Loading...
You are here:  Home  >  ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  >  Current Article

«Μεθοδευμένο έγκλημα» το πρώτο Μνημόνιο σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

By   /   Δεκέμβριος 12, 2013  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Μεθοδευμένο έγκλημα» το πρώτο Μνημόνιο σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Print       Email

του Νίκου Σ. Λιναρδάτου

Το ΔΝΤ θεωρούσε από την αρχή μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ήθελε ριζοσπαστικές λύσεις με άμεσο κούρεμα, αλλά οι Ευρωπαίοι επέβαλαν τελικά τις επιλογές τους στο πρώτο Μνημόνιο, που χρησιμοποιήθηκε προς «παραδειγματισμό» άλλων χωρών και απεδείχθη ανεπαρκές. Όταν συμφωνήθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια.

Tο Ταμείο παραδέχεται ότι αναγκάσθηκε να παραβεί τους κανονισμούς του και ότι δεν υπολόγισε σωστά τη ζημιά που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία η αυστηρή λιτότητα.

Το ΔΝΤ καταλογίζει ευθύνες και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «κατένειμε άνισα στην κοινωνία» το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα.

Αναγνωρίζει επίσης ότι έκανε εσφαλμένους χειρισμούς στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Υποστηρίζει πάντως ότι, παρά τα λάθη και την «ηθελημένη αγνόηση της πραγματικότητας», το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας, να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπερέβαλε ως προς τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές…

Το ΔΝΤ αναφέρει με σαφήνεια ότι η δική του ανάλυση για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λάθος, σε μεγάλο βαθμό…

Το ΔΝΤ είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χάσει 5,5% της οικονομικής παραγωγής της μεταξύ 2009 και 2012.  Αντ’ αυτού, η χώρα έχει χάσει το 17%+ του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος…                                         

Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε ανεργία στο 15% το 2012, ενώ έφτασε στο 28% +(!)…

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας –  ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ, υποστηρίζει πως είχε επισημάνει στους τεχνοκράτες του, ότι «κακώς το πρόγραμμα έδινε έμφαση κυρίως στη μείωση του ελλείμματος και όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές»… «Είναι πολύ θετικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας(!!!)», είπε ο κ. Στουρνάρας…

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι το 1ο μνημόνιο είναι καταστροφικό για τη χώρα και ΄΄δεν βγαίνει΄΄…

Όμως προχώρησε σε δεύτερο, αύριο σε τρίτο και σε τέταρτο…

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε τα μνημόνια, αλλά μας λέει ότι… δεν βγαίνουν! 

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε μόλις 10 λεπτά για να αποφασίσει (για την καταστροφή(;) ή όχι της χώρας) και – δυστυχώς  πρόλαβε… 

Ο κ. Φώτης Κουβέλης δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο, αλλά τα εφαρμόζει… διαφωνώντας! (Έχει ήδη αποχωρήσει από την τρικομματική  Κυβέρνηση).

ΥΓ. Αν όλα τα παραπάνω – και πολλά περισσότερα – δεν αποτελούν «casus belli» με τους κυβερνήσαντες και κυβερνώντες την χώρα μας, τότε δεν έχουμε ουδεμία ελπίδα επιβίωσης ως Έθνος…

 

    Print       Email

You might also like...

Η Κύπρος, η Ευρώπη και η Ενέργεια

Read More →