Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Μετά την εκλογή ηγεσίας στην ΝΔ

By   /   Δεκέμβριος 21, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά την εκλογή ηγεσίας στην ΝΔ

    Print       Email

images

[21-12-2015]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Ξεκίνησε αυτή η πρακτική από τις εκλογές στο τότε (ακόμη) υπαρκτό ΠΑΣΟΚ – το οποίο ήδη, κατά Κώστα Σημίτη “ως συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στην διαμόρφωση ευρύτερου κινήματος της Κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα” – ανεδείκνυε τον ΓΑΠ στην ηγεσία με εκλογική διαδικασία ανοιχτή όχι μόνον σε μέλη αλλά και σε φίλους.

Οι διαδικασίες για ανάδειξη ηγεσίας στην Ν.Δ., κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ακόμη, κι εδώ!), προχώρησαν με τρόπο ανοιχτό όχι μόνον στα μέλη αλλά και σε “φίλους” – άσχετα αν η διατύπωση ότι οι προσερχόμενοι/ενδιαφερόμενοι όφειλαν να συμμερίζονται τις “αρχές” της ΝΔ κράτησαν αρκετόν κόσμο που θα ήθελε να συμβάλει στην ισορροπία της επόμενης μέρας μακράν της κάλπης για την ηγεσία της Κεντροδεξιάς. (Από το σμήνος των δημοσκοπήσεων και “δημοσκοπήσεων” των τελευταίων εβδομάδων, θα κρατούσαμε το στοιχείο εκείνο που δείχνει ότι όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στους ψηφοφόρους της ΝΔ του Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή τους ολόφρεσκους!, με σαφής πλειοψηφία – 41% – θα έβλεπαν μετακίνηση προς το Κέντρο, έναντι μόλις 9% μετακίνηση προς τα Δεξιά. Η παραμονή στο “εκεί που βρίσκεται” καλύπτει το υπόλοιπο).

Όμως, το ευρύτερο ενδιαφέρον “για το πού θα πάει η ΝΔ” δεν παύει να υπάρχει. Και το μέγεθος των προβλημάτων που μας περιμένουν στην γωνία, ως χώρα, επαναφέρει σταθερά το ζήτημα αν όχι των συναινέσεων (που τροφοδοτήθηκαν με τις συνεχείς αναφορές σε σχήματα Οικουμενικής κοκ, αναφορές που ούτως ή άλλως λειτουργούν σε κλίμα εκβιαστικότητας και όχι ωρίμανσης…), πάντως της προσέλευσης στην συνεννόηση, στην λογική διαλόγου. Είναι αλήθεια πως η πρόσκληση/έκκληση Αλέξη Τσίπρα σε Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας – στέφθηκε από απόλυτη (ή σχεδόν απόλυτη!) αποτυχία. Ο επίλογος παίχτηκε στο βήμα της Βουλής, όπου ο μεν Πρωθυπουργός προσήλθε με διάθεση καταγγελίας των μη-διατεθειμένων να συζητήσουν επί της ουσίας, των δε αρχηγών της Αντιπολίτευσης με ανέβασμα των τόνων. Αυτό κλείνει ένα κεφάλαιο, δεν κλείνει όμως και το βιβλίο.

Αξίζει πάντως κανείς να θυμηθεί και την, εντελώς πρόσφατη αναφορά του ούτως ή άλλως χαμηλότονου και συναινετικού Θ. Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ, σε “αναγκαία “επιστροφή” του κοινωνικού διαλόγου”, με την αναγνώριση μάλιστα και ότι “οι κοινωνικοί εταίροι δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αναζητώντας συναινετικές λύσεις”.

Το μέγεθος των προβλημάτων που περιμένουν όχι τις πολιτικές ηγεσίες ή τα κόμματα, αλλά όλους τους Έλληνες στους μήνες που έρχονται – με την απώθηση στο 2016 των αληθινά επικίνδυνων μετώπων όπως το Ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών, η αληθινή αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων”, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό σε συνεχή επιδείνωση. με το Μεσοπρόθεσμο να μας περιμένει στην παρακάτω γωνία, τον Ιούνιο – κάνουν το επόμενο βήμα αληθινή πρόκληση για την ηγεσία της Ν.Δ., αύριο.

“Τα περιθώρια για άλλες σκιαμαχίες εξαντλήθηκαν”, ήταν η παρατήρηση του Θ. Φέσσα για τα δικά τους: ισχύει απόλυτα και για την ΝΔ.

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →