Loading...
You are here:  Home  >  ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ  >  Current Article

Η πολιτική εκκρεμότητα παραμένει μετά τις Ευρωεκλογές

By   /   Σεπτέμβριος 30, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η πολιτική εκκρεμότητα παραμένει μετά τις Ευρωεκλογές

    Print       Email

Οι Ευρωεκλογές δεν ανέδειξαν νικητές, παρά μόνον ηττημένους. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ συνετρίβη με 23,08%,, παρά το «μήνυμα σταθερότητας» που είδε ο πρωθυπουργός και που κανείς άλλος δεν είδε. Η δεξιά έχει πολυδιασπαστεί και η επανασυγκόλλησή της δεν θα γίνει από την σημερινή της ηγεσία.

Το ΠΑΣΟΚ, από το 45% του 2009 έλαβε 9%, και απορεί κανείς με την αλαζονική καυχησιολία των στελεχών του, που προφανώς περίμεναν κάτι πολύ λιγώτερο. Οπωςδήποτε, το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο κόμμα εξουσίας ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 150.000 ψήφους από 2012, το δε 26,56 % που εισέπραξε φαντάζει αστείο υπό τις συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν του εμπιστεύεται την διακυβέρνηση. Και μάλλον άγγιξε το όριό του.

Η ΔΗΜΑΡ ανήκει στο παρελθόν. Το 1,23% που έλαβε είναι ελάχιστα παραπάνω από το 1,02 του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών. Τα στελέχη της θα οδεύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ. Ο κ. Κουβέλης πλήρωσε τις «ιδέες» της κυρίας Ρεπούση, την προσέγγιση με τον κ.Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Λοβέρδο και την ατυχή και ταυτόχρονα άβουλη συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση. Έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα, γιά να διασώσει την αξιοπρέπειά του.

Οι ΑΝΕΛ ναυάγησαν κυρίως λόγω σοβαρών σφαλμάτων της ηγεσίας τους και ατυχών χειρισμών σε κρίσιμες στιγμές (π.χ. τις διαβουλεύσεις στις διπλές εκλογές του 2012). Το ΚΚΕ έλαβε αδιανόητα μικρό ποσοστό σε μία κοινωνία με ανεργία 30%. Προφανώς η εμμονή του στο σοβιετικό μοντέλο το οδηγεί σε οριστική περιθωριοποίηση.

Το «Ποτάμι» μάλλον εισέπραξε μία χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας (κατώτερη των δημοσκοπικών προβλέψεων) από εκλογείς που κανονικά θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται γιά επικοινωνιακή κατασκευή, που σκοπό είχε να εγκλωβίσει αντιμνημονιακές ψήφους σε φιλομνημονιακή κατέυθυνση. Επ’ ουδενί δεν επελέγη όμως ούτε πρόκειται να επιλεγεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον λαό.

Εξαίρεση αποτελεί το ΛΑΟΣ. Ο Κ. Καρατζαφέρης πέτυχε ένα come-back. Το 2,72% είναι ικανό να τον βάλει στην επόμενη βουλή. Και αυτός «τρυγάει» από την μεγάλη και πολυδιασπασμένη δεξαμενή της Κεντροδεξιάς, που περιμένει έναν Παπάγο να την επανενώσει.

Επίσης επιτυχία γιά την ίδια αποτελεί το 9,41% της Χρυσής Αυγής. Δεν επέτυχε μεν μία δυναμική ικανή να απειλήσει το σύστημα, αλλά επεβίωσε και μάλιστα ενισχύθηκε από τις διώξεις που υπέστη. Εδώ υπάρχει μία νέα διάσταση: η διείσδυση αποστράτων αξιωματικών στα ψηφοδέλτια της ΧΑ και το γεγονός ότι βασικά απόστρατοι εξελέγησαν ευρωβουλευτές (που αποδεικνύει την επιτυχία και την μαζικότητα της διεισδύσεως), δημιουργεί ένα νέο τοπίο στο κόμμα αυτό και μειώνει την επιροή των καθαρά ναζιστικών στοιχείων.

Τα διάφορα άλλα σχήματα απορρίφθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις από το εκλογικό σώμα. Ο κ. Πολύδωρας, ο κ.Χατζημαρκάκης, οι Γέφυρες, οι Οικολόγοι, ο κ. Καζάκης, η Κοινωνία, η Ανταρσία, ο κ. Αλαβάνος, ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητος, ο κ. Μπουραντάς κλπ. ασφαλώς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γιά γραφικότητα, και μάλιστα παρουσίασαν και αξιόλογους υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά τους. Μπορούν όμως να κατηγορηθούν γιά αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, γιά πολιτικό μικρομεγαλισμό και πολλοί εξ αυτών γιά ιδεολογικές αγκυλώσεις της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης. Είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει καταφέρει να αναδείξει μία σοβαρή, συγκροτημένη και ισχυρή εναλλακτική προταση διακυβέρνησης.

Αυτή εξακολουθεί να παραμένει το ζητούμενο.

    Print       Email

You might also like...

Η “αντίσταση” είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι η σκληρή εργασία για την εθνική ανασυγκρότηση.

Read More →