Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Μελέτης Η. Μελετόπουλος: Μαρξισμός-Τροτσκισμός στην Ελλάδα

By   /   Μάιος 25, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μελέτης Η. Μελετόπουλος: Μαρξισμός-Τροτσκισμός στην Ελλάδα

    Print       Email

meletopoulos_Marxismos_FCV

♦ του Γιάννη Μαθιουδάκη

εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2015, 723 σελίδες

Στο εισαγωγικό μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι σταλινικές δομές του ΚΚΕ  συνέθλιψαν κάθε έννοια ελεύθερου θεωρητικού διαλόγου, περιθωριοποίησαν  ή και εξόντωσαν τους επιφανέστερους μαρξιστές διανοουμένους, επέβαλαν όρους στρατοπέδου στην πνευματική ζωή της αριστεράς και τελικώς εμπόδισαν την ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα. Και αυτό, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις γιά μία πρωτότυπη και σημαντική θεωρητική άνθιση, που θα οδηγούσε στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερου Ελληνικού μαρξισμού, αντίστοιχου με τον Ιταλικό ή τον Αυστριακό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε αυτό το κεφάλαιο, παρουσιάζει η πνευματική ζωή των προσφύγων ανταρτών στο Παραπέτασμα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά και από την οποία συνάγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν κατηγορηθεί ως προδότες, επεβίωσαν στην εξορία, υπό την ασφυκτική καταπίεση και έλεγχο του κόμματος, διακατεχόμενοι από παθολογική αγάπη γιά την Ελλάδα, υποφέροντας από νοσταλγία, εορτάζοντας με πάθος τις εθνικές εορτές, αναπτύσσοντας εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνία με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα και διαμορφώνοντας γιά τα παιδιά τους ένα εν εξορία ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με κύριο άξονα τον πατριωτισμό.

Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κυριώτεροι Έλληνες μαρξιστές με χρονολογική σειρά: Γεώργιος Κωνσταντινίδης-Σκληρός, Γιάννης Κορδάτος, Σεραφείμ Μάξιμος, Δημήτριος Γληνός, Δημήτρης Mπάτσης, Νίκος Πουλαντζάς. Η εν πολλοίς άγνωστη βιογραφία τους εξετάζεται ως πράξη συνέπειας προς τις ιδέες τους, το θεωρητικό τους έργο τοποθετείται στο πλαίσιο της διεθνούς μαρξιστικής κίνησης, ενώ η κρίση έπεται της αξιολογικά ουδέτερης ανάλυσης του έργου τους.

Ειδικά στο κεφάλαιο γιά τον Πουλαντζά, παρουσιάζονται άγνωστα και συγκλονιστικά στοιχεία, που ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα και αποκαλύπτουν τις δραματικές εσωτερικές αυτοαναιρέσεις και μεταμορφώσεις του κορυφαίου μαρξιστή την εποχή του πρόωρου θανάτου του.

Στο τελευταίο μέρος της μελέτης  παρουσιάζονται οι αρχειομαρξιστές και η σχέση τους με το παγκόσμιο τροτσκιστικό κίνημα και τον ίδιο τον Τρότσκυ, και στην συνέχεια οι κυριώτεροι Έλληνες τροτσκιστές: ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο Άγις Στίνας και ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο, ο ασφαλώς σημαντικώτερος όλων, ο διανοούμενος που προσέδωσε στο ελληνικό τροτσκιστικό κίνημα εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση.

Ο Μελέτης Μελετόπουλος συγκέντρωσε το υλικό γιά αυτήν την μελέτη επί μία τριακονταετία, από την εποχή των σπουδών του μέχρι σήμερα. Ερεύνησε αδημοσίευτα αρχεία και πηγές, πήρε προσωπικές συνεντεύξεις και μελέτησε παράλληλα την μαρξιστική θεωρίας με κριτική διάθεση και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτές οι τελευταίες υπήρξαν, κατά την γνώμη του συγγραφέα, η βασική αιτία που, στην σημερινή μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα, ο μαρξισμός, ως εργαλείο ανάλυσης και ως πρόταση, είναι βωβός αν όχι ήδη νεκρός.

    Print       Email

About the author

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →