Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Μία πολυσήμαντη επίσκεψη

By   /   Σεπτέμβριος 12, 2013  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μία πολυσήμαντη επίσκεψη

    Print       Email

του Σπύρου Β. Μπαζίνα

Mε την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Η.Π.Α. κα τόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ. Δημητρίου και με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος έστειλε πολυσήμαντα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Προς την οικουμένην άπασαν. Χριστός Ανέστη! Άρα, όλα τα σώματα των κεκοιμημενων θα εγερθούν, δικαίων και αδίκων.
Άρα, ας ζήσουμε την ζωή μας ανάλογα ώστε να αναστηθούμε «εις ζωήν αιώνιον» και όχι «εις κρίσιν αιώνιον». «Ανάλογα», βέβαια, τουλάχιστον για τους Ορθοδόξους, δεν σημαίνει σύμφωνα με κάποιες αφηρημένες ηθικές επιταγές (όπως, για παράδειγμα, ο «καλός» υιός στην παραβολή του ασώτου), αλλά έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σχέση μας με τον Τριαδικό Θεό (για παράδειγμα, με την μετάνοια και ταπείνωση του ασώτου). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θεός θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν», χωρίς διακρίσεις. Όπως
γράφουν οι Πατέρες, είμαστε όλοι τέκνα του Αδάμ, δηλαδή του Θεού, ανεξάρτητα από το αν πιστεύου με και τι πιστεύουμε.
Προς τις Η.Π.Α. και την Δύση στο σύνολό της. Εδώ είμαστε και προσευχόμαστε για σας ως φίλοι. Μη σας παρασύρουν οι μαθητές του Σάμιουελ Χά ντιγκτον με τις επιπόλαιες θεωρίες τους για την σύ γκρουση των πολιτισμών. Οι πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Συγκρούονται αυτοί που τους πα ρερμηνεύουν για να εξυπηρετήσουν τους αθέ μιτους σκοπούς τους. Η ιστορία δείχνει ότι δεν είμαστε αντίπαλοι της Δύσης. Το μήνυμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για διάλογο, κατανόηση, συνεννόηση και αλληλεγγύη είναι ίσως η τελευταία σας ελπίδα.
Προς τον Ελληνισμό της Αμερικής. Είσθε μια Ελλάδα έξω από την Ελλάδα. Φυλάξτε ως κόρη οφθαλ μού την πίστη, την γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Μείνετε δημιουργικοί και θετικοί προς όλους. Μιμηθείτε την χή ρα από την Κύπρο, η οποία έχοντας χάσει και τους δυο λεβέντες της κατά την τουρκική εισβολή το 1974, δώρισε υπέρ των πτωχών την προίκα που είχε από την μακαρίτισσα την μάνα της, επτά ασημένια κουταλάκια, και όλες τις οικονομίες της, 5 Ευρώ. «Τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια». Προς τον Ελληνικό λαό. Βαστάτε γερά. Μην απελπίζεσθε. Κρατείστε άσβεστη την φλόγα της πατροπαράδοτης πίστης που ενδυνάμωσε το Γένος και του έδωσε δεκάδες εκατομμυρίων αγίων, μαρτύρων, ομολογητών, εγκρατευτών και δικαίων. Ένα τέτοιο μεγάλο Γένος προώρισται να ζήσει και θα ζήσει. Ανακαλύψτε πάλι της αξίες της οικογένειας και του χωριού, την κοινοτική και κοινοβιακή παράδοση της Ορθοδοξίας. Ανα βαπτιστείτε μέσα από το Άγιον Όρος στην εμπειρία της αποκαλύψεως του Θεού στους Πατέρες της Ερήμου και ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σας …
Άξιος ο μισθός του.

    Print       Email

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →