Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Νέο πολιτισμικό μονοπάτι μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

By   /   Φεβρουάριος 23, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο πολιτισμικό μονοπάτι μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

    Print       Email

[23-2-017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

«Ο Σπουδαίος (“junzi” κατά τον κομφουκιανικό όρο ) θεωρεί τον φίλο-του σαν τον ίδιο-του τον εαυτό». Το περιέγραψε ο Αριστοτέλης, την ίδια όμως σκέψη διατύπωσε και ο σημαντικός Κινέζος φιλόσοφος Μο Τσε (5ος αιώνας π.Χ.). Με αυτήν την σύμπτωση φιλοσοφικών ιδεών θέλησε να εμπνεύσει το Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας (2017) ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόσης Π. Τάσιος, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης ανταλλαγής εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο.

Από το Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018, η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά., μέσα από ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης.

Αντίστοιχα, από τον Οκτώβριο 2017 έως και το Μάρτιο 2018, η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» θα προβάλλει για πρώτη φορά στο Πεκίνο τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, η αυτοματοποιητική, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό. Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών. Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών Παύλος Φύρος υπενθύμισε το πόσο καθοριστικοί υπήρξαν οι δύο πολιτισμοί στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Η επιστημονική εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού επηρέασε όλη την ήπειρο της Ασίας, ενώ οι Έλληνες καθόρισαν αυτόν που σήμερα ονομάζουμε Δυτικό Πολιτισμό. «Φανταστείτε που θα βρισκόμαστε σήμερα εάν οι δύο πολιτισμοί είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μαζί και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες στο πέρασμα όλων αυτών των αιώνων!», το κάλεσμα του κ. Φυρού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Θ. Π. Τάσιος αποκάλεσε «σκάνδαλο της Ιστορίας» την επί χιλιετίες έλλειψη επαφής ανάμερα στον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό, παραθέτοντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά παραλληλισμών μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής μυθολογίας, υπογραμμίζοντας την θεμελιώδη σημασία που έδιναν πάντοτε οι δύο λαοί στην Τεχνολογία.

Σκάνδαλο θα αποτελέσει και η αποτυχία της Ελλάδος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ενδιαφέρον που δείχνει η Κίνα για τον ελληνικό πολιτισμό, ως μέρος της πολιτιστικής της διπλωματίας. Υπό τις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η Κίνα, ως αναδυόμενη οικονομική και πολιτική παγκόσμια δύναμη, προσπαθεί να διευρύνει όσο περισσότερο μπορεί την απήχηση του πολιτισμικού της βάρους, αυτό που οι διεθνολόγοι ονομάζουν soft power. Το ίδιο θα κάναμε κι εμείς οι Έλληνες εάν το ΑΕΠ μας είχε τις διαστάσεις αυτού της Κίνας. Είναι λογικό λοιπόν, σε αυτή της την προσπάθεια, η Κίνα να θέλει να στηριχθεί στον πιο δημιουργικό των αρχαίων πολιτισμών της Ευρώπης, τον Ελληνικό. Ετούτο το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται για την Ελλάδα, εκτός από διεθνές κύρος και αναγνώριση, μπορεί να προσελκύσει και αναζωογονητικές κινεζικές επενδύσεις στον ερευνητικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα στην Ελλάδα και ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στην κινεζική αγορά.    

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →