση” είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι η σκληρή εργασία για την εθνική ανασυγκρότηση.

Read More →