Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Μεταπολίτευση και εξωτερική πολιτική

By   /   Σεπτέμβριος 15, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεταπολίτευση και εξωτερική πολιτική

    Print       Email

Game Theory Picture_bio

[15-9-2015]

♦ του Χρήστου Ζιώγα*

Είναι αντιληπτό, σε όσους βεβαίως ενδιαφέρονται, πως κατά την τελευταία πενταετία όπου η χώρα διέρχεται την πολυεπίπεδη, αλλά μονοσήμαντα προβεβλημένη ως οικονομική, κρίση ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απουσιάζουν εκκωφαντικά από το δημόσιο διάλογο. Ο προβληματισμός διευρύνεται αν αναλογιστούμε τους κινδύνους που έχουν ανακύψει για την σταθερότητα στην περιφέρειά μας την αντίστοιχη περίοδο. Το κατά πόσο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ιεραρχούνται ως εξόχως σημαντικά σε μία κοινωνία είναι συνάρτηση των συνθηκών που επικρατούν στο διεθνές σύστημα, της ποιότητας της πολιτικής ηγεσίας κάθε χώρας να θέτει μακροπρόθεσμους κι όχι ευκαιριακούς στόχους και του βαθμού πολιτικής χειραφέτησης και σοβαρότητας των πολιτών της. Γενικότερα, όμως, επικρατεί η αντίληψη πως η εσωτερική πολιτική συνδιαμορφώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επιλογές, επιθυμίες και ιδεολογικές αναφορές των πολιτικών διότι οι συνέπειες των εσωτερικών ζητημάτων γίνονται αμεσότερα αντιληπτές. Επομένως η πολιτική ηγεσία δύναται να ασκήσει εξωτερική πολιτική σχετικά πιο αυτονομημένη από τις βουλές του εκλογικού σώματος.

Στην μεταπολεμική Ελλάδα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπέστησαν δύο ειδών περιορισμούς. Πρώτον, στα πλαίσια της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Δύσης – Ανατολής (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ) η ελληνική πολιτική όφειλε να συνυπολογίζει ως ιεραρχικά σημαντικότερα τα ευρύτερα συμφέροντα της δυτικής συμμαχίας εν σχέσει με τις στοχοθεσίες της και δεύτερον, το μετεμφυλιακό πολιτικό σκηνικό απέκλειε κάθε δυνατότητα ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των κυρίαρχων κομματικών-ιδεολογικών χώρων υπονομεύοντας την επίτευξη των εθνικών στόχων. Φυσικά οι εγγενείς αδυναμίες να καθορίσουμε αυτόνομα και να εξυπηρετήσουμε αποφασιστικά τις εθνικές μας επιδιώξεις είχε αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κυπριακό ζήτημα.

Κατά την μεταπολίτευση, αρχής γενομένης τη διετία 1974-76, επαναπροσδιορίστηκαν οι βασικές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία εμφάνισε σημάδια χειραφέτησης. Οι κύριοι στόχοι της ήταν: η ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η πολιτική επίλυση του Κυπριακού και η αποτροπή του τουρκικού αναθεωρητισμού. Κυρίαρχες μορφές της περιόδου ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής δημιούργησε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ομοθυμίας στην εξωτερική πολιτική. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), αν και στρατηγικά ήταν λανθασμένη, βοήθησε στην τότε συγκυρία, σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τη λαοφιλή αντιδυτική ρητορική του ΠΑΣΟΚ, να επέλθει μια ελάχιστη συγκατάνευση, παράμετρος κρίσιμη τόσο για το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό.

Ο συνεχώς εντεινόμενος τουρκικός αναθεωρητισμός αντιμετωπίστηκε μέσω ενός συγκερασμού αποτρεπτικής και χειραφετημένης, από τη Δύση, στρατηγικής και προσέγγισης της Άγκυρας επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα δόθηκε έμφαση στην πολιτική επίλυση του ζητήματος παρέχοντας όμως η Αθήνα σαφείς εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα του ελεύθερου νοτίου τμήματος της Μεγαλονήσου. Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στοιχειοθετήθηκε πολύ υψηλά ως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έτσι ώστε να ενταχθεί σε ένα ακόμη δυτικό θεσμό και ταυτόχρονα να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Οι υφεσιακές συνθήκες που επικράτησαν στο διεθνές σύστημα, μεταξύ των δύο πόλων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 έδωσαν στην ελληνική ηγεσία τη δυνατότητα μιας πιο αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηριστικό παράδειγμα το «άνοιγμα» της τότε κυβέρνησης προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαπιστώνουμε επομένως πως κατά την μεταπολίτευση και λόγω του βεβαρημένου μεταπολεμικού παρελθόντος, όπου τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξέπεσαν στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης του εσωτερικού πολιτικού περιβάλλοντος, επετεύχθη ένας ελάχιστος παρανομαστής συναίνεσης. Σταδιακά, αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εντεύθεν, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είτε απουσίαζαν από το δημόσιο διάλογο είτε προσεγγίστηκαν μονομερώς στα πλαίσια της περαιτέρω ενσωμάτωσης της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Στην παρούσα συγκυρία και λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που περιήλθε η χώρα, εκ των πραγμάτων, έχουν περισταλεί οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής, αφού έχουν περιοριστεί και τα μέσα επίτευξής τους, και φυσικά έχει ατονήσει, έτι περαιτέρω, ο αντίστοιχος δημόσιος διάλογος. Είναι γεγονός πως οι δανειακές συμβάσεις-μνημόνια έχουν καθορίσει εν πολλοίς την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Το πολιτικό σύστημα ακόμη αμφιταλαντεύεται για την εφαρμογή ή όχι των μνημονίων, με τους μεν υποστηρικτές, όταν κυβερνούσαν, να μην προβαίνουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τους δε αντιτιθεμένους να το καταδικάζουν συλλήβδην μη έχοντας όμως ρεαλιστική αντιπρόταση. Κοινός τόπος και για τα δύο «στρατόπεδα» ήταν η ψηφοθηρία και η συνεπαγόμενη πολιτική επιβίωση αμφοτέρων. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αφίστανται από τις ανάγκες της εξαιρετικά απαιτητικής συγκυρίας, πόσο μάλλον στο να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στόχους στο ούτως ή άλλως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

* Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →