Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και δημόσια διοίκηση

By   /   Σεπτέμβριος 19, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και δημόσια διοίκηση

    Print       Email

images

[19-9-2015]

♦ του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Οι εφιαλτικές εικόνες που διαδραματίζονται καθημερινά στα ακριτικά νησιά μας αποδεικνύουν κατά περίτρανο τρόπο την ανθρώπινη ανικανότητα πρόβλεψης των μελλοντικών εξελίξεων και των συνεπειών που απερίσκεπτες κρατικές ενέργειες επιφέρουν σε παγκόσμια κλίμακα. Συχνότατα παρατηρούμε ισχυρότατα κράτη με πολύπλοκους μηχανισμούς αξιολόγησης και ερμηνείας πληροφοριών και εξειδικευμένα επιτελεία να αδυνατούν να αντιληφθούν το προφανές ή να καταλήγουν σε εκτιμήσεις που ανατρέπονται ριζικά από τα ερχόμενα γεγονότα. Σύνηθης αιτία, η υπεροψία και υπερεκτίμηση δυνατοτήτων που συνειδητά ή ασυνείδητα, διαγράφουν κάθε ένδειξη και κάθε στοιχείο που πιθανόν να οδηγούν σε ένα μη αρεστό συμπέρασμα προς χάριν μιας ήδη προειλημμένης απόφασης συμβατής με τις επιθυμίες και ιδεοληψίες του ενεργούντος. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες και διαδικασίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την ανθρώπινη παθογένεια που έχει καταστεί θανάσιμη αδυναμία πανίσχυρων οργανισμών και κρατών.

Αναμφισβήτητα, η ταχύτητα της εξελίξεως της κοινωνίας και οι αναπάντεχες αιτίες θεμελιωδών κοινωνικών μεταβολών δεν δύναται να προβλεφθούν ούτε και από την πλέον αχαλίνωτη ανθρώπινη φαντασία. Η επανάσταση στην πληροφορική και η άμεση και παγκόσμια επικοινωνιακή διασύνδεση επέφεραν σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η νέα μορφή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η γιγάντωση των μεταναστευτικών ροών, αποτελούν συνέπειες των ταχύτατων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα γύρω μας. Δεν διανοούμεθα να σκεφτούμε τις ανατροπές που θα επιφέρουν στο εγγύς μέλλον οι εξελίξεις στη γεννητική, στη βιολογία και στις τεχνικές ελέγχου και επηρεασμού της σκέψεως.

Μέσα σε αυτήν την ταχέως και απρόβλεπτα εξελισσόμενη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, προσπαθεί και η χώρα μας να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει τις απειλές που την περιτριγυρίζουν. Η μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 σοβιετική απειλή στρατιωτικής εισβολής από τα βόρεια σύνορα μας εξαφανίστηκε και αντί αυτής ορδές απελπισμένων Βαλκάνιων κατέκλυσαν την Ελλάδα. Στα ανατολικά σύνορα μας (δεκαετίες 1970-1980), οι τουρκικές αποβατικές απειλές κατά των νησιών μας και ο κίνδυνος μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στις πεδιάδες της Θράκης αποσπούσαν την αμυντική μας προσπάθεια. Οι απειλές αυτές παραμένουν υπαρκτές και σήμερα αλλά η δεκαετία του 1990 προσέθεσε και την περίπτωση της μεμονωμένης ενέργειας-σύγκρουσης χαμηλής εντάσεως, σε οποιαδήποτε περιοχή του θεάτρου επιχειρήσεων, η οποία όμως ενδεχομένως να επέφερε δυσανάλογα αποτελέσματα με τη στρατιωτική σημασία της. Και ενώ οργανωθήκαμε και εξοπλιστήκαμε για τους νέους κινδύνους με ταχυκίνητες μονάδες αντίδρασης και νέα δόγματα, διαπιστώσαμε ότι τα κύματα των μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια δεν πτοούνται από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες ούτε από τα πανάκριβα αεροσκάφη. Συγχρόνως βλέπουμε στη γειτονιά μας, καθεστώτα να καταρρέουν μέσα από νέου τύπου συγκρούσεις όπου συνυπάρχουν συμβατικά, μη συμβατικά μέσα, μαζί με μια έντονη διάσταση του πληροφοριακού πολέμου και συνήθως με μια «καταπιεζόμενη και καθοδηγούμενη μειονότητα που αγωνίζεται για την επιβίωση της». Αν μάλιστα σε όλο αυτό το περιβάλλον προσθέσουμε και τη βαθύτατη και πολυεπίπεδη κρίση που διερχόμαστε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των κινδύνων.

Σκόπιμα στην αρχή του κειμένου αναφέρθηκα στη συχνή αδυναμία πρόβλεψης και αντιμετώπισης παρομοίων καταστάσεων. Ομολογουμένως και η Ελλάδα δεν μπορούσε να φανταστεί την απρόσμενη εξέλιξη των γεγονότων της κατάρρευσης του Σοβιετικού συνασπισμού, της ισλαμικής έξαρσης, της αραβικής άνοιξης, του μεταναστευτικού κύματος και της οικονομικής κρίσεως του 2007-8.

Η κατάσταση όμως στη χώρα μας επιδεινώθηκε από την γενικότερη έλλειψη θεσμών (σε πολλά επίπεδα) ικανών να αξιολογήσουν την κατάσταση, να λάβουν μέτρα και κυρίως να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά. Οι δεκαετίες του μεταπολιτευτικού πελατειακού συστήματος οδήγησαν και στη σταδιακή  απονεύρωση και απαξίωση του δημόσιου μηχανισμού. Η υγιής δημόσια διοίκηση, αποκαλούμενη και «γραφειοκρατία» (με την καλή έννοια της) υφίσταται στην Ελλάδα μόνο ως εξαίρεση. Και αυτό όχι ένεκα της ελλείψεως του κατάλληλου προσωπικού αλλά περισσότερο ένεκα της ύπαρξης αντιπαραγωγικών δομών και κομματικών παρεμβάσεων που στραγγαλίζουν κάθε δημιουργική προσπάθεια ενώ προωθούν την αναξιοκρατία και την φαυλοκρατία. Η κινητοποίηση αυτής της υγιούς και ελλείπουσας «γραφειοκρατίας» δίνει στα σύγχρονα δυτικά κράτη τη δυνατότητα αντίδρασης στις νέες απειλές μέσω της αξιολόγησης των νέων δεδομένων, της εκτίμησης των απειλών και της υποβολής προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία. Αυτή η ίδια η δημόσια διοίκηση μάλιστα θα κληθεί να εφαρμόσει τις εγκριθείσες προτάσεις της (λιγότερο ή περισσότερο τροποποιηθείσες από την πολιτική ηγεσία) σε ένα αέναο κύκλο αξιολόγησης-επανεκτίμησης-προτάσεων και ενεργειών.

Η ύπαρξη λοιπόν μιας ικανής δημόσιας διοίκησης είναι αυτή που θα προστατέψει την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών άρα και θα εξασφαλίσει την καθημερινότητα των πολιτών. Πιθανόν να μην καταστεί ικανή να προβλέψει τη φύση των αλλαγών και τις νέες απειλές που φέρνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το μέλλον. Θα μπορέσει όμως να κινητοποιήσει το σύνολο των εθνικών πόρων, να επανεκτιμήσει τις καταστάσεις με το καταρτισμένο προσωπικό της και να λάβει και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα. Αυτήν τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση δεν μπόρεσε να δημιουργήσει το ελληνικό κράτος από την ανεξαρτησία του και μετέπειτα. Ίσως σήμερα ήρθε η ώρα, με τη βοήθεια των ξένων ή μόνοι μας, να οργανώσουμε τα του οίκου μας αρχίζοντας από την καταταλαιπωρημένη «γραφειοκρατία». Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να αρκεστούμε στη μαγική συνταγή της εύκολης καταδίκης του πολιτικού συστήματος αλλά ας απαιτήσουμε ενεργά από κάθε κρατικό λειτουργό την αναγκαία συνέπεια και αποτελεσματικότητα καθιστάμενοι ελεγκτές και συμπαραστάτες του και απορρίπτοντας τη διαμεσολάβηση των πολιτικών κομμάτων σε κάθε δικαιολογημένο ή μη αίτημα μας. Αυτή η προσωπική μας στάση θα αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση μακρά των ψευτοδιλημμάτων αριστερών και δεξιών κατευθύνσεων αγνώστου τελικού προορισμού.

* Υποστράτηγος εα, μέλος του ΕΛΙΣΜΕ                 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →