Loading...
You are here:  Home  >  ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  >  Current Article

Μυστήρια της Θράκης

By   /   Δεκέμβριος 12, 2013  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μυστήρια της Θράκης

    Print       Email

Screen Shot 2013-12-12 at 12.06.02 AMτου Θεοφάνη Μαλκίδη

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, έχει ανοίξει η συζήτηση για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο σχετικός διάλογος γίνεται σε υψηλούς  τόνους, που εξελίσσονται σε  ολοένα και πιο δραματικούς, αφού η παρούσα οικονομική συγκυρία, η κρίση και η απειλή μεγαλύτερης ανεργίας και φτώχειας προκαλούν εκπτώσεις στην δημιουργία «θυλάκων ανάπτυξης».

ΕΟΖ είναι μία περιοχή, μέσα  στην  επικράτεια ενός κράτους, όπου ισχύουν διαφορετικές δασμολογικές, εργασιακές και φορολογικές συνθήκες και ειδικές νομικές ρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται απολαμβάνουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση, ειδικούς όρους όταν αγοράζουν  ακίνητα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως σχεδόν 3.500 ΕΟΖ (Ρωσσία, Κίνα,  Πολωνία, Μεξικό, Περού, Βραζιλία, Τουρκία,  Μπαγκλαντές, Ινδονησία,  Μαλαισία,  Ινδία κ. ά).

Η πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά από την Γερμανική πλευρά, από τον υφυπουργό Οικονομίας Σ. Καπφέρερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ΕΟΖ, δηλαδή ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και με κίνητρα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολώτερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.  Οι ΕΟΖ, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων» (Το Βήμα, 28/8/2011).  Επίσης,  ο τότε αντικαγκελλάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, στην συνάντησή του με τον ομόλογό του Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι «η Γερμανία στηρίζει ουσιαστικά την προσπάθεια των οικονομικών ζωνών» (Ημερησία 22/10/2011). Από ελληνικής πλευράς, πρωταγωνιστής στην δημιουργία ΕΟΖ είναι το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης (ΧΦΘ) (www.economicforumofthrace.eu). Αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2011, έχει οργανώσει σχετικές ημερίδες  στην Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετέχει πάντοτε αντιπροσωπεία από το Γενικό Προξενείο  της Τουρκίας στην Κομοτηνή και στην Αθήνα.

Ο Γερμανός δικηγόρος Hans Beeg. επικεφαλής του νομικού γραφείου «Dankelmann und Kerst» έχει αναλάβει για το ΧΦΘ την σύνταξη της µελέτης για την EOZ στην Θράκη.  Έχει αναφέρει  ότι στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν μία ή  και δύο ΕΟΖ. Στις επενδύσεις που θα γίνουν από το εξωτερικό θα ισχύει συγκεκριμένο ποσοστό προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, αλλά η διοίκηση θα προέρχεται από την χώρα προέλευσης του επενδυτή. Η έκθεση, σύμφωνα με τον Beeg, έχει αποσταλεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και στον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ είναι σε γνώση και της Γερμανίας. Η πρόταση για την ΕΟΖ εμφανίστηκε  και με μία δεύτερη μελέτη, της  Capital Markets Experts A.E,  τον Φεβρουάριο του 2012, και μάλιστα παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση.

Το μοντέλο που προτάθηκε από την μελέτη είναι ένας συνδυασμός των σχετικών εμπειριών της Πολωνίας και της Νοτίου Κορέας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες (την κρίση χρέους, την υψηλή ανεργία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κλπ.). Σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται διαχείριση από κεντρική αρχή με μορφή ανώνυμης εταιρίας, μέτοχοι της οποίας θα είναι κατά 51 % κρατικοί φορείς και κατά 49 % ιδιώτες. Η έδρα της εταιρίας θα είναι στην Αλεξανδρούπολη και στο 11μελές Δ.Σ. θα μετέχουν ex officio 2 μέλη του ΧΦΘ. Προβλέπεται ανάπτυξη 12 θεματικών ζωνών: Αγροτικών προϊόντων,   Μεταξιού Σουφλίου, Υπηρεσιών, Τουρισμού και Αναψυχής κλπ. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διά των αρμοδίων τοποθετηθεί για το ζήτημα θετικά.

Από την πρώτη στιγμή, η Τουρκία, διά του Γενικού της Προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρντίτς, εξεδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για την οικονομική παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη και την ΕΟΖ. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι για την ΕΟΖ έχουν ενδιαφερθεί πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία.

Ειδικώτερα, ο πρόξενος δήλωσε ότι «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία….. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πω ότι η Θράκη είναι ελκυστική για τους Τούρκους επενδυτές στο βαθμό που θα έπρεπε… Θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα έκαναν την περιοχή πιο ελκυστική…». (Νεάπολις 1/2/2012).

Στην ημερίδα για την ΕΟΖ (Δεκέμβριος  2011)  ο Σαρντίτς ισχυρίστηκε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 20 ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Οι πρακτικές αυτές επέφεραν μάλιστα επιτυχή αποτελέσματα. Συνέχισε δε την ομιλία του ως εξής: «Μία από τις μεγαλύτερες ΕΟΖ της Τουρκίας είναι και η ελεύθερη ευρωπαϊκή ζώνη στην κοντινή περιοχή της Τυρολόης (Τσόρλου)… για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά πώς λειτουργούν οι ΕΟΖ, μπορεί να οργανωθεί μια εκδρομή στο Τσόρλου, για να δουν από κοντά την ελεύθερη οικονομική ζώνη. («www.azinlikca.net» 15/12/2011) Η «εκδρομή» αυτή έγινε πράξη πολύ σύντομα,  αφού λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη.  Η αποστολή αποτελούνταν από 28 άτομα και συμμετείχαν ο πρόξενος,  ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν (πρώην πρόεδρος του κόμματος του Σαδίκ και νυν πρόεδρος της  «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας»), η πρόεδρος του ΧΦΘ,  πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των Επιμελητηρίων,  Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.  Ο πρόξενος έκανε δηλώσεις για «πολύ θετική εξέλιξη» και πρότεινε την τουρκική ΕΟΖ  ως «παράδειγμα και για τις γειτονικές χώρες» («www.tourkikanea.gr»  20/1/2012.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε, παρά τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις», ότι η ΕΟΖ, όπου έχει λειτουργήσει, αποτελεί έναν χώρο καταστρατήγησης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε παγκόσμια κλίμακα. Για την ΕΟΖ, όμως, της Θράκης, το  δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας και της Γερμανίας προφανώς δεν αφορά μόνο νοικονομικά σχέδια. Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας (και της Γερμανίας) στην Θράκη αποτελεί μία νέα παράμετρο  για την πολιτική της στην περιοχή. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: έχει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής  κάποιον εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή; Γιατί  ενδιαφέρεται τόσο πολύ να προχωρήσει η ΕΟΖ στην ελληνική Θράκη; Τί σχέδια έχει η Τουρκία γενικώς και ειδικώς (για την οικονομία) για την Θράκη και πώς αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μια υγιή οικονομική ανάπτυξη; Από πότε η τουρκική αγορά εργασίας άρχισε να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης  και να γίνεται συζήτηση  ως παράδειγμα προς μίμηση; Τί σχέση έχουν οι εδώ οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με τις τουρκικές; Γιατί αφήνονται να  εξαφανιστούν οι εναπομείνουσες   επιχειρήσεις των Βιομηχανικών Περιοχών; Τα μηδενικά ωφέλη της Θράκης από την δημιουργία ΕΟΖ μπορούν να αντισταθμιστούν από τους προφανείς κινδύνους που προκύπτουν; Όπως για παράδειγμα την εμπλοκή των ξένων και ειδικώς της Τουρκίας στην Θράκη και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που γεννώνται για τις τοπικές επιχειρήσεις. Θα περιμένουμε όμως και την απάντηση της καταρρέουσας ελληνικής πολιτείας (στην Θράκη συνεχώς απομειούμενης) πού δρομολόγησε (και αυτή)  σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας, καθώς και την όποια αντίδραση στη συνεχή αυξανόμενη (κα οικονομική) παρουσία της Τουρκίας στην Θράκη.

 

    Print       Email

You might also like...

Η Κύπρος, η Ευρώπη και η Ενέργεια

Read More →