Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η μέθη της ισχύος

By   /   Ιανουάριος 19, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μέθη της ισχύος

    Print       Email

[19-1-2017]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Η απόσταση από την Sueddeutsche Zeitung μέχρι την Handelsblatt  και από κει μέχρι την Wall Street Journal φορές-φορές αποδεικνύεται μεγάλη. Στο άνοιγμα της χρονιάς – του 2017, που για τον ΣΕΒ θα αποβεί Annus mirabilis ή Annus horribilis, Θαυμαστή χρονιά ή Φρικώδης χρονιά ανάλογα με το τι θα αποφασίσουμε εμείς οι Έλληνες (αλλά και για μας οι «εταίροι» μας…) – η Sueddeutsche  είχε εκτιμήσει ότι «ο Σόιμπλε κατόρθωσε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινή ηρεμία για το θέμα της Ελλάδας […] Έκανε μεγάλες παραχωρήσεις διότι θα είχε να τις εκπληρώσει η επόμενη [Γερμανική] Κυβέρνηση […] με δύσκολη πορεία προς το Γερμανικό Κοινοβούλιο, που την απέφυγε τώρα».

Στην ίδια Sueddeutsche μιλώντας μέσα Ιανουαρίου ο Σόιμπλε (αλλά με αποκωδικοποίηση από την οικονομική Handelsblatt) έκανε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες , σε περίπτωση μη-συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα ο ESM/οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ήταν μεν δυνατόν να συνεχίσουν, αλλά θα χρειαζόταν νέα διαπραγμάτευση, νέα συμφωνία και νέα έγκριση από τα Κοινοβούλια (ο ίδιος, φυσικά, ενδιαφέρεται για το Bundestag «του»).

Κυριολεκτικά την επόμενη μέρα, στην Wall Street αυτήν την φορά, ο ίδιος πάντα Σόιμπλε (και όχι κάποια μετενσάρκωσή του σε επόμενη ζωή), προχώρησε σε καυστική σύσταση προς την Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει χαλαρά την μη-συμμετοχή του ΔΝΤ στο τωρινό Πρόγραμμα, και πάντως την μη-ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που «θα καθιστούσε το τρέχον Πρόγραμμα παρωχημένο» (παρέπεμψε έτσι στην μνήμη της Βαρουφάκειας διαπραγμάτευσης, πριν δυο χρόνια, που «κατέστησε παρωχημένο» το προηγούμενο Πρόγραμμα, εκείνο του οποίου την αξιολόγηση δεν είχε κλείσει η Κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου…). Διότι – διόρθωση βολής! – αλλιώς «η Bundestag θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον εγκρίνει ή όχι την διαπραγμάτευση ενός νέου Προγράμματος».

Αφήνοντας κατά μέρος την χοντράδα των σαρκαστικών υποδείξεων από θέσεως ισχύος που παραπέμπει στην νιτσεϊκή έκφραση Machtbesessene/άνθρωπος που τον έχει καταλάβει η μανία της εξουσίας, της ισχύος, βλέπει κανείς την συνεχή μετακίνηση άποψης. Είτε γιατί ο σκοτεινός ιππότης Σόιμπλε – που αποδεικνύεται κοντόφθαλμος Βαλκάνιος πολιτικός, επιμένουμε! – πιάστηκε στην δική του παγίδα, του να φέρει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και τώρα πρέπει να πάει στην δική του Βουλή να περάσει είτε το εξωπέταγμα μιας χώρας από την Ευρωζώνη, είτε νέα βοήθεια/Πρόγραμμα πριν την ώρα του. Δηλαδή, έτσι ή αλλιώς να σηκώσει κόστος. Είτε γιατί η δική του προεκλογική εκστρατεία που τρέχει, τον κάνει να χτυπάει επικοινωνιακά και μόνον νούμερα.

Μπορεί   ο φίλος μας Βόλφι να φαντάζει σ’ εμάς πανίσχυρος, όμως στην διεθνή σκακιέρα προς μεσαιούτσικος φέρνει. Όμως την Machbesessenheit μπορεί να την δει κανείς αποκρυσταλλωμένη στα αληθινά μεγάλα παιδιά του συστήματος: ο Ντόναλντ Τραμπ, την παραμονή της ορκωμοσίας του ως Προέδρου, μιλώντας στους Times του Λονδίνου και στην επίσης γνώριμή μας Bild μοίρασε προσβολές και ακραίες τοποθετήσεις. «Εξόχως καταστροφικό λάθος» η πολιτική Μέρκελ στο Προσφυγικό. «Σαφή ιδέα για τις συνέπειες» πήρε, γι αυτές, η Γερμανία με τους νεκρούς στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου. «Θαυμάσια υπόθεση» το Brexit.

A, ναι, και «κατά βάσιν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γερμανία». Και… «το εάν η ΕΕ είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Γκλουπ!

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (δημοσιεύθηκε στο kontra news)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →