Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Κάποια ειλικρίνεια προς τον Νίκο Αναστασιάδη – και εμάς

By   /   Δεκέμβριος 28, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κάποια ειλικρίνεια προς τον Νίκο Αναστασιάδη – και εμάς

    Print       Email

[28-12-2016]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Πλην απροόπτου, στο κλείσιμο του 2016 θα βρεθεί στην Αθήνα για συνεννοήσεις με την Ελλαδική ηγεσία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη. Ο οποίος εντελώς πρόσφατα δήλωνε ότι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό […]σε απόλυτη ταύτιση». Παραπέμποντας στην πρόσφατη συνάντησή του (στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά, όπου «δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή διαφωνία ως προς τις θέσεις των δυο Κυβερνήσεων». Η παρουσία Αναστασιάδη στην Αθήνα έχει χαρακτήρα τελικής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Γενεύη: 12 Ιανουαρίου κατά τους σχεδιασμούς, με Πολυμερή αντί Πενταμερούς – με παρουσία πάντως της ΕΕ, μάλλον δια του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, συν όσων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το θελήσουν, ήδη ΗΠΑ θεωρούνται δεδομένες και Ρωσία έχει δηλώσει ανάλογη διαθεσιμότητα… – και με την Αθήνα να έχει «παραδοθεί στο αυτονόητο» δεχόμενη την δική της συμμετοχή. Αλλά και της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν που θα προηγηθεί, σαν προπαρασκευαστικό φόντο, ακριβώς, της συζήτησης για την ασφάλεια και την υποκατάσταση των εγγυήσεων.

Μέχρις εδώ τίποτε το πραγματικά καινούργιο ή ενδιαφέρον. Αφού βέβαια προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δυο Κοινοτήτων του νησιού, στις 4 και ίσως τις 7 Ιανουαρίου. (Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όταν δίνονται τόσες διαβεβαιώσεις για απόλυτη σύμπνοια και αδιατάρακτες σχέσεις, είναι φανερό ότι κάτι έχει στραβώσει και κάτι επαπειλείται). Όσο όμως οι μέρες τελειώνουν και με το καλό μπαίνουμε στο 2017, φθάνει η ώρα της ειλικρινείας. Από την οποία στο Κυπριακό δεν έχει υπάρξει περίσσεια – ακόμη λιγότερη, δε, στην Ελλαδική στάση απέναντι το Κυπριακό! Πρόκειται πλέον για υποχρεωτική ειλικρίνεια, την επιβαλλόμενη δηλαδή από τις συνθήκες φωτισμένου προσκηνίου υπό τις οποίες θα παιχτεί αυτή η φάση του δράματος. Την καλυμμένη φάση (την πιο πρόσφατη, δηλαδή) την ζήσαμε όταν είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η «Αθήνα», δηλαδή ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, είχε αντιταχθεί προς κάθε ενδεχόμενο να παραταθεί το καθεστώς εγγυήσεων και να μην υπάρξει άμεση απόσυρση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. (Ο Κοτζιάς εφέρετο και να παραιτείται επί του θέματος, όθεν και οι υπερβολικές σε ένταση διαβεβαιώσεις/διαψεύσεις, τώρα).

Εδώ, θέλει να προσοχή: ΠΡΟΦΑΝΩΣ το καθεστώς εγγυήσεων είναι σάπιο, αποτελεί μνήμη αποικιακών εποχών, και είναι ατελέσφορο, αφού όταν έγινε η εισβολή κανείς δεν βοήθησε (οι Άγγλοι έμειναν στις Βάσεις τους, οι Ελλαδίτες διαγνώσαμε ότι «η Κύπρος κείται μακράν»). ΠΡΟΦΑΝΩΣ στρατός κατοχής είναι αδιανόητος «για χώρα της ΕΕ» ή για οπουδήποτε τον 21ο αιώνα. Όμως, το να το λέμε αυτό μεταξύ μας και να το διακηρύσσουμε, ελάχιστη σημασία έχει – άμα δεν μπορούμε (και επί δεκαετίες δεν μπορέσαμε, με ντουζίνες ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ή και του Συμβουλίου Ασφαλείας…) να «περάσουμε» αυτή την άποψη στον διεθνή παράγοντα, λειτουργικά. Γιατί η Τουρκοκυπριακή ΚΑΙ Τουρκική στάση είναι γνωστή: και καθεστώς εγγυήσεων και σταδιακή μόνον αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής ή/και διεκδίκηση βάσης/foothold για τα αποχωρούντα….

Ο Νίκος Κοτζιάς μπόλιασε τον Τσίπρα με την αίσθηση ότι πρέπει να αποστασιοποιηθεί απ’ όσα θα γίνουν στην Πενταμερή/Πολυμερή, με την άποψη ότι πρέπει να αντιταχθεί η Αθήνα προς οτιδήποτε έχει μέσα του «εγγυήσεις» και «σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων». Όμως…. υπέρτερες πιέσεις, ακόμη και του καλού εκείνου και εμπνευσμένου Μπαράκ Ομπάμα στο πέρασμά του από Αθήνα, «έπεισαν» ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην μετάσχει στην διαδικασία. Ούτε να την τορπιλίσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Οπότε; Οπότε είχαμε την πλειοδοσία κινήσεων με την προ-συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. Συν την σιωπηλή ευχή, αν είναι να κολλήσει το πράγμα να κολλήσει τώρα, νωρίτερα, στην φάση τελικής διαπραγμάτευσης Αναστασιάδη-Ακιντζή.

Όμως, εν τέλει, λίγη ειλικρίνεια μόνον καλό θα έκανε πολιτικά. Ειλικρίνεια και προς τον Ν. Αναστασιάδη, Πρόεδρο κυρίαρχου Κράτους – της Κυπριακής Δημοκρατίας- και προς εμάς, την Ελλαδική κοινή γνώμη.

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (δημοσιεύθηκε στο kontra news)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →