Loading...
You are here:  Home  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑ  >  Current Article

Η Κεντροδεξιά και το προβληματικό Σύνταγμα του 1975

By   /   Αύγουστος 24, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κεντροδεξιά και το προβληματικό Σύνταγμα του 1975

    Print       Email

1975φγηξ

♦ του Κώστα Κόλμερ

Η 3η Ελληνική δημοκρατία ιδρύθη το 1975, με το σύνταγμα Καραμανλή-Τσάτσου, που με την φλύαρη «δημοκρατικότητά» του δεν ευδοκίμησε υπέρ του Ελληνικού λαού. Υπέστη αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, με τελευταία του Β. Βενιζέλου το 2001, η οποία λειτούργησεν ως εξιλαστήριος λίμνη του Σιλωάμ, θεραπεύουσα πάσαν «νόσον και μαλακίαν» του κληρονομικού κοινο-βολευτισμού, με την ουσιαστική ασυλία που παρέσχε γιά τους υπουργούς (άρθρο 86).

Οι τρεις πολιτικές δυναστείες (Καραμανλήδων,  Παπανδρέου και Μητσοτάκηδων) κατέλαβον την εξουσίαν μετά το 1974 και καθιέρωσαν ένα κληρονομικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία, που κράτησε μέχρις του 2015. Ο ανεψιός και υιός των δύο προηγουμένων έγιναν πρωθυπουργοί, ο εγγονός Μητσοτάκη έγινε δήμαρχος Καρπενησίου και περιφερειάρχης. Η κόρη του Ντόρα εχρίσθη υπουργός Εξωτερικών (τασσόμενη εναντίον της Ελληνικής ΑΟΖ!). Η οικογένεια Παπανδρέου επανίδρυσε προσωπικό κόμμα του ΓΑΠ, ενώ οι Καραμανλήδες προώθησαν έτερον… Καππαδόκη  ως βουλευτή Σερρών. Απαξάπαντες ανεπάγγελτοι ή μάλλον «επαγγελματίες» της «χαμηλής  πολιτικής», που εξασφαλίζει μόνον την επανεκλογή των (με εξαίρεσιν του ΓΑΠ).

Με την χαλιναγώγησιν της Βουλής (οι 300 βουλευτές εκλέγονται από κομματικήν λίσταν), οι τρεις δυναστείες απέπλυναν όλες τις «αμαρτίες» του δημοσίου και ιδιωτικού των βίου και διέγραψαν τις  παρανομίες των κοινο-βολευτικών κομμάτων, τα οποία  συντηρούνται παχυλώς εις βάρος του φορολογουμένου, με δάνεια από τις χειραγωγούμενες τράπεζες. Έτσι, τα 40 προηγούμενα χρόνια, η Ελλάς διοικήθη από την ΝΔ και το ΠαΣόκ, που την έφεραν στην σημερινή χρεωκοπία.

Εν τούτοις, η  οικονομική ολιγαρχία δεν στερείται ευθυνών δια την χρεωκοπίαν του κράτους, το οποίον καλείται να πληρώσει  χρέη 385 δις. ευρώ εις βάρος του Ελληνικού λαού. Εντεύθεν της κρατικής χρεωκοπίας,  συνέβη και η απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας υπέρ των ξένων πιστωτών -γράφε της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Μία παράπλευρος ζημία της κομματαρχίας, ήτο η σπατάλη της χρηματοδοτικής βοηθείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (περίπου 150 δις. ευρώ), την οποίαν κατεσπατάλησαν οι εξουσιαστές, διαμοιράζοντες κονδύλια και θέσεις εις οπαδούς των στο δημόσιον και κατασκευάσαντες περιττά, κατά κανόνα, «έργα», επ’ωφελεία των «φιλίων» εργολάβων (πχ. άχρηστα «Ολυμπιακά ακίνητα», η λίμνη «Αγγελοπούλου» στον ιερόν χώρον του Μαραθώνος, η Σουφλεία  «παράκαμψη του Μαλιακού» (αντί της γεφυρώσεως της Ευβοίας που θα εμείωνε την απόστασιν κατά 78 χλμ.), και οι απειράριθμοι «λευκοί ελέφαντες», ως το Κτηματολόγιον, η ΕΡΓΟΣΕ, το Μετρό Θεσσαλονίκης κλπ.

Κανονικώς, με την τεραστία και πρωτοφανή διά μικράν χώραν μεταφορά Ευρωπαϊκών πόρων, η Ελλάς θα έπρεπε να ευρίσκεται στην πρωτοπορία των ευημερουσών χωρών. Αντιθέτως, σήμερον θεωρείται παρίας και παράδειγμα πρός αποφυγήν. Αρκεί μία ματιά στον διεθνή τύπον διά την απαξίωσιν της μεταπολιτευτικής Ελλάδος.

ολίγη προϊστορία

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αρετές και αξίες δεν δημιουργούνται απ’ τα ταμεία της Ευρώπης, αλλά κατακτώνται με αγώνες και μόχθον. Η διαπίστωσις αυτή αρχίζει να γίνεται συνείδησις του Ελληνικού λαού.

Η χρεωκοπία του Ελληνικού δημοσίου συμπαρέσυρε εις τελείαν ανυποληψίαν την 3η κοινοβουλευτική δημοκρατία, που επεβλήθη υπό του Κωνσταντίνου Καραμανλή «με τις μπαγιοννέτες Ετσεβίτ» το 1974.

Από της 24ης Ιουλίου 1974, η Ελλάς εκυβερνήθη δικτατορικώς, αρχικώς με πρόεδρον τον στρατηγόν Γκιζίκη και πρωθυπουργόν τον μετέπειτα «εθνάρχη», που απεφάνθη ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Διεφθάρη εν συνεχεία υπό της οικογενείας Παπανδρέου και ακολούθησαν οι ολιγαρχικές κυβερνήσεις Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή του νεώτερου, Γ.Α.Παπανδρέου και εν συνεχεία απ’ τα συνταγματικά εκτρώματα Παπαδήμου, Σαμαρά- Βενιζέλου.

Από του 1981 έως σήμερον, η χώρα κυβερνάται από κυβερνήσεις μειοψηφίας, εν αντιθέσει προς τις επιθυμίες του Ελληνικού λαού και εν ονόματι της δήθεν συνταγματικής τάξεως…

Προ του 1974, είχαν μεσολαβήσει τα δύο «Παπαδοπούλεια» Συντάγματα (1968 και 1973), τα οποία κατήργησαν την συνταγματική μοναρχία. Ούτε ο Χαρίλαος Φλωράκης μπορούσε να φαντασθή ότι η κατάργησις της δυναστείας θα εγίνετο υπό της «δεξιάς». Στην πραγματικότητα, η «δεξιά» αυτή ήταν τόσον «ριζοσπαστική» όσον και η προηγηθείσα Καραμανλική «Ε, ρέ» (Εθνική …ριζοσπαστική ένωσις).

Εν συνεχεία καταρρεύσεως της στρατιωτικής δικτατορίας, η επαναφορά του συντάγματος του 1952 πλην των διατάξεων της  βασιλευομένης δημοκρατίας, υπήρξε το συνταγματικό πραξικόπημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος εκαυχάτο στον Λάμπρο Ευταξία ότι «μετέβαλε την αγνωμοσύνη εις πολιτικήν αρετή». (ΣΣ: Είχε διασωθεί υπό του Λάμπρου και επελέγη υπό της βασιλίσσης Φρειδερίκης διά να κλείση το Κυπριακόν. Εν τούτοις εχαρακτήρισε την μοναρχία που εσφετερίσθη ως εκριζωθέν «καρκίνωμα» το 1974).

Την 1ην Αυγούστου 1974, ο «εθνάρχης» εκήρυξεν ουσιαστικώς προσωπική δικτατορία, διά να διεξαγάγη μετά  τέσσαρες μήνας δημοψήφισμα, κατά το οποίον δεν επέτρεψε στον τ. βασιλέα Κωνσταντίνον να υποστηρίξει τον θρόνον του. Τα 2/3 των ψηφοφόρων επείσθησαν από το ψευδεπίγραφον δίλημμα «Καραμανλής ή τάνκς» και εψήφισαν προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δηλαδή την επάνοδο του παλαιοκομματισμού που είχε προκαλέσει την στρατιωτική δικτατορία επτά χρόνια ενωρίτερον.

Σήμερον, το 60% των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα,  συμφώνως με πρόσφατη δημοσκόπησι. Ο κόσμος αποδοκιμάζει τους πολιτικούς που δεν τολμούν να εμφανισθούν δημοσίως ή/και όπου εμφανίζονται αποδοκιμάζονται αγρίως. Οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την χώρα, δεν ανεβαίνουν πλέον να προσκυνήσουν τον Παρθενώνα αλλά φυγαδεύονται πύξ-λάξ από το αεροδόμιον των Σπάτων.

ανάπηρος διάκρισις εξουσιών

Η Ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να διώξει ποινικώς τους κλεπτοκράτες, λόγω της ελλείψεως μέσων αλλά και δικανικού θάρρους (δηλαδή να κηρύξει αντισυνταγματική την τροποποίησι του Βενιζέλου περί «(αν)ευθύνης υπουργών» του άρθρου 86 του συντάγματος) ως αντιβαίνουσα στην Αρχή της Ισότητος. Σπεύδει όμως και προφυλακίζει τους ηλικιωμένους οφειλέτες του δημοσίου που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των ή συλλαμβάνει δημοσιογράφους που απεκάλυψαν την λίστα Λαγκάρντ.

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ διαπλέκονται με τις κομματικές σπείρες και προσποιούνται ότι η κοινο-βολευτική δημο-ακρατία τίθεται υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. Λησμονούν όμως ότι:

«Δημοκρατία υπάρχει όπου την εξουσία μοιράζονται όλοι οι πολίτες, χωρίς διάκρισιν», ως γράφει ο Αριστοτέλης, και όχι οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι παχυλώς αμοιβόμενοι τηλεοπτικοί σχολιαστές.

Η χώρα έπαυσε προ πολλού να έχει κοινοβουλευτικό πολίτευμα αντίγραφον του Αγγλικού υποδείγματος. Κατέστη μία δυσλειτουργική ολιγαρχία  πολιτικών, συνδικαλιστών, «πανεπιστημιακών» και επιτηδείων, που συμπλέουν με την κομματική αναξιοκρατία, αποκομίζοντα τεράστια και παράνομα κέρδη (rent). Παράδειγμα, η κατάληψις τηλεοπτικών συχνοτήτων υπό επιχειρηματικών συγκροτημάτων και η λαθραία διακίνησις καυσίμων αξίας 2,5 δις. ευρώ ετησίως, κατά δήλωσιν του «ειδικού τύπου πρωθυπουργού» Λουκά Παπαδήμου.

Την τελευταία 30ετίαν, οι πολιτικοί “έκλεψαν 20 δις. ευρώ”, καθ’ομολογίαν  «επιφανούς» Πασοκάρχου (Θ.Παγκάλου), ήτοι 6.820.000.000.000 παλαιών δραχμών.

Το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Κ.Σημίτη εισέπραξε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ (409.200.000 δρχ.) από την εγκληματική συμμορία Μιχάλη Χριστοφοράκου, ΘεοδώρουΤσουκάτου,Τάσσου Μαντέλη  και «Κύριος οίδεν» πόσα εκόστισε επί των ημερών του η  Ρωσσική  λιγνιτική μονάδα Φλωρίνης στην ΔΕΗ.

Οι βουλευτές  διορίζουν μέλη των οικογενειών των στο δημόσιον (πχ. Βύρων Πολύδωρας κ.ά.) και καθηγητές τους συγγενείς των στα αν-επιστήμια.

Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται αποδοτικά (βλ. απαξιωτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδος Δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράϊχενμπαχ).

Οι «λειτουργοί» της  δημοσίας μέσης εκπαιδεύσεως διδάσκουν από 21 έως 4 ώρες εβδομαδιαίως (κατά την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ενώ οι Έλληνες «πανεπιστημιακοί» αξιολογούνται  στις χαμηλότερες βαθμίδες παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονοπωλιακές επιχειρήσεις  απολαμβάνουν προνομίων, που αποσπούν με εκβιασμούς των συντεχνιών από τις κομματικώς διορισμένες διοικήσεις (π.χ. παροχές  34 εκατομμυρίων ευρώ στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ).

Ο μαχητικός συνδικαλισμός κατέστη  ο προθάλαμος πολιτικής καριέρας (βλ. κατάληψι του ΥΠΕΘΑ υπό των «ταγμάτων εφόδου» του εργατοπατέρα Νίκου Φωτοπούλου»).Πλείστοι «επιτυχόντες» εργατοπατέρες  της ΓΣΕΕ εισπήδησαν στο κοινοβούλιον (Πρωτόπαπας κλπ.), εγκαταλείψαντες τους «συντρόφους» των καθ’οδόν, κατά κυριολεξίαν.

Η Βουλή μετεβλήθη εις αγέλην  αβούλων προσώπων, τα οποία , υπό τας επιταγάς της κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , νομοθετούσαν επί 5ετίαν ό,τι τους ζητηθή από την Τρόϊκα, χωρίς καν να το αναγνώσουν (πχ. το …αδιάβαστο Μνημόνιο καθ’ ομολογίαν Λοβέρδου εις «άρθρον μόνον» με 220 σελίδες).

Κατά τον καθ. Π. Καρκατσούλη της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Διοικήσεως, «στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μία γραφειοκρατία «κομμουνιστικού τύπου», καθώς σε 30 χρόνια έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, εκδοθεί 17.500 (κανονιστικές) ρυθμίσεις, 20.580 προεδρικά διατάγματα και 111.905 υπουργικές  αποφάσεις. Οι εγκύκλιοι έχουν υποκαταστήσει την νομοθεσίαν, ενώ γίνεται κατάχρησις των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», του υπουργικού συμβουλίου (Υ.Σ)». Η τελευταία κυβέρνησις Σαμαρά είχε υποκαταστήσει το κοινοβούλιον με το Υ.Σ., διά περιφοράς υπογραφών

      εξ ιδίου πταίσματος…

Βεβαίως και ο Ελληνικός λαός έχει τις ευθύνες του δια την μετατροπήν του δημοκρατικού  πολιτεύματος εις  κλεπτοκρατίαν, εκλέγων ανερμάτιστα και παραδόπιστα  πρόσωπα, «φάτσες» της τηλοψίας και κουλτουριάρηδες του ελαφρού θεάτρου ως αντιπροσώπους στην Βουλή.

Δοθείσης ευκαιρίας, ο λαός παρανομεί και ο ίδιος (όρα 13.000 αφάντους συνταξιούχους  και 900 «τυφλούς» στην Ζάκυνθο και Χίο, τις πλασματικές επιδοτήσεις βαμβακοπαραγωγών, καπνοκαλλιεργητών και πανωχρεώσεις ποιμενοβοσκών).

Ο πολίτης αυθαιρετεί (400.000 τα παράνομα κτίσματα) και ανταλλάσσει  προθύμως την ψήφο του με ασυλίες, χαριστικές συντάξεις και διορισμούς στο δημόσιον.

«Αυθαιρετείτε, αυθαιρετείτε, κάτι θα αποσπάσετε»,  αποτελεί σύνθημα πάντων και πασών εκασταχού της χώρας, με σκοπό την μεγιστοποίησι του ατομικού συμφέροντος εις βάρος του δημοσίου.

Εν τούτοις, λόγω  της χρηματοπιστωτικής κρίσεως, ο λαός σήμερον δυσημερεί, έχων απολέσει την τελευταία 6ετίαν το 1/3 της αγοραστικής του δυνάμεως, κατά δήλωσιν του κ. Α. Σαμαρά εις Παρισίους (4.10.12). Εκ των μέτρων λιτότητος που επέβαλε η Τρόϊκα, ένας στους τέσσαρες  ενήλικες και ένας στους δύο κάτω των 26 ετών παραμένουν άνεργοι.

Η λεγομένη «ιθύνουσα τάξις» συστηματικώς αποφεύγει τις  υποχρεώσεις της  έναντι του κοινωνικού συνόλου. Κατά τον πρώην υπουργόν Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η ΤτΕ διαθέτει κατάλογον 54.000 προσώπων που εξήγαγον 22 δις.ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια προ του 2014 στο εξωτερικόν, μεταξύ των οποίων οι αδελφοί …Παπαμαζώφ, αλλά  αποκρύπτει την λίστα των ληστών.

Εν τούτοις, οι καταθέτες ενήργησαν διά την διάσωσιν των αποταμιεύσεων  από τον κ.Τσίπρα, που εδήλωσεν ότι «θα τις δεσμεύσει» , οψέποτε αναλάβει την εξουσία. Άλλωστε η ελευθερία κινήσεως κεφαλαίων είναι νόμιμος μέσα στην ευρωζώνη. « Ό, τι νόμιμο και ηθικό», κατά τον κ.Βουλγαράκη.

Πού οφείλεται το άηθες;

«Στην φοροδιαφυγή», απαντούν οι κυνηγοί κεφαλών. Αλλά, κατά τον πρώην υπουργόν Οικονομικών κ. Ράπανον , οι οικογένειες στην Ελλάδα έχουν την δυσμενεστέρα φορολογική μεταχείρησι στην ΕΕ.

Παρά ταύτα:

Η εγχώριος «νομενκλατούρα» συνεχίζει την πολυτελή διαβίωσιν στις «ντάτσες» της, παρά την δημοσιονομική κρίσι.

Ένας πρόεδρος της Βουλής κατηγορήθη μαζί με δύο πρώην υπουργούς ότι επενέδυσαν 10 εκατομ. ευρώ εις υπεράκτιες εταιρίες, δίχως το ποσόν να έχει δηλωθή στο «πόθεν έσχες». Η εισαγγελική έρευνα ησχολήθη με την διαρροή της σχετικής πληροφορίας από το ΣΔΟΕ και όχι διά την αποκάλυψι της αληθείας.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2012,  ο τότε υπουργός Οικονομικών κ.  Γιάννης Στουρνάρας επεχείρησε ν’αντικαταστήσει 2.335 φοροελεγκτές του ΣΔΟΕ. Όταν όμως η Βουλή τον απεδοκίμασε, απέσυρε την τροπολογίαν αλλά δεν παραιτήθη.

Ολίγες ημέρες αργότερα, η τρικομματική κυβέρνησι Σαμαρά έχασε την, από εποχής του Τρικούπη, «Αρχήν της Δεδηλωμένης», καταψηφισθείσα από 157 βουλευτάς, αλλά δεν εγκατέλειψε την εξουσία.

η Παρεξουσία

Τοιουτοτρόπως, η κοινο-βολευτική δικτατορία του «εθνάρχου» συνεχίζεται επί 40ετίαν  με την ανοχή των Ευρωπαίων «συνεταίρων» και των άλλων «δημοκρατικών» δυνάμεων, που κάνουν «τα στραβά μάτια» στις αυθαιρεσίες και παρεξουσίες, διά να διασωθή ο πολιτικός υπό-κοσμος της χώρας .

Η «λίστα Φαλσιανί» (γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ») πιθανών φοροφυγάδων απεκρύβη υπό τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο, και καθ’οδόν «ίσως  αλλοιώθηκε», ως παρεδέχθη ο δεύτερος. Ευθύνες απεδόθησαν εις τους πρώην διευθυντές του ΣΔΟΕ κ.κ. Διώτη και Καπελέρη… οι οποίοι επέρριψαν την απραξία των στους πρώην προϊσταμένους των. Το ειδικό δικαστήριον θα αποφανθή στις 25 Μαρτίου 2015.

Η λίστα Φαλσιανί περιλαμβάνει ονόματα κυρίως επιχειρηματιών, που μετέφεραν 5 δισ. ευρώ στο εξωτερικόν από ενάρξεως της κρίσεως του 2009. Μεταξύ αυτών και σύζυγος βουλευτού της Ν.Δ. και ο αδελφός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εδήλωσε συνωνυμίαν… Πρώην υφυπουργός Εσωτερικών του Σημίτη ηυτοκτόνησε τον Οκτώβριον 2012, στον Βόλο, καθώς το όνομά του περιείχετο στην λίστα των 31 υπουργών και βουλευτών που έχει συντάξει το ΣΔΟΕ και οι οποίοι επλούτισαν αδικαιολογήτως την τελευταία 31ετίαν. Διαβόητος «μιζαδόρος» ευρέθη νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενεχόμενος εις σκάνδαλα εξοπλιστικών προμηθειών του στρατού, για τα οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τζοχατζόπουλος καί  τινες συνεργάτες του  προεφυλακίσθησαν στην  πτέρυγα… VIP του Κορυδαλλού! Αδελφός τ. υφυπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ηυτοκτόνησε στην Μάνη… κλπ κλπ.

Τα σκάνδαλα συνεχίζονται έκτοτε αμείωτα, μολύνοντα το σώμα της Ελληνικής κοινωνίας με το μικρόβιον της διαφθοράς.

Μόνη η εξάπλωσις της διαφθοράς στην χώρα θα ήρκει δια την καταδίκη της 3ης κοινοβουλευτικής δημο-ακρατίας, αλλά την «τυφλή» δικαιοσύνη κατευθύνει η κυβέρνησις, οδηγούσα αυτήν από το χέρι. Ούτως, το σκάνδαλον απόπειρας εξαγοράς του βουλευτού κ. Χαϊκάλη ετέθη στο αρχείον με συνοπτική διαδικασίαν, ενώ άλλες δίκες χρονίζουν… Εντεύθεν επανέρχεται το παλαιόν ερώτημα: ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Και συγκεκριμένως: «με ΤΙ αντικαθίσταται η εφθαρμένη κοινο-βολευτική ολιγαρχία διά να προχωρήσει η χώρα»;

Η απάντησις θα ήταν μία ουσιαστική μεταρρύθμισις του πολιτεύματος, αλλά και αυτή ετέθη «στο ράφι» με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εξ αφορμής της «άκαιρης απόρριψης» του κ.Σταύρου Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας.Το μαρξιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσίαν με το 36% του 64% του εκλογικού σώματος. Άλλη μία διακυβέρνησις μειοψηφίας και η τροποποίησις του συντάγματος ανεβλήθη.

Μία ακόμη δεκαετία θα διαρρεύσει μέχρις της επιψηφίσεως του επομένου συντάγματος, αλλ’ η χώρα εκουράσθη από την οικονομική κρίσιν, την συνταγματικήν ανομία και τα αυτιστικά κόμματα.

    Print       Email

About the author

You might also like...

Μπορεί το failed-state να γίνει κράτος;

Read More →