Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Νέες προκλήσεις Νταβούτογλου από τα Σκόπια

By   /   Δεκέμβριος 27, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέες προκλήσεις Νταβούτογλου από τα Σκόπια

    Print       Email

200241_newsdetail[27-12-2014]

♦Του Γιάννη Χατζόπουλου*

Με νέο κύκλο προκλήσεων από τα Σκόπια, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέχισε την επιθετική του ρητορική με σαφείς αιχμές εναντίον της Ελλάδας, αποκαλώντας συνεχώς τη γειτονική χώρα «Μακεδονία» και τονίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Άγκυρας στην ευρω-ατλαντική πορεία των Σκοπίων. Ο Νταβούτογλου σε επίσκεψή του στα Σκόπια το διήμερο 22-23 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια των στενών διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Παράλληλα, ο Νταβούτογλου επισκέφτηκε την τουρκική μειονότητα, προκειμένου να τονώσει το εθνικό της φρόνημα με απώτερο σκοπό την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων εντός της ΠΓΔΜ. 

Επίσης, ο Νταβούτογλου είχε συναντήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο Νταβούτογλου παρέστη και σε εκδηλώσεις στα πλαίσια του «φεστιβάλ τουρκικής γλώσσας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τους στενούς ιστορικούς δεσμούς Τουρκίας και Σκοπίων, καθώς ύστερα από 524 χρόνια υπό τουρκική διοίκηση, οι Σκοπιανοί διακατέχονται ποικιλοτρόπως από το «τουρκικό πνεύμα». Έρευνες δείχνουν πως περίπου 100.000 τουρκογενείς μουσουλμάνοι ζουν στην ΠΓΔΜ, ενώ το 25% των κατοίκων της χώρας μιλά τουρκικά. Η Τουρκία κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της ΠΓΔΜ, καθώς, εκτός από τον πολυάριθμο τουρκογενή πληθυσμό, υπάρχει τουρκική αντιπροσωπεία στην κυβέρνηση, ενώ η τουρκική γλώσσα αποτελεί κομμάτι της σκοπιανής εκπαίδευσης.

Οι ισχυροί πολιτικοί δεσμοί μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών τους, διαπίστωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, Νίκολα Γκρούεφσκι και Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.Οι Γκρούεφσκι και Νταβούτογλου ανέφεραν ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σήμερα στα 400 εκατ. δολάρια ετησίως και πολύ σύντομα μπορούν να αυξηθούν στο 1 δισ. δολάρια. Η Τουρκία είναι ο όγδοος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Νταβούτογλου. «Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος ούτε με την δεύτερη θέση, πόσο δε να απέχουμε αρκετά από αυτήν, έχοντας υπ’ όψιν τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίες πρέπει και μπορούν να έχουν αντίκτυπο και στις εμπορικές σχέσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα αυτό και θα εξετάσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας», τόνισε ο Νταβούτογλου.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Τουρκία και στις επαφές που είχε με Τούρκους επιχειρηματίες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στα Σκόπια. Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε η ‘Μακεδονία’ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομώτερο δυνατό. Κανείς δεν υποστηρίζει τόσο πολύ την ‘Μακεδονία’ προς την κατεύθυνση αυτή, όσο η Τουρκία. Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, είχα αρχίσει την ομιλία μου λέγοντας ότι είμαι και εγώ από τη ‘Μακεδονία’», τόνισε άκρως προκλητικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Τουρκία τείνει για άλλη μια φορά «χείρα» φιλίας και πολιτικο-οικονομικής συνεργασίας στην ΠΓΔΜ  στο όνομα του νεο-οθωμανισμού. Η Άγκυρα στηρίζει τα Σκόπια στο φλέγον ζήτημα της ονομασίας (μάλιστα η Τουρκία ήταν πρώτη χώρα που προχώρησε στην αναγνώρισή τους με το συνταγματικό όνομα) και προωθεί την ευρω-ατλαντική πορεία τους. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας θέλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για τη επίτευξη των στόχων της στο διπλωματικό πεδίο που είναι να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Οι κυβερνήσεις των δύο κρατών λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» στο διπλωματικό επίπεδο και μάλιστα, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ως «προέκταση της Τουρκίας». Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού σημειώθηκε την περίοδο εορτασμού της ημέρας της τουρκικής παιδείας, αλλά και της κλιμάκωσης της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι στενές διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Σκοπίων θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα σε μια αρκετά δύσκολη -πολιτικά και οικονομικά-περίοδο για τη χώρα μας. Η εκμετάλλευση της τουρκικής μειονότητας των Σκοπίων ως μοχλού διπλωματικών πιέσεων κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου για την Ελλάδα. Γι’ αυτό η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να αφυπνιστεί, σταματώντας τα φιλόδοξα σχέδια του Νταβούτογλου στη Θράκη, βελτιώνοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με τα βαλκανικά κράτη και αναβαθμίζοντας τον περιφερειακό της ρόλο με ένα υπεύθυνο και αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο δράσης.

 *Αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →