Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Κίνηση από την Σουηδία: η πρώτη χώρα της Δύσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης

By   /   Οκτώβριος 31, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κίνηση από την Σουηδία: η πρώτη χώρα της Δύσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης

    Print       Email

King Sweden PLOΤου Γιάννη Χατζόπουλου*

Η Σουηδία έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2014 η πρώτη δυτική χώρα που προχώρησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, προχωρώντας σε μια κίνηση που «τάραξε τα νερά» στη διεθνή πολιτική σκηνή σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας να αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη, θεωρώντας πως η τελευταία πληροί τα κριτήρια. H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση», υπογράμμισε η Βάλστρομ. Σύμφωνα με την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών, το σκεπτικό της απόφασης της σουηδικής κυβέρνησης είναι η «συμβολή προς ένα καλύτερο μέλλον σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από παγωμένες διαπραγματεύσεις, καταστροφή και απογοήτευση». Επίσης, η Βάλστρομ τόνισε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στην επιδίωξη διμερών διαπραγματεύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ. Παράλληλα, την πεποίθησή του πως η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί μόνο με μία διμερή συμφωνία σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ουάσινγκτον. Από την Παλαιστινιακή πλευρά, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και παράλληλα κάλεσε τις χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, να ακολουθήσουν τον δρόμο της Σουηδίας.
Η σκανδιναυική χώρα έγινε το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια. Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  αναγνώρισε την Παλαιστίνη, αναβαθμίζοντάς την ως κράτος παρατηρητή-μη μέλος, χωρίς ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν προχωρήσει στην επίσημη αναγνώρισή της ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία που είναι μέλη της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την κρατική οντότητα της Παλαιστίνης, αλλά το έπραξαν προτού ενταχθούν στην ΕΕ. Τα προαναφερθέντα κράτη αναγνωρίζουν τα Παλαιστινιακά σύνορα του 1967, πριν τον «πόλεμο των 6 ημερών» που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη μεγάλου κομματιού των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Στα μέσα Οκτωβρίου, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης -με μεγάλη πλειοψηφία- υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, χωρίς ωστόσο η απόφαση να δεσμεύει την βρετανική κυβέρνηση.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε «ατυχή» την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία. «Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Παράλληλα, ο Λίμπερμαν επεσήμανε πως η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί «μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει». Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα έπρεπε να λάβουν χώρα πριν την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους. Τέλος, θεωρεί πως πρωτοβουλίες όπως αυτή της Σουηδίας απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης λύσης. Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Σουηδία Ισαάκ Μπάχμαν μέχρι νεωτέρας ως πράξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης. 
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας αγνόησε την αντίδραση του Ισραήλ, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ διστάζουν να προχωρήσουν στην επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης. Το γεγονός αυτό καθώς και η δυσκολία ανεύρεσης λύσης μέσα από τις διμερείς διαπραγματεύσεις Παλαιστινιακής Αρχής-Ισραήλ δείχνουν πως το τοπίο δύσκολα θα ξεκαθαρίσει.
*Αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής
 
 
    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →