Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Κίνα παγιδευμένη στο λαβύρινθο της κορεατικής χερσονήσου

By   /   Απρίλιος 27, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κίνα παγιδευμένη στο λαβύρινθο της κορεατικής χερσονήσου

    Print       Email

 

[27-4-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Όταν οι φιλοδοξίες μεγάλων και μικρών κρατών μπλέκονται με προσωπικούς εγωισμούς και όπλα μαζικής καταστροφής, η κατάσταση περιπλέκεται. Όπως το 1962 με την Κρίση των πυραύλων της Κούβας, μία μικρή κομμουνιστική χώρα που εναντιώνεται στις ΗΠΑ διακινδυνεύει να βάλλει σε κίνδυνο την ισορροπία μεταξύ δύο υπερδυνάμεων. Ο παραλληλισμός με τα γεγονότα της Κούβας είναι βέβαια δυσανάλογος. Ο Κέννεντυ έλυσε το πρόβλημα με τη Σοβιετική Ένωση και τον Φιντέλ Κάστρο σε 13 ημέρες, ενώ το σχέδιο πυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας έχει τις ρίζες του στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η πρόσφατη όξυνση του κλίματος μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον αναζωπυρώνει έτσι τις αναμνήσεις του Πολέμου της Κορέας, 64 χρόνια μετά την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφάσιζε να χτυπήσει τη Βόρειο Κορέα, όπως δήλωσε, εάν η Κίνα δε βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, η πρώτη που θα την πλήρωνε είναι σίγουρα η Σεούλ. Ο ατίθασος Κιμ έχει στραμμένους αμέτρητους πυραύλους προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας της Νοτίου Κορέας, με τη δυνατότητα να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε λίγα μόλις λεπτά. Αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τον Τραμπ είναι το γεγονός πως η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται πως έχει πλέον αναπτύξει πυραυλικό σύστημα ικανό να χτυπήσει απευθείας τις ΗΠΑ, φορώντας πυρηνική κεφαλή.

Η ένταση κλιμακώθηκε περεταίρω μετά την εκτόξευση πυραύλων που διέταξε ο Τραμπ κατά του Άσαντ, με τον Κιμ να απειλεί με πυρηνικό χτύπημα τους «ιμπεριαλιστές» Αμερικάνους. Εις απάντηση, ο Τραμπ έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου, το οποίο η Βόρειος Κορέα δηλώνει έτοιμη να βυθίσει με ένα πλήγμα.

Η Κίνα βρίσκεται πλέον παγιδευμένη σε αυτή την κατάσταση. Εάν έριχνε το καθεστώς του Κιμ, αυτό θα σήμανε άμεσο προσφυγικό κύμα προς την Κίνα, εξουδετέρωση του διπλωματικού χαρτιού του καθησυχασμού της Βορείου Κορέας και ενδεχόμενη ενοποίηση της Κορέας, η οποία θα συνεπάγεται την εξάπλωση της αμερικανικής επιρροής στο κατώφλι των κινεζικών συνόρων.

Έως τώρα, η κατάσταση ως είχε βόλευε την Κίνα, η οποία συνεχίζει να επικαλείται τον σεβασμό προς τις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου. Αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η Κίνα πιέστηκε να υπερψηφίσει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ, χάνοντας όμως, ως αποτέλεσμα, την επιρροή πάνω στον Κιμ. Γεγονός είναι πως το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή, από τη στιγμή που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να δώσει τέλος στον πυρηνικό κίνδυνο της Βορείου Κορέας, έστω και μονομερώς. Η Κίνα καλείται τώρα να λύσει το γρίφο της κορεατικής χερσονήσου το συντομότερο δυνατό, αφού όσο χρονοτριβεί, προσφέρει την καλύτερη δικαιολογία στις ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας κοντά στα κινεζικά σύνορα.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →